Stiftelsen Bibelskolan.com
 

5:e sönd e trett Årg 1 - Fienden


   På den bästa åkerjorden låg Måns Jönssons mönsterjordbruk. Måns hade lyckats utrota allt ogräs utan att behöva använda farliga gifter. Varje år kunde han leverera krav-godkända produkter från sin gård. Många beundrade, medan andra avundades honom, hans totalt ogräsfria åkrar. Man färdades från när och fjärran för att se på underverket.
   Men ett år, när han precis hade sått ut sitt vete, kom en fiende till honom i skydd av mörkret och sådde ogräs i hans åkrar. När säden växte upp det året var det nästan lika mycket ogräs som vete på markerna. När folk kom på besök till Jönssons berömda gård det året frågade de honom vad som hade hänt med hans fina vete. Måns förklarade att någon avsiktligt hade saboterat hans åkrar genom att så ut ett djävulskt ogräs.
- Varför rensar du inte bort ogräset? frågade de.
- Därför att ogräset är så infernaliskt likt vetet! svarade Måns. - Jag skulle förlora minst hälften av min veteskörd på det sättet! Istället kommer jag att låta vete och ogräs tillsammans ända till skörden. Då kan jag lätt skilja ut ogräset från vetet. Jag kommer att bränna upp allt ogräs och samla in vetet i mina förråd!


   När Jesus vandrade i Israel hade han oftast en stor skara lärjungar kring sig. De vandrade och han berättade. De frågade och han svarade. Frågorna de ställde skiljer sig inte nämnvärt från de frågor vi ställer idag. En fråga som alltid dyker upp är denna: - Om nu Gud är god och allsmäktig, varför finns det då så mycket ont i världen? Jesus svarade genom att berätta en liknelse om en man som hade sått god säd i sin åker. Sedan kom hans fiende och sådde ogräs...


   Jesus förklarar helt enkelt att det onda inte kommer från Gud. Det finns en fiende som orsakar det. Eftersom Gud samtidigt är Kärleken ger han oss människor en fri vilja att välja gott eller ont. Vi har en möjlighet att välja bort Gud ur våra liv men konsekvensen blir att andra makter får mer eller mindre kontroll över oss. Ogräset kommer att finnas med tills det är dags för skörd vid tidens slut. Den dagen kommer Gud att ta i tu med det. Gud har ordnat med en slutförvaring för det onda och Den Onde.


   Du och jag kan lita på att Gud har en god avsikt med våra liv. Han vill oss inget ont utan gör allt för att leda oss rätt på livets seglats (för att använda en annan bild). Förbi alla blindskär och faror. Ofta försöker vi ta rodret ur hans hand. Då blir det riktigt farligt. Vi kommer alltid att drabbas av svårigheter, men när vi låter Jesus vara med hjälper han oss alltid igenom.
  
Matteus 13:24-30


Lars FröjmarkVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg