Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Vandring 7 - Himmelen! HIMLAVALVET och HIMMELRIKET

 

 

Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare!
På den här vandringen ska vi bege oss till himmelen.

Tillsammans med barnen i Narnia, som vi berättat om tidigare, kliver vi in i det gamla skåpet uppe på vindsrummet. Också nu kommer skåpväggen att öppna sig.

Vi kommer in i en helt ny värld.
Vi tittar in i himmelen. Det du!!
Vi ser och upptäcker och gläder oss och låter oss överraskas.

Men - är det inte tråkigt att komma till himmelen och sitta och titta på Gud en helig evighet och spela på harpa? På den kloka frågan kommer du under den här vandringen få ett mycket klokt och sakkunnigt svar.

Himmelska hälsningar!

 

______________________________________________

 
 
 

Med ordet HIMMEL kan vi mena två ting: HIMLAVALVET och HIMMELRIKET.

HIMLAVALVET
Det är alltså det vi ser, då vi tittar uppåt. Och det som vi inte ser, men som finns bakom det vi ser: Universum med vintergator, solsystem och galaxer.

Himmel och jord är ett samlande uttryck för hela Guds skapelse. Vi använder här ordet UNIVERSUM.

Om du skulle vilja ge dit ut på en tripp i universum, bör du i första hand köpa en biljett till månen. Det är inte särskilt långt dit. Bara 383.000 km.
Till närmaste stjärna i vårt vintergatsystem är det 4 ljusår. Ett ljusår är det avstånd som ljuset med en hastighet av 300.000 km/sek tar på ett år.

Vår sol är inte den enda solen i vår vintergata. Det lär finnas miljarder andra (säger dom som försökt räkna). Och vår vintergata är inte den enda vintergatan. Man har från jorden observerat en halv miljard.
Och det rör på sig i universum.
Svindlande hastigheter.
Håll i dig!
Sverige snurrar runt omkring jordens axel med 830 km/tim. Och ju närmare ekvatorn man kommer desto snabbare svänger det ....
Jordens fart omkring solen är 112.000 km/tim.
Jorden rör sig tillsammans med solen, planeterna och stjärnorna kring vårt solsystems axel med en hastighet av 1.600.000 km/tim.

Och trots det sitter du nu lugnt och stilla,
utan att det killar i magen!!!

Jag har läst följande påstående i en bok:

Om du på din rymdfärd skulle råka närma dig ljusets hastighet (300.000 km/sek) skulle många spännande ting inträffa. Bl.a skulle tiden vålla dig en del problem.
Ty när du kommer hem från din rymdfärd efter några dygn, kommer du att bli mycket förvånad. Du har kanske ätit middag sju gånger under dessa dygn. Men på jorden har det gått flera tiotal år. Dina ungdomsvänner är åldringar med folkpension, ATP och lösa tänder. Men du själv är lika fräsch, blomstrande och vacker som nu...

Är det verkligen så? Jag vet inte. Fråga Lund!

När kung David var ung, vallade han får utanför Betlehem. Och fick svindelkänslor när han tittade uppåt. Han skriver om det i Psaltaren 8:

När jag ser din himmel, dina fingrars verk, månen och stjärnorna som du har berett, vad är då en människa, att du tänker på henne, eller en människoson, att du låter dig vårda om honom.

 

HIMMELRIKET
Bibeln använder ibland uttrycket HIMMELRIKET och ibland GUDS RIKE. Båda betyder GUDS HERRAVÄLDE.
Vad är det?

1. Inte en rymdstation
Himmelriket är inte en geografisk plats någonstans i universum. Det är inte en rymdstation bland nebulosorna. Himmelriket är en beteckning för det tillstånd som råder, där Gud härskar. Gud är större än sin skapelse och utanför sin skapelse. Men han håller denna skapelse i sin hand. He´s got the whole world in his hand...

Man kan därför säga att himmelriket är

2. Guds existensform
Vi människor lever i en existensform, där vi bl.a är beroende av tid och rum. Guds existensform är inte begränsad till sådant. Den är osynlig. Övervärldslig. Andlig. I Guds existensform finns inga avstånd, inga millimetrar och inga killimetrar. Och inga klockor och almanackor.
Fröken Ur trivs inte i himmelen.

Människor undrar ibland om det inte kan vara långtråkigt i himlen. 'Tänk att sitta och spela på harpa och titta på Gud i en hel evighet', säger man.

På detta kan det svaras:
Långtråkighet finns inte i himlen.
Långtråkighet finns bara där det finns klockor och almanackor.
Men i himmeln finns ingen tid. Inga minuter. Inga sekunder.
Ingen tittar på klockan och gäspar.
Himmelen är som ett ständigt nu.
Vill du veta hur fantastiskt det är att komma till himlen, bör du ta ett ögonblick i ditt liv då du känner dig så där helgenomlycklig. Multiplicera den känslan med 792 miljarder miljoner.
Om du gör det, får du en liten svag men dock känsla av hur fantastiskt det måste vara att leva hos Gud i himlen.

 

Himmel på jordiska
Bibeln talar ofta om himlen. Men när den skall försöka förklara vad himlen är, måste den använda sig av bilder.

Himmelriket liknas vid ett stort gästabud, ett kalas. (Lukas 14:7)
Himmelriket liknas vid en bröllopsfest. (Matteus 22:2)
Himmelriket liknas vid en stad (Joh Upp 21:2),
som är fantastiskt vacker med pärleportar och gator av guld. (Joh Upp 21:21)

Man använder det roligaste som finns = kalaset, och det finaste som finns = pärlor och guld, för att skildra den himmelska verkligheten. Men ändå känns det som om vårt språk var för fattigt. Det är svårt att skildra vad himmel är på jordiska.
Vi ser ofta hur Jesus, när han går omkring bland människor, tar tag i det han ser och använder det i sin förkunnelse. Han ser fiskarna som sköljer nät, kvinnan som bakar bröd, bonden som sår.
Och så blir det ofta en påminnelse om Himmelriket. Det är med himmelriket som när .....

Kan du se på samma sätt?

En kvinna som diskade disk på Åh Stiftsgård såg plötsligt himmelen i detta. Där var ju alltid mycket folk och många måltider. Det blev disk på disk på disk....Men så är det ju med himmelens glädje! Och så satte hon upp en skylt på väggen:

Himmelens glädje är som disken, den tar aldrig slut!

 
 

Änglar - Finns dom?
Bibeln talar rätt mycket om änglar. De finns i Guds närhet. Kärlekens Gud sitter inte ensam i sin himmel. Han har varelser i sin närhet som han slösar sin kärlek på.
De tackar och lovar, lyder och tjänar Gud. De fyller den himmelska gudstjänsten med lovsång och tillbedjan.
De är Guds budbärare härpå jorden. Bl.a uppträder de vid de viktigaste händelserna i Jesu liv: födelsen, frestelserna, uppståndelsen, himmelsfärden.

Änglarna är också oerhört intresserade av hur det går för dig och mig här på jorden. Jag föreställer mig att de ofta sitter och kikar ned genom springorna i molnen. Jesus säger att Guds änglar gläder sig över en enda syndare som omvänder sig (Lukas 15:7,10). När de ser att någon, som vänt ryggen åt Gud och gått sin egen väg, vänder hem till den käre himmelske Fadern, då bryter jublet löst i den himmelska världen och de ropar högt av glädje. Halleluja! Bravo!! Jabbadabbado!!
(det sista är ett fröjderop från den hebreiska som man talade under stenåldern).

 
 

Himlen - Hur kommer man dit?
Jesus talar rätt mycket om det.
Först verkar det besvärligt och svårt att komma dit.
Han talar om en trång port som man måste igenom för att komma dit (läs Matteus 7:13-14).

Man kan undra varför vår käre himmelske Fader, som vill att alla skall bli frälsta, har satt upp en sådan där trång port in till sitt rike?

Jag har hittat en glädje i den trånga porten:
Porten är trång därför att det som är stöddigt och stort och syndigt och smutsigt och äckligt måste läggas ned framför porten. Vill vi ha det med oss fastnar vi i porten.

Jesus talar ofta om att vi måste vända om och bli som barn. Ty Gud vill bara ha barn i sin himmel. Små barn och stora barn, gamla barn och unga barn, lintottiga barn och skalliga, skäggiga barn och lenkindade.
Men bara barn! Det är bara barn som kan glädja sig över det himmelska kalaset.

Jesus talar mycket om hur man kommer till himlen. Vi ska på kommande vandringar peka på vad han säger. Bland annat säger han:

Jag är vägen, sanningen och livet.
Ingen kommer till Fadern utom genom mig.

(Johannes 14:6)

Men till Fadern och hans himmel kommer vi om Jesus får ta hand om oss. Därför är det bäst att ta Jesus i handen och säga till Honom: Jesus, jag vill va där du är.

I Skafferiet har jag lagt undan en liten skildring av en som har problem med hur han skall bli av med sin tandborste. Egentligen handlar det också om hur man kommer till himlen. 

 
 
 


Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg