Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Palmsöndagen Matteus - Jag – en åsna?

Palmsöndagen Bibelskolan 2020

Jag – en åsna?

Träkonstnärinnan Eva Spångberg har skrivit ett litet häfte med titeln: ”Jag – en åsna.” Där talar hon om sig själv ur den lilla åsnans perspektiv. Hon hade ju åsnor på gården i Stockaryd i Småland.

Jesus red in i Jerusalem på en åsna – det är ju vad evangelisten S:t Matteus berättar om. Då skall vi försöka se texten ur åsnans perspektiv.

Och så kanske jag får avsluta dagens tankar med den berömda felsägningen som en viss Göteborgspräst för länge sén gjorde sig skyldig till: ”Kära vänner, idag har en åsna predikat för er!”

1. En åsna är ett lustigt djur.

Man kan undra varför Herren använder sig av en åsna när han skall rida in i Jerusalem som kung. Kunde han inte ha använt sig av en ridhäst, eller en imponerande vagn, dragen av fyra av vita hästar?  Åsnan är liten och spenslig. Har stora öron och ett för stort huvud. Har höga, lustiga läten och en hel del ovanor. Jag tror att åsnan tänkte där den trippade fram med Jesus på sin rygg: Är jag inte fin? Allt folket hurrar för mig.  Jag är världens vackraste åsna.

Ändå använder sig Jesus av en åsna.  – Tänk om jag är som en åsna?

Tänk att Herren kan använda mig också? Trots att jag ser ut som jag gör. Trots att jag har en hel del lustigheter och en hel del ovanor och oftast tänker på mig själv. Tänk att Herren kan använda mig – trots detta. Han kunde väl ha hittat någon mer duktig person. En som var stark, snygg, intelligent och alltid lika trevlig. Varför använder han mig, konstiga människa? Jag – en åsna?

Men Herren utväljer inte det som är stort och starkt. Han utväljer det som är litet, ja, det som ingenting är! – för då får han hela äran! När Gud utväljer oss som är lika trasiga fioler till sin stora symfoni, avslöjar han att han är den store Mästaren som kan spela även på trasiga instrument!  

2. En åsna är ett ödmjukt djur.

Har ni sett målningar på svenska krigarkonungar? De rider alltid på ädla, stolta springare med höga, krökta halsar, alltid redo till språng.  Men åsnan har ingen hög hals. Den är ganska liten.

Den ser så ödmjuk, ja, nästan sorgsen ut. Därför var det kanske passande att ödmjukhetens store Konung valde en liten åsna när han red in i Jerusalem för att dö för alla mänskorna. – En tiggarkonung? Så var det nog en del som tänkte, när de såg honom rida nerför Olivberget och in genom stadens port. Jag tror att Gud beskyddar de ödmjuka. Därför att det onda ofta är stolt och starkt. Och Gud vill bryta ner det som är ont och stolt. Gud står emot de högmodiga, men de ödmjuka ger han nåd. Ödmjuka er därför under Guds mäktiga hand, så skall han upphöja er när hans tid är inne. 1 Petr. 5:5. Gud lyfter upp de små och ödmjuka och ger dem nåd!

När Jesus red in i Jerusalem som Messias konungen, skulle han kämpa mot ondskans alla stora, stolta makter. Jesus ödmjukade sig därför under Gud, och kom som en enkel man.  Den lilla ödmjuka åsnan blev ett perfekt riddjur åt Jesus. Mer vinns nämligen genom ödmjukhet än genom alla våra strider!

Jag - en åsna? Älskar jag ödmjukhet? Är jag ödmjuk nog så att Herren Jesus kan bruka mig? Vågar jag be om att bli ödmjuk? En sak har jag lärt mig: När jag blir ödmjuk lär jag mig ropa om Guds nåd, som den törstande ropar om vatten. Löftena lyder: De ödmjuka ger han nåd. 

3.  Åsnan är starkare och visare än människor

Den lilla nubiska korsåsnan har liksom ett kors tecknat på ryggen. Den är egentligen inte alls dum. Om man lär känna den. Trots att ben och fötter är så smala, är de starka nog att bära uppför smala, branta stigar i bergen. Där trippar den lilla åsnefoten med smidiga, säkra steg. Eva Spångberg hade en åsna som lärde sig att vrida om handtaget och öppna stalldörren inifrån!

Vi kan också bli starka och smarta! Aposteln Paulus uppmanar efesierna att ”Bli starka i Herrens väldiga kraft! Ta därför på er hela Guds väldiga vapenrustning… ” Men kraften är inte vår egen, utan Herrens. Vi kristna blir ofta betraktade som dumma, naiva och lite korkade. Som – åsnor! Och det är sant. Vi är nog lite för dumma, för snälla och fega. Vi behöver därför mera bli som åsnor! Smarta och starka i Herren. Och Gud har en skola för oss. Bönens och ödmjukhetens skola. Guds Ande kan ge oss gåvor som vi inte är födda med: Vishetens och kunskapen alla gåvor, som Jesus ger till sina vänner.

Åsnor är tillräckligt smarta bli brukade av Gud. Bibeln berättar om den tokige profeten Bileam, som var på väg för att för pengar förbanna Israel. Det finns många som vill förbanna Israel. Men Gud välsignar istället. Hur som helst vägrade profeten Bileams åsna bära honom på den tokiga vägen. Det blev tvärstopp. Då började Bileam slå sin åsna med en käpp. Åsnan började då tala och påpekade ödmjukt för sin herre att den tidigare alltid brukat vara lydig. Och då öppnades profetens ögon och han såg att Herrens ängel stod med ett skarpt svärd höjt över vägen redo att hugga ner honom om åsnan gick ett ända steg längre. Åsnan var alltså klokare än sin herre och räddade hans liv. Tänk om vi kunde få del av åsnans klokhet!

4. Med Jesus som Herre får vi det bra.

Jag kan tänka mig att åsnan hade det väldigt bra med Jesus som sin herre. Han var nog snäll mot den, pratade milt i dess öra, strök den över mulen och gav den söta fikon. Åsnan kanske tänkte: Så här snäll har ingen varit mot mig. Om han ändå var min herre och ville rida på mig varje dag. Men om den åsnan sade Jesus: Herren behöver den! Tänk att just du och jag kan få ha det så bra! Herren behöver dig! Du kommer få det bra med Jesus som ditt livs herre. Han kommer även viska i ditt öra, lära dig att lyssna som en lärjunge. Han kommer att tala milt till dig, inte hota. Inte överge dig en enda dag. Du får vara konungens egen. Inte som en åsna! Ånej! Du får vara hans barn! Det är det största vi kan bli. Glöm aldrig när du stridit för det goda och är trött av kampen – att du är hans eget älskade barn.

Åsnan fick bära Jesus fram till Jerusalem. Sedan fanns det en väg som åsnan inte kunde gå. Den kunde bara Frälsaren själv gå. Och det var den tunga vägen upp till korset. Den vägen kan vi inte gå. Den vägen gick han för vår skull. För att visa oss Guds stora kärlek: Förlåtelse för alla synder! Korset blir som Guds jättestora kärleksfamn. Så får vi vandra med herren Jesus in i stilla veckan, och följa honom på den lidande kärlekens väg.Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg