Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Sön e. jul, Årg1 - När tiden var inne...


Matt 2:13-23 samt Gal 4:4-7

När tiden var inne sände Gud sin son. Så inleds episteln på den söndag som har rubriken Guds barn. När man läser Evangeliet för denna söndag slås man av att redan från början var Guds son hotad. Kung Herodes blev så rädd för detta barn att han gav order om massmord på barn för att försäkra sig om att Guds son skulle förintas. Världens makt visar här sitt fula tryne, ondskan, satan, Guds fiende är beredd att gå långt för att nå sitt mål. När han är trängd blottar han sig.

Att vara kristen är att vara inympad med förbundsfolket. Med vilka Gud utvalt i Israel. Det finns ingen anledning att romantisera detta. Vi har en bra bild av Guds folk i Bibeln. Mig veterligen har inget annat folk varit vänligt inställda till Guds folk. Det ligger förvisso i sakens natur. Ni ska bli hatade av alla för mitt namns skull. Men den som håller ut till slutet skall bli räddad (Matt:22) Att vara ett Guds barn innebär att vara indragen i en konflikt.

Det finns tre olika sätt människor än på Gud. 3, ta striden.  

Om man väljer punkt 3, vilken är det rätta så ställs man inför två val. 1, gå i egen kraft i striden. Anfall honom du – den kampen glömmer du aldrig, och du gör aldrig om det. (Job 40:27) inte att rekommendera. 2, kom ihåg vem du är i Kristus. Om detta får vi lära, bland annat i denna söndags epistel: Gal 4:4-7, läs och begrunda. Där står: Och eftersom ni är söner (och döttrar) har Gud sänt sin sons ande in i vårt hjärta, och den ropar: ”Abba Fader!”…………har Gud också gjort dig till arvtagare. Guds sons Ande har sin boning i hjärtat hos Guds barn. Och den ropar/ber ständigt efter förening med Fadern. Detta är ett hot för den onde och därav blir striden ett faktum. För striden står inte mott kött och blod, utan mot ondskan andemakter. Gud har också gjort dig till arvtagare. Med detta kommer alltså rättigheten, tillhörigheten till det rike där Jesus är Herre och det rike som kommer att störta den ondes makt, när den tid är inne. Med Guds Ande i sitt hjärta och som arvinge till Guds rike har man sin identitet i Gud. Gud är Helig och inget mörker finns i honom. Och Jesus är given alla makt i både himlen och på jorden och i honom har Guds barn sin identitet. En rikedom som får bägaren att flöda över.  

// Lars SahlinVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg