Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Trettondedag jul Årg 2 - Vem är Jesus?

 

 

Matt 2:1-12, Joh 8:12

I dag kommer den eviga frågan. Vem är Jesus? Eller när kommer den som skall befria människosläktet, som skall göra tillvaron sådan att vi blir det vi är ämnade att vara.

Det handlar om: Längtan efter Messias.

Vi möter fyra kategorier människor.

De som söker, De som är makthungriga, De som är likgiltiga

De undrande/avvaktande

Sökande : När Gud kommer till jorden ordnar han till det när några planeter står i linje med varandra. S.k. konstellation. Eller någon viktig komet. Ljuset blir kraftigare än någonsin. Då fanns det några som var särskilt attraherade av detta. Magoy kallades de. Stjärntydare, står det i biblen.

Gud är märklig. Det intressanta är att Gud denna gång använder sig av heniska stjärntydares längtan. Finner inte Guds eget folk vägen till Honom, så finner Gud alltid på utvägar. Gud har sina egna vägar. Gud gör som han vill.

Även i nutiden. Det finns många Kristusuppenbarelser bland nutida muslimer.

Kanske hände detta för att den hedniska världen skulle förberedas att 40 år senare ta emot Jesus.

Säkert var det ett sätt av Guds omsorg. Då Maria och Josef var fattiga och snart fick vistas som flyktingar i ett främmande land. Det var ju också en av Guds profeters uttalande att Messias skulle kallas från Egypten. Där i Egypten fick gåvorna sin uppgift.

I alla fall är det sant att den som söker finner. När han söker rätt. ”Sök Herren medan han låter sig finnas”

Makthungriga: Har alltid problem. Rädd att bli av med sin makt. Rädslan att inte få bestämma och inte ha kontroll över tillvaron. När Herodes hörde om Messias blev han förskräckt och hela Jerusalem med honom. ( Eller skulle man sagt: Hela Jerusalem för honom.) Hade många liv på sitt samvete. Särskilt inom sin egen släkt. Sjukligt misstänksam.

Visst kan det finnas rädslor hos människor när det blir tal om Jesus. Rädd för att han skall göra livet innehållslöst och tungt. Eller att man inte skall få lov att bestämma själv längre.

Guds kärlek är utgjuten genom Jesus säger bibeln. Att bli ledd och styrd av den som älskar en med Guds kärlek måste vara det finaste som finns. Men inte om man misstror Gud.

Herodes fattade först en bra beslut. Han ordnade till ett bibelstudium på slottet. Kallade till sig prästerna och de skriftlärde. Genom olika ställen i Bibeln, som man plockade fram ur minnet, kom man fram till att Betlehem var staden där Messias skulle födas.

Det är bra att man ställde till med bibelstudium. Fler skulle göra det vid livets frågor.

Makthungriga har ändå alltid problem med Jesus. Han upplevs som ett hot. Då han skulle vara en befriare. Men alla som hungrar efter makt och kontroll riskerar alltid att bli omänskliga. Egentligen är det bara Jesus som kan ha makt och använda den rätt. Den är störst som har makt men avstår från att använda sig av den.

Jesus gjorde så. Och det blev många maktmänniskors fall. ”Härskare har han störtat från deras troner.”

Herodes använde den fel. Dödade de små barnen och Betlehem för att komma åt Jesus.

Likgiltiga: Ännu märkligare är det med prästerna och de skriftlärda. Man skulle tänka sig att de rusade till Betlehem. Men de bara konstaterade att Messias skulle födas i Betlehem, sen gick dom hem. Deras beteende är ännu märkligare då man vet att just vid denna tid fanns det en oerhörd förväntan och längtan efter Messias. Eller hade de hört om så många falska Messiasgestaler redan så att det tänkte att det var en i raden.

Farligt att bli njugg. Och rycka för mycket på axlarna. Tillfällena kan försvinna. Man skjuter upp. Blir bekväm. När är frälsningens dag, ropar man i Bibeln. Nu är frälsningens dag. Nu är Guds tid. Dagen idag är viktigare än alla andra dagar.

Avvaktande/undrande: Nästan tyst om Jesus i över 30 år. Ganska långa startstäcka.

När Jesus började sin verksamhet började man aktivt fråga. Vem är Han? Flera anade en stor hemlighet. Såg undren. Men svårt att tro att det skulle vara Messias som bodde i Jesus, profeten från Nasaret.

Under lövhyddohögtidens sista dag. Då man hade vattenösningscermonien ropar Jesus till folket att om de törstar, så skall de komma till honom och dricka……. Svårt att förstå.

Man hade också en ceremoni som kallades upplysningen av templet. Tusentals judar samlades i templet för att vänta på hjälp och vägledning från Gud. Man visste om det mörker som kom av okunnighet och moraliska felsteg. ”Vi väntar på ljus, men se mörker råder” Jes 59:9. Man hoppades på Messias, som skulle komma som ett ljus i mörkret. Och då skymningen föll tändes de fyra gyllene ljusstakarna. Hela Jerusalem badade i ljus.

När man såg detta började många fromma Judar sjunga och dansa. ”Herren är mitt ljus”. Just då säger Jesus ”Jag är världens ljus.

Är han världens ljus!? Är Han Messias!? Det blev nästan upplopp. För det var oerhörda anspråk. Det var att säga sig vara Gud. Egentligen: Världens ljus – det är Jag. Allas ljus. Inte bara en folkgrupps. Eller en kategori. Allas.

Han kunde också sagt liv. För liv och ljus hör ihop.

Många gånger under tidernas lopp har vi trott att ljus var det samma som kunskap, hjärnkunskap. ”Det gick upp ett ljus för mig.”

I Bibeln är det i alla fall ingen tvekan om vad ordet ljus betyder. Det handlar om den aktivitet från Guds kärlek, som avslöjar, vägleder, helar, skapar, genomskådar, renar, upprättar, hjälper, som hoppas allt och tror allt. Det är den vågrörelse eller energi som Gud utstrålar och genom vilken hela universum kom till. Och Du. Och som syns i och hos Jesus.

Det som verkar i Jesu efterföljare. Du är världens ljus. Matt 5:16.

Och Jesu lärjunge Johannes är lika tydlig. Hans skriver 1_Joh 2:10-11. Enkelt, eller hur?

Vad är mörker? Jo, avsaknad av ljus. Vi behöver inte köpa mörker. Vi behöver inte hämta en massa säckar med mörker för att fylla ett hus med det. Vi släcker ljuset bara, så är mörkret där. Allt är precis som förut. Men plötsligt känner människor sig ensamma och oroliga.

Mörker förvirrar, förvränger, spelar vår fantasi eller intuition spratt.  Mörker är individualism och själviskhet. Där andra ses som hot och konkurrenter, och man vill hävda sig.

Ljuset är kärlek, gemenskap, kamratskap. Och vandrar vi i ljuset ser vi på varandra som syskon. Det är gärningarna som Jesus efterlyser. Som är ett resultat av honom i dig. Som gör dig fördragsam med andra och entusiastisk vad gäller Jesus

Hur man tar bort mörker? Hur slutar man att vara avvaktande eller undrande?

Mera ljus. Mera Jesus i livet. Bed om det.Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg