Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Tredje sönd i påsktiden, Årg 3 - Extrovert och introvert


 

Under de senaste åren har det skrivits flera böcker om skillnaderna mellan extroverta och introverta människor. I dessa böcker framhålls ofta att de introverta kommer i skymundan av de extroverta. I samhällslivet uppmuntras den extroverta läggningen. Den jämställs ofta med större social kompetens t.ex. och i jobbannonser söker man efter utåtriktade positiva människor som har lätt för att knyta kontakter osv.

 

I vår nuvarande livssituation fångas vår uppmärksamhet hela tiden av otaliga utifrån kommande stimuli, inte minst genom dator och mobiltelefon. Man kan sitta i timmar fångad av konversationer på Facebook och andra sociala media. Musik och bilder flimrar förbi på TV och i reklamsnuttar. Alltfler har börjat reagera med diverse stress- och utbrändhetssymptom.

 

I motsats till allt detta kan vi i Bibeln finna hur Gud talar till oss tyst och försynt i stillhet. Vi behöver varva ner, slappna av, bli stilla och låta tystnaden tala. När människan på detta sätt ställer in sig på att lyssna inåt, lyssnar efter Guds röst och tilltal, då talar Gud.

 

I 1 Kung 19 läser vi om Elia: Herren var inte i stormen, inte i jordskalvet, inte i elden, utan i det stilla suset, och i en sång sjunger vi ”Bli stilla och vet att jag är Gud”. Gång på gång uppmanar Bibeln oss att bli stilla inför Herren.

 

I evangelietexten på tredje söndagen i Påsktiden talar Jesus om att lyssna till hans röst. För att kunna det måste vi se till att det blir lite stilla och tyst både runtomkring oss och inuti oss. Här kan avslappningsövningar vara till hjälp och att därefter ”praktisera Guds närvaro”. De ortodoxa kallar ikoner för fönster mot himmelen. Så låt oss bli stilla, öppna vårt inre fönster mot himmelen och rikta vår blick på honom som är trons hövding och fullkomnare. När vi lyssnar talar han.

 

Hur då? Genom dina tankar, genom bilder och minnesbilder, genom att föra upp till medvetandets yta sådant som du förträngt, genom att påminna dig om bibelord, bibeltexter du läst osv. Om du tar dig tid på detta viset får du ganska meddetsamma upptäcka att du har ett rikt inre liv. Snart blir du också varse ett stillsamt tilltal djupt i ditt inre, liksom en ström av liv som flyter fram. Denna Guds närvaro och Andens ström av levande vatten blir efterhand allt tydligare och du kan märka hur Jesu röst liksom finns där som ett tilltal i vad som händer runtomkring dig, som vägledning, uppmuntran eller varning.

 

Kanske tycker du att det här verkar flummigt och konstigt. Men det är det inte, utan det handlar om den personliga relationen som Jesus vill ha med dig. ”Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå under, och ingen skall rycka dem ur min hand.”

 

Tilläggas kan att fåren alltid hör ihop i ett sammanhang, en flock skyddad av en inhägnad. Det är bilden av församlingen, prästen som herde under Jesus och bruket av Guds ord i Bibeln.Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg