Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Söndagen före domsöndagen. Årg 2 - ”TILL DESS HAN KOMMER ”

  Temat för söndagen före domsöndagen ”Vaksamhet och väntan” ställer oss inför undervisningen om Jesu återkomst.

   Vi bekänner ju varje söndag, att vi tror på Jesus Kristus, som sitter på Faderns högra sida, ”därifrån igenkommande för att döma levande och döda”.

  Om den stunden vet vi inte när den ska inträffa. Kyrkan har si sin brokiga historia ibland ghjort misstaget att försöka tidsbestämma den dagen och den platsen. Fast Jesus så själv tydligt säger, att om den dagen vet ingen något, inte ens Sonen – bara Fadern. Det kommer en dag, när Fadern säger till sonen ”Gå!” – men den dagen vet inte Sonen – än.  Vi vet inte när, men vi har av Jesu undervisning i dagens evangelietext och i framför allt Matt. 24:1-13 fått några ”hintar”. Fyra olika tecken ska vi som kristna vara särskilt uppmärksamma på.

1. NATURENS TECKEN

  Är det någon fråga som är högaktuell idag, så är det frågan om miljön och naturen. Naturen bär sig så konstigt åt. Extremt väder, katastrofer och jordbävningar förmedlas till oss var och varannan dag. Jesus tycks mena, att vid tidens slut kommer jorden att bete sig om den hade feber. Den är orolig, den bävar.   

2. MORALISKA TECKEN 

Jesus förutsäger att kärleken ska kallna. Folk ska kriga mot varandra. 1900-talet såg flera väpnade konflikter än något annat århundrade hittills i världshistorien. Ofattbara 183 miljoner människor fick sätta livet till i 1900-talets alla krig, från de två världskrigen till de mindre konflikter, som knappast ens nämndes i massmedia. I krigens fotspår kom hungersnöden och pesten. Just nu lever vi med världens största epidemi någonsin – AIDS/HIV, världshistoriens värsta pest.  Krig pågår mellan stater – och mellan människor, från World Trade Center i USA till ett familjebråk i Hökarängen. Skolelever skjuter ner kamrater på skolor i USA och Finland. Föräldrar processar om att INTE få barnen. Relationer håller inte. Kärleken kallnar – trots alla samlevnadsexperter. Rättsäkerheten är hotad. Den mänskliga integriteten i fara. Droger och pornografi. Är de tidstecken?  

3. TRONS TECKEN 

Ja, också otrons. Falska profeter uppträder och förvanskar Sanningen och det kristna budskapet. Trosbekännelsen är hotad. Falska messiasgestalter uppträder.  Och samtidigt: kyrkan går fram som aldrig förr. TV-sändningar och bibeldelar når nya folk. Idag har 99,5 % av världens befolkning Bibeln eller bibeldelar. 90.000 kommer till tro över hela världen varje dag. 3000 församlingar grundas i veckan. Gud visar sig i syner och drömmar. Anden utgjuts. Är det nära nu? 

4. JUDARNAS TECKEN  

Jesus sa i Luk. 21:34, att en dag skulle ”hedningarna” (grundtextens ord kanske hellre borde översättas ”icke-judar”) tid vara över i Jerusalem. Judarna, som spreds runt över världen efter det judiska upproret 66-70 har kommit tillbaka till det land, som de spreds ut från. Judarna, Jesu eget folk, är nog ett viktigare tidstecken än vi i allmänhet tror. När juden Jesus säger något om sitt eget folk, så bör vi lyssna.   Så, trots Matt. 24:1-13 och dagens evangelietext, så vet vi inte när Jesus kommer tillbaka. Inte dag och klockslag. Men vi vet ATT. Och inför den stora dagen ska vi leva i VAKSAMHET och VÄNTAN. Vi ska räta på våra ryggar, vi ska lyfta ansiktena och vi ska leva som om den här dagen vore vår sista. Och vi ska be med några av bIbelns allra sista ord:

– ”Marana Ta”, Herre – kom!

Carl-Erik SahlbergVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg