Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Vandring 16 - Vi

 
Kära vandrare i surf!

När barnen från krigets London, berättar C.S Lewis, undersökte det gamla skåpet i det gamla huset på den gamla vinden, öppnade sig plötsligt en ny värld för dem. De kom ut ur skåpet och kom in i en helt ny värld, landet Narnia. Där möter de så småningom lejonet Aslan, han som är kung i det landet. När C.S. Lewis berättar om detta är det egentligen om Jesus han berättar. 

Och egentligen är det om Jesus vi berättar här.

När vi började våra nyfikenhetsupptäcktsvandringar löste vi alla gåtor som finns i Trosbekännelsens första artikel:

Nu skall vi fortsätta våra vandringar och där får vi vara nyfikna på att göra friska upptäckter om Jesus.

Har du uppfattat målsättningen?

De viktigaste händelserna med Jesus är sammanfattat i den apostoliska trosbekännelsen. Den andra trosartikeln handlar om Jesus Kristus. Ord för ord går vi in där och steg för steg stegar vi oss fram. Det finns mycket spännande bakom varje ord. Du kommer in i en helt ny värld. Precis som i boken om Narnia.

Du hänger väl med?

            


 

VI TROR OCK PÅ

Först börjar vi med att titta in i ordet VI.
Vad finns det för folk där? Det är ju människorna omkring Jesus. Ibland är de många, ibland bara några stycken. Vi ser hur Jesus efter en lång natt i bön, letar rätt på tolv lärjungar. Det är tydligt att Jesus är beroende av himmelska kontakter. Han gör inget utan att först fråga uppåt.

När vi tittar på dessa tolv förstår vi att det inte är mänsklig klokhet som är med i utväljandet av dem. Är det inte lite våghalsigt av Jesus att ta med så många olika personligheter? Har Jesus haft en ordentlig anställningsintervju med var och en? Har han läst deras meritlista? Personkemin stämmer ju inte. Eller är här någonting vi behöver lära oss, vi som har så svårt med somliga människor.
Bland de tolv kommer först Simon, den impulsive, den påhittige, den som kunde ta många ogenomtänkta initiativ. Där är mycket JAG hos Simon. Jag kan, jag skall aldrig, jag, jag ...

Jesus vågade ta Simon därför att Fadern hade sagt till honom att göra det. När de första gången möts står det: Jesus såg på Simon och sade: 'Du är Simon, Johannes son. Du skall heta Kefas' (det betyder Petrus, läs Joh 1:40-42). Jesus ser inte den egotrippade, självupptagne Simon. Han ser honom med sina möjligheter: Han kan göra honom till en klippa. (Petrus, Kefas betyder klippa)
Är inte detta ett fantastiskt budskap till oss. När du kilar med i gänget omkring Jesus ser Jesus på dig med sina möjligheter. Han tänker inte så mycket på att du är bråkig och tråkig och förfärlig och besvärlig. Och underbar och vacker. Han ser vad han kan göra av dig. I hans ögon är du ett möjligt helgon! Tydligen viktigt att komma inför Jesu ögon. Låt honom får göra något riktigt av ditt liv!

Stanna till, säg till Jesus:
-Jesus, jag vill att du ska göra något riktigt av mitt liv också.

  

Jesus utväljer också
Andreas
, Petrus bror, och honom vet vi inte så mycket om. Han håller sig mera i bakgrunden, lite blyg, kanske. Precis som du ibland. Andreas står ofta i skuggan av sin bror Petrus. Många känner igen sig i honom. Men Jesus vet hur han kan använda blyga människor. Vi kommer ihåg texten om brödundret. 5000 män var hungriga och behövde mat. Andreas kommer då fram och säger: Här är en pojke som har fem kornbröd och två fiskar. Men sedan han sagt det tycker han att han gjort bort sig ordentligt. Vad löjligt att säga så. Och så tillägger han: Men vad förslår det till så många?

Har du varit med om detta någon gång? Du ger dig in i diskussionen. Alla andra är så duktiga att prata. Du kommer också efter en lång stund in i samtalet. Du hör vad du själv säger. Du stammar fram några synpunkter. Men efteråt är det som om du ville bita tungan av dig. Det var det dummaste jag hört. Hur kunde jag va så korkad?

Kanske är det så Andreas känner sig. Men efteråt visar det sig, att det Andreas sa vad det klokaste som sagts. Och det du sa var det klokaste som sades på det sammanträdet. Jesus tog tag i det Andreas sa och det han sa har sedan för miljontals kristna i alla tider blivit en påminnelse om att våga komma till Jesus med de små resurserna. Det är då det kan bli något!

Stanna till, säg till Jesus:
-Jesus, se till mig som liten är.
Hjälp mig att våga komma också med det lilla till dig.
Du kan tydligen göra bra saker både
av den som ingenting är och av det som ingenting är.

Sedan utväljer Jesus Jakob och Johannes, två män med häftigt temperament. De kallas Boanerges, tordönsmän, åskans söner. Det blixtrar ofta omkring dem. Det mullrar ofta omkring dem.

När man en gång inte tar emot Jesus i en samarisk by blir de så upprörda att de frågar Jesus om de skulle be Gud sända ner eld från himmelen för att förgöra dem. Sänd en bomb över dem! Jesus tillrättavisar dem. Så får man inte be. Men en tid senare, efter pingstundret i Jerusalem, sänder han dem till Samarien med eld från himlen. De fick be för de kristna där att de skulle bli uppfyllda av den helige Andes eld.

Jesus vet vad han kan göra med häftiga människor. När vi läser om Johannes tycker vi att han verkar så mild och mjuk. Kanske är det så att denne lärjunge fick så mycket kärlek av Jesus att han förvandlas till att bli allt mer lik Jesus. Det händer något med den som söker sig in i Jesu närhet.

Stanna till, säg till Jesus:
-Jesus, hjälp mig att se att också jag är
'den lärjunge som du älskar'.
Människor omkring mig får det så
besvärligt om inte du tar hand om mig.

Bland dem Jesus utser finns Bartolomaios, som också heter Natanael. Det är han som rycker på axlarna när han får höra om Jesus och undrar om något gott kan komma från Nasaret. Han sitter en gång under sitt fikonträd och läser bibeln om Messias. Men han ser inte Jesus som är där alldeles i närheten. Men Jesus ser honom och av Jesus får han ett högt betyg. Han är en man utan svek. Honom går det att lita på.

Jesus kan förändra också en 'frommis' som är självupptagen i sin religiositet. Så misströsta inte om dig själv!

Stanna till, säg till Jesus:
Herre lös du också mig från min självupptagenhet.
Hjälp mig att inte förakta någon utan se människor omkring mig
med dina möjligheter. Hjälp mig framför allt att upptäcka
att du är alldeles intill mig.

Bland dem Jesus utser finns också tvivlaren Tomas. Ordet tvivel består av två ord: Tvi som betyder två. Vel som betyder vela. Tvivel är att vela åt två håll. Jesus stöter aldrig bort tvivlaren. Han finns med där i lärjungaskaran och får ofta de andra att tänka.

Stanna till, säg till Jesus:

-Jesus,
Tack för att du inte stöter bort mig
då jag tvivlar.
Tack för att du vill hjälpa mig
att komma ur mina tvivel.

Sedan har vi Matteus, tullindrivaren, han som har det gott ekonomiskt, högerextremisten, kapitalisten. Han går omkring med en portfölj med Teliapapper i ena handen och en sax i andra. För en sådan behövs för att klippa aktier. Vid hans sida finns en del seloter, ivrare, t.ex. Simon Ivraren och Judas Iskariot. De är vänsterextremister, revolutionärer, gudrunschymanianer. De ville med våld fördriva den romerska ockupationsmakten.

Stanna till, säg till Jesus:
-Jesus, jag beundrar dig som har tålamod
med alla oss som är så knepiga.

Så hittar vi bland lärjungarna också Filippos, säkerligen KD-are. Han var så ivrig att få med Natanael i partiet. Där finns också Jakob, Alfaios son. Vi vet inte så mycket om honom. Verkar vara lite from bara för sig själv. Tillhör nog KFMLr (= Kyrkliga Förbundet av Martin Luthers reformation).

Stanna till och säg något till Jesus.

Man undrar hur Jesus vågar sig på att kalla så olika människor. Ty alla är ju sådana som i vanliga sammanhang inte kan vistas i samma rum, se varandra i ögonen eller räcka varandra handen. Det måste ha varit många initialsvårigheter. Men Jesus tar hand om var och en och det är Han som binder dem samman med varandra.

Jag tycker att det kan vara viktigt att se detta, därför att vi lider så ofta av att vi har svårt med samarbetet, personkemin stämmer inte och allt skulle bli så mycket bättre om bara den eller den flyttade på sig. Vi får hjälpa varandra att se att förändringen inte blir om alla flyttar långt bort. Förändringen kommer då vi alla hjälper varandra att flytta in i Jesu förvandlande närhet.

Kanske receptet är att börja tala med Jesus både om svårigheterna med dem
och hjälp att se dem med hans möjligheter. Bön hjälper! Försök!

Lärjungarna får vandra tre år tillsammans med Jesus. De fostras av honom, tränas av honom. Jag skall göra er till människofiskare, säger Jesus. (Läs Matteus 4:18-22). Jag skall träna er att vara mina händer som drar människor upp ur misströstans, modlöshetens, själviskhetens djup. Vilken livsuppgift! Alltså inte händer som krampaktigt håller fast vid PC och CD och EU och KU och andra leksaker utan händer som sträcks ut mot dem som krampaktigt kämpar för livet.

Förstår du vart jag vill komma? Jo, att när du läser och begrundar det vi ser på dessa vandringar får du likt de första lärjungarna vara tillsammans med en som är specialist på mänskligt liv. Han ser vad Han kan göra av ditt liv. Du kanske upptäcker att livet har andra värden än att bära aktieportföljer och saxar. Ha alltså förväntningar på kommande vandringar.

 

 

   Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg