Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Vandringsstig 88:


Hoppets Gud

Kom helige Ande…


Ta därför emot varandra, så som Kristus har tagit emot er till

Guds ära. Vad jag vill säga är att Kristus har blivit de omskurnas

tjänare för att visa att Gud är sannfärdig och bekräfta löftena till

fäderna, och att hedningarna har fått prisa Gud för hans barmhärtighet,

som det står skrivet: Därför vill jag prisa dig bland hedningarna

och lovsjunga ditt namn. Vidare heter det: Gläd er, ni

hedningar, tillsammans med hans folk. Och på ett annat ställe:

Lova Herren, alla hedningar, prisa honom, alla folk. Och vidare

säger Jesaja: ”Ett skott av Isais rot, han som står upp för att regera

över hedningarna, på honom skall hedningarna hoppas”. Må

hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni

överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft.

Rom 15:7–13

Gud är hoppets Gud. Vad vill han göra med oss?

1. HOPPETS GUD föder oss på nytt till ett levande hopp (1 Petr 1:3). Lägg märke till detta: Vi får ett levande hopp. Motsatsen är döende hopp. Vi har ju många förhoppningar. Vi ska hoppas det bästa. Allt ordnar sig. Allt blir nog bättre om vi gör det eller det. Om vi byter partners, byter regering, byter bostad, byter plats. Våra mänskliga förhoppningar grusas ofta. Det har med åren blivit många grusgångar av det. Det är döende hopp. Men hoppets Gud ger oss ett levande hopp. Hur vet vi det? Svar: 1 Petrus 1:3.

2. HOPPETS GUD förvandlar död till liv.

Paulus talar om Isais rot. Isai var kung Davids far. Paulus tänker på vad Gud gör med Israel genom Isais släkt. Israels folk liknas vid bilden av ett träd. Trädet faller, folket avfaller, bara en stubbe blir kvar (Jes 6:13, 11:1,10). När allt verkar hopplöst och kört kommer budskapet om skottet från Isais rot. Paulus citerar Jesaja: Ett skott av Isais rot, han som står upp för att regera över hedningarna, på honom skall hedningarna hoppas. Gud ger liv åt det som är dött. En ros tittar fram mitt i vår kalla vinter. Den doftar salighet (se Sv Ps 113). Gud ger levande hopp inte bara till Israel utan också till hedningarna. Det Gud gör föder fram en lovsång. Men är du det jag som talar i detta ord: Därför vill jag prisa dig bland hedningarna och lovsjunga ditt namn.

3. HOPPETS GUD helar såriga relationer.

Paulus uppmanar oss att ta emot varandra, så som Kristus har tagit emot er. Men vi vet hur det kan vara ibland. Relationer kan ibland vara rätt låsta. Det tar emot att ta emot! Dom andra är ju så jobbiga. Vi stänger till om oss. Man måste sätta gränser. Det finns ingen plats för kärlek i våra hjärtan till dem. Där är redan fullt av det som är fult. Bitterhet, hat, självömkan … Det är kört, tycker vi. Men Paulus håller inte med. Han har en erfarenhet som han delar med sig av till oss. Gud kan gripa in. Och när han gör det börjar han ofta inifrån. Hoppets Gud vill uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Gud vill. Men vill du?

4. HOPPETS GUD startar lovsångskör bland motståndsfolk.

Paulus talar om judar och hedningar. De har lite svårt att ta emot varandra. På samma sätt är det med kyrkliga och frikyrkliga, liberaler och fundamentalister, vänstervridna och högervridna, norrlänningar och skåningar. Det finns många ankdammar, där vi simmar omkring utan att nå varandra. Men det kan hända något med oss när vi upptäcker på nytt den utrotningshotade fågeln – DUVAN, den Helige Ande. När vi slutar att stirra på varandra utan i ställer ser uppåt, då ser vi hur Duvan sänker sig ned. Andens vind börjar blåsa, Andens kraft börjar verka, Andens strömmar av levande vatten fyller våra ankdammar och vattnet stiger över våra barriärer och ankorna börjar bekanta sig med varandra. Och vi hör en röst, Faderns röst: Du är min son, min dotter, mitt barn, den Älskade. I dig har jag min glädje (Mark 1:11). Vi kryper in i Jesu kraftfält – in i Kristus.

När vi är där – häpna över vad han gör med oss och i oss – då harklar vi oss, tar ton och blir körmedlemmar i Guds lovsångskör. Gläd er, ni hedningar, tillsammans med hans folk.

Stanna till, tänk, tala med Gud om det du läst.Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg