Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Kristi förklarings dag

Har du ställts inför ett klurigt problem där du söker en förklaring? Du kanske löser ett korsord men får inte ihop det, du anar att ett av de ord du skrivit är fel men vet inte vilket. Och så plötsligt, mitt i tankearbetet, faller pusselbitarna på plats. Du kommer på ett ord som leder till nästa och vidare och blir hela bilden klart för dig. Lösningen på problemet som din hjärna har kämpat med stiger fram i ett förklaringens skimmer. 
En sådan där förklaringsstund kan komma när man minst anar det, även om det man inte kommer undan tankeverksamheten. En tankeverksamhet som ibland kanske känns som att bestiga ett berg. 

Händelsen på det heliga berget gav lärjungarna en sådan här oväntat förklaring. Här uppenbarar sig Gud på två olika sätt som förenar gamla och nya testamentet. Dels har vi Fadern som sänkte sig ned över berget i form av ett moln. Och rösten som ljöd: ”Denne är min älskade son, den utvalde. Lyssna till honom”. Jag föreställer mig att berget skakade en aning av detta. Det vi möter här är Gud som kommer till oss uppifrån. Han finns ”uppe” någonstans i sin himmel och sänker sig ner till vår nivå när han vill tala. Det är så Gud möter människan under Gamla testamentets tid, vid Mose och Elias tid som samtalade med Jesus på förklaringsberget. 

Men det finns alltså också ett annat sätt som Gud kommer till oss och det sker genom Jesus. Här på förklaringsberget kombineras dessa två uppenbarelser. Gud sänker sig ned i ett lysande moln, samtidigt som Gud blir lysande i människan Jesus Kristus. Gud är inte bara den som är långt borta och högt uppe, han finns närmare än vi kan ana. 
Förmodligen visste lärjungarna att Jesus hade något med Gud att göra. Men förstod de att han inte bara stod i förbindelse med Gud utan var Gud, att det gudomliga fanns alldeles under huden på honom? Kanske inte förrän nu, på förklaringsberget, när det gudomliga bryter igenom och blir synligt. De hade vandrat och levt i en nära gemenskap med Gud själv utan att de riktigt förstått det. Men nu faller alla bitarna på plats, så om du tänker dig det där svåra korsordet som du kämpade med och där alla orden plötsligt kommer till dig, tänk den förklaringsstunden, och i kubik. Så tror jag att det var för lärjungarna. Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg