Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Långfredag - Johannesserien

Johannes 19:17-37

Skriftorden uppfylls på löpande band i den här texten. I den här händelsen.

Soldaterna delar upp Jesus kläder mellan sig och kastar lott om hans klädnad. De ger honom surt vin att dricka. De krossar inte hans ben men sticker honom i sidan.

Ett annat skriftord som uppfylls på långfredagen är Jesaja 53:2-12, som handlar om Herrens lidande tjänare.

När Jesus dör på korset tar han på sig våra synder så att vi kan bli försonade med Gud. Men han tar också på sig vårt lidande, all den ondska vi drabbas av, så att vi kan bli upprättade och aldrig vara ensamma i lidandet vi drabbas av i det här livet. Det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor han lade på sig.

Vi har en Gud med sår. En Gud som vet hur det känns att se sitt enda barn lida och dö – det värsta en förälder kan föreställa sig. Vi har en Gud som inte bara har burit alla våra synder och allt vårt lidande – han vet till och med hur det känns när det känns som om Gud har övergett oss. Därför kan vi vara säkra på inte bara att han har dött för alla våra synder och ger oss förlåtelse, utan att han också har sett den värsta smärtan, utsattheten och lidandet inifrån, och därför kan bära oss igenom det när vi drabbas.

Ibland hör jag människor säga att det här med Jesus ”inte verkar funka”. Då menar de att varken jag själv eller världen har blivit genomgod eller fri från syndens och ondskans närvaro. Jag brukar svara att nej, han har varken gjort mig syndfri eller världen till ett paradis här och nu, men att evangeliet är att NÄR jag syndar så finns det förlåtelse. NÄR ondskan härjar i världen så är Gud just där, lider med oss och gråter med oss när vi drabbas av lidande och smärta. Gud möter oss där vi är och ger oss det vi behöver – förlåtelse och upprättelse. Det funkar! Och dessutom kommer Guds rike att en dag ha växt från det lilla senapskornet, från inuti våra hjärtan, till att ta över helt och hållet, och då ska ingen ondska eller synd längre finnas. Det är planen, och den kommer också att ”funka”. Men än så länge går djävulen omkring som ett rytande lejon – just för att han vet att hans tid är ute. Och det Jesus gjorde på korset var att ta hand om både de synder jag begår och den ondska jag drabbas av.

Han gjorde det för oss. Och det gäller, redan nu. Även för mig.Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg