Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Heliga Trefaldighets dag, Årg 3 - Den 18:e kamelen


Det finns en berättelse om en omöjlig ekvation: den 18:e kamelen. En man i Arabien hade tre söner och 17 kameler. Enligt landets lagar skulle den äldste sonen ärva hälften av kamelerna, mellansonen ärva en tredjedel av kamelerna och den yngste sonen ärva en niondel

Så dog mannen och då skulle sönerna fördela arvet: 17 kameler.

Den äldste skulle få åtta och en halv-, mellanbrodern fem och två tredjedels- och den yngste brodern en och åtta niondels kamel. De funderade på hur de skulle göra. Förslaget om att stycka kamelerna kom upp, men förkastades. Så kom en äldre farbror på besök. Med sig hade han sin enda kamel. Han sa: Jag vet hur ni ska göra: Ta min kamel, så har ni 18.

– Nej tack, sa bröderna, då har du ju ingen själv. – Jo, ta emot min gåva så löser det sig! Motvilligt tog de emot kamelen. Nu hade de 18 stycken. Och då gick det lätt att dela arvet. Den äldste brodern fick 9 kameler (hälften av 18) mellanbrodern fick 6 kameler (en tredjedel av 18) och lillbrorsan fick 2 kameler (en niondel av 18). När de delat upp kamelerna märkte de något konstigt: Det blev en kamel över! För 9 + 6 + 2 ger 17! Den omöjliga ekvationen gick ihop när den 18:e kamelen lades till. Eftersom de redan delat arvet, kunde den äldre släktingen behålla sin enda kamel.

Våra ekvationer i livet kan ibland te sig helt omöjliga. – Hur ska de lösas?

Då säger Gud: Ta emot min 18:e kamel! Det är Jesus. Ty så älskade Gud världen att han utgav sin Ende Son, för att var{ och en som tror på honom inte skall går förlorad, utan ha evigt liv. Joh 3:16. Accepterar vi Jesus Kristus som Guds gåva i våra liv, kan livets ekvation lösas!

Den heliga Treenigheten är nog som den 18:e kamelen. Den omöjliga ekvationen löses tre gånger om! Jesus löser frälsningsekvationen. Du blir förlåten. Bördorna av synd, skuld och fördömelse, som du burit på dina axlar, ramlar av. Du blir förlåten, du blir fri! Fadern löser identitets-och tillhörighetsekvationen. – Vem är du? Jo, du adopteras in i Guds familj och blir ett älskat Guds barn. Du får en ny Far i himmelen, världens bästa pappa som alltid är god och kärleksfull. Du blir en medlem i den heliga Familjen som är enheten av Fadern och Sonen. Och Anden är det kärlekens band som förenar dem.

Jesus i dig, du i Jesus och Jesus i Fadern och Fadern i Jesus. Joh 17:21-23

Anden löser slutligen kraftekvationen. – Hur ska jag orka vara en kristen? Jag orkar ju knappt med mig själv! Jo, du får en sällsam kraft mitt i din svaghet att vara kristen. Du får kraft att orka med dig själv och dina medmänniskor. Och kraft att tro på Gud! Guds smarta lösning på din omöjliga livsekvation är Han själv – den heliga Treenigheten. Treenigheten gör inte livet komplicerat - utan han löser problemet!

 

”Ikonernas ikon”. Det gammaltestamentliga bildförbudet gjorde det omöjligt att avbilda Fadern. Men den som sett Jesus har sett Fadern. Jesus gör Gud tydlig och till och med synlig. Se Joh 14:9.

När Andreij Rublev, f. 1360, Rysslands främste ikonmålare, mediterade över 1 Mos 18:1-16 (om de 3 Änglarnas besök hos Abraham och Sara) fick Treenigheten ett avbildbart uttryck. År 1425 - 1427 gjorde han den Ikon som sedan dess varit den enda kanoniska med detta motiv.  

Anders ThorsénVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg