Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Vandring 22 - vår Herre


Kära surfare!

Du!!
Jag är så glad över dig!
Du är en av de få människor i mänskligheten som orkat följa med på dessa vandringar som jag leder.

Nu startar vi en ny vandring. Nyfikenheten denna gång inriktas mot uttrycket i trosbekännelsen som säger att Jesus är VÅR HERRE. När vi upptäcker vad det innebär blir det revolution i våra liv.

Det finns så många Människor och Makter och Krafter som vill styra oss och behärska oss. Vi slits mellan olika viljor.

När vi upptäcker att Jesus är vår Herre kan alla dessa makter dra dit pepparn växer.

En psalmstrof gnolar i vårt inre (Psalm 359:5):
Höj din röst i lovsång, ropa ut i fröjd:
Jesus är min Herre! Han gör allting nytt!

Jag önskar dig glada och friska upptäckter!


 

Vi tror ock på Jesus Kristus GUDS ENFÖDDE SON

 Detta avsnitt handlar om:

  1. Dramatiskt möte med Makterna
  2. Från a till A och från A till V
  3. Sången om Jesus Kristus, VÅR HERRE

 

1. Dramatiskt möte med Makterna
Det måste ha varit helt underbart vid Jesu dop i Jordan. Himmelen öppnas, kärleksförklaring från Fadern, Anden som sänker sig ned …. Härligt möte!! (Matteus 3:23-17)

Omedelbart efter denna händelse leds Jesus ut i öknen. Han traskar omkring i ökensanden. Han får ingen mat på 40 dar. Man blir lätt hungrig av sådan långfasta. Det vet alla som prövat det.
Har du varit med om något liknande? Någon härlig upplevelse ena dagen. Den andra dagen platt fall. Du hamnar i vad du kallar 'öken'. Allt känns så torrt, enformigt, trist, tråkigt. Du får sand mellan tårna och skavsår i själen.
Det är viktigt med ökentider. De kan vara Guds kallelse. För att du på riktigt skall kunna höra glädjebudskapet om Jesus Kristus Guds Son, behöver du komma bort från TV-bullret och IT- stressen och in i stillheten. En röst ropar i öknen: Bana väg för Herren … (läs om detta i Markus 1:1-3).
Gud har en avsikt med ditt ökenliv. Hosea (2:12) berättar om den avsikten: Se, därför vill jag locka henne bort och föra henne ut i öknen och tala ljuvligt med henne. Gud har något att säga dig, som du bara kan höra i öknens stillhet. Något ljuvligt!
Efter dopet i Jorden fördes Jesus Anden ut i öknen för att sättas på prov av djävulen (Läs om detta i Matteus 4:1-11). Jesus kastar sig inte själv i faran. Han fördes av den helige Ande ut i öknen. Jesus möter där tre frestelser:

- Lev för dig själv!
I ökensanden ser Jesus några stenar. Satan kommer nu fram och försöker lura Jesus att tänka bara på sig själv. 'Är du Guds son, som det påstods vid dopet, så använd dina himmelska kontakter, använd din makt, för dig själv. Gör en bullfest av de här stenarna. Glöm de andra. Du har nog av dig själv.'
Men Jesus avvisar Djävulen med Guds eget ord:

Det är skrivet…

Nu gäller det dig!
Du har kanske varit med om härliga möten, upplevelser av Herrens närvaro. Förstått att du är Guds barn. Strax efteråt faller du pladask. Det bara skvätte om det. Djävulen säger: Inte kan du vara Gud barn, du som är sån….
Den helige Ande ställer sig då alldeles bredvid dig och viskar: Det begriper du väl att det är Jesus du behöver. Även efter de stora upplevelserna.

- Gör det lätt för dig!
Jesus står på tempelmuren i Jerusalem. Stora människoskaror har samlats nedanför. Satan försöker nu få Jesus att hoppa ned från muren. 'Hoppa ned, Jesus! Gör ett litet cirkustrix. Naturligtvis kommer Guds änglar - som naturligtvis vet att du är Guds Son - att se till att du inte slår dig. Precis när du hoppat flaxar änglarna ned och tar tag i dig. Och folket skall jubla. Gå inte den svåra vägen mot Golgota. Du kan bli populär och redan nu få över folket på din sida'.
Men Jesus avvisar Djävulen med Guds eget ord:

Det är skrivet …

Nu gäller det dig!
Djävulen vill lura också dig att imponera på andra. Göra dig till. Använda Guds resurser för att förhärliga dig själv. När du ställer ditt eget JAG i centrum blir alla så trötta på dig. Känner sig kanske odugliga och dumma.

-  Bliv Herre genom mig.
Från ett högt berg visar Djävulen alla riken i världen för Jesus. Det var på den tiden då jorden var platt. 'Där ser du Palestina och där Grekland, där är Frankrike. Och där, långt bort ser du Sverige med Göteborg … Allt detta skall du få, Jesus. Få dem av mig. Bliv Herre genom mig. Gör bara en sak: Fall ned och tillbed mig.'
Men Jesus avvisar Djävulen med Guds eget ord:

Det är skrivet …

Nu gäller det dig!
Känner du suget efter makt, inflytande, få behärska andra? Beror det på ditt dåliga självförtroende. Du vet kanske inte att du genom dopet blivit det högsta man kan bli: Ett Guds barn.

Seger i Jesu namn
Jesus segrade över Makterna därför att han visste två ting:

  1. Han kände Guds fiende. Gå bort SATAN, sa han. Vi måste bli klara över att vi har en fiende. Fall inte för hans vanliga trick: Att han inte finns.
  2. Jesus kände Guds vapen: GUDS ORD. Om och om igen driver han bort Satan med de orden: DET ÄR SKRIVET. Det är viktigt att gömma Guds ord inom sig. De är kraftord som behövs i kampen.

Recept:
Lär dig ett bibelord i veckan. By heart!
På ett år kan du 52 ord. På 10 år kan du 520 ord. På din hundraårsdag är de så många att du inte kan räkna dem alla.

Det finns likheter mellan Jesus och Adam. Det som gick snett för Adam eftersom han tog det lätt med det som var rätt, det vred Jesus rätt. Om detta kan du lära dig mycket genom efterföljande artikel om från a till A och från A till V.

 

2. Från a till A och från A till V
Lilla bokstaven a tycks må rätt så bra. Han snurrar in i sig själv och spinner som en katt. Men när han en dag får besök av Jämförelsen går han i däck. Ansiktet blir alldeles grönt när han ser upp på storebror. 'Stora bokstaven A verkar så upphöjd och stor. Vilken fin utsikt det måste vara från toppen av A. Varför skall jag leva så här underordnad, nedtryckt och mindervärdig? Också jag vill bli stor', sa lilla bokstaven a.

Lilla bokstaven a börjar klättra. Han svettas och sliter. Ibland glider han tillbaka, det verkar vara såpa på linjen upp till toppen av A. Men lilla a ger inte upp. 'Jag ska lyckas. Jag ska förverkliga mig själv'. Men när lilla a nått toppen blir han rädd. Det blåser kallt däruppe och han känner sig så ensam. Därnere finns alla hans kompisar. Han ser ned på dem. Vad små och dumma de ser ut. När han stått där en stund får han svindel. Han vacklar. Den andra stapeln i bokstaven A blir en rutschbana. Och hans fall blev stort.

Det är många som varit A-klättrare. Den förste hette Adam. Adam hade det bra tillsammans med Eva i lustgården. De sprang omkring och lekte och åt av alla frukter från träd som växte där. Alla utom ett. Ty Gud hade sagt: 'Ät fritt och må gott'. Och allt var så bra till dess det en dag prasslar till i buskarna och en orm kryper fram som börjar tala till Adam på ren svenska. Han förvränger vad Gud sagt. 'Ni får äta av alla träd utom ett'. Men Ormen säger: 'Ni får inte äta av något träd. Varför ska ni bry er om Gud? Det är du själv som ska vara Gud. Sätt dig på tronen. Gud är snål och ogin'.

Adam avsätter Gud och blir klättrare. När Adam sitter på toppen av bokstaven A och ser ned, ser han först människorna där. Han föraktar dem, dömer ut dem. Sedan ser han en orm som ringlar sig. Han får ögonkontakt med ormen. Han styrs nu av dunkla makter nedifrån. Tappar ögonkontakten med sin himmelske Far. Denna klättring uppåt för Adam blev hans fall. Adam hade slagit in på livets minussida. Mellan de två staplarna på bokstaven A finns ett streck, ett minustecken.

Det är många som följt Adam i denna klättring uppåt. Jesu lärjungar ville göra det. I Lukas 22: 24-27 hamnar vi mitt i ett storgräl mellan dem. De tvistar om vem som var störst. Jesus har talat om sitt rike och de undrar vilken ministerpost var och en skall få i hans rike. Storhetsdrömmarna fångar dem. Och när de gör så kommer splittringen och ensamheten. De blir främlingar för varandra. De sätter sig på toppen av var sin bokstav A. Jag är störst, bäst och vackrast.
Jesus gör som vanligt något som får dem att tänka om. Han vänder på bokstaven A och då får vi bokstaven V. Först går det ned, sedan går det upp.

Först blir det blod, svett och tårar', sa sir Winston, när han gjorde V-tecknet. V = victory, seger.

Med bokstaven V målar Jesus ett självporträtt. Han som var hos Gud stiger ned och blir människa. Han ville inte behålla sin topptjänst hos Gud. Han stiger ned till oss och blir en tjänare. Vilken standardsänkning! Och det är som han vill säga till oss: 'Följ med mig på V-linjen. Stig ned tillsammans med mig. Lämna storhetsdrömmarna. Vänd om och bli som barn. Kanske detta kostar på en hel del. Det kan bli lidande och smärta. Där nere ger jag er en fin utnämning. Ni ska bli mina ministrar (minister betyder tjänare). Där nere ger jag er också en ny utsiktspunkt. Se uppåt!! Ni får ögonkontakt med min himmelske Far. Ni ser på människor omkring er med hans möjligheter'.

Där nere hittar du och jag något alldeles nytt. Vi vågar vara små utan att ha mindervärdeskänslor. Vi är ju älskade av himmelrikets Konung. Vi gläder oss över varandra och gnolar tillsammans sången om att 'vi är en massa syskon som tycker om varann'.

 

3. Sången om Jesus Kristus VÅR HERRE
I ett glädjebrev som Paulus en gång skrev till oss och de kristna i staden Filippi, förstod han att allt inte stod riktig väl till med dem. Och oss! Både de och vi var självupptagna och stolta. Såg ned på andra. Tänkte bara på att själva ha det bra. Vad gör då Paulus när han upptäcker detta. Han håller inte en domspredikan och skäller ut oss. Han tjôtar inte.

Det han gör är att han berättar om Jesus, han som med sitt liv gjorde V-tecknet. Var så till sinnes som Jesus. Gör som han, stig ned … Han säger det till de kristna i Filippi och till de nyfikna IT-surfarna.

Han skrev en sång om detta. Lägg märke till slutet av sången. Namnet över alla namn som Jesus får är inte namnet Jesus. Det är namnet HERREN. Det är Guds eget namn. Jesus är HERREN. Han är Jesus Kristus Guds enfödde son VÅR HERRE.

Var så till sinnes som Kristus Jesus var.
Fastän han var till i Gudsgestalt,
räknade han inte tillvaron som Gud
som ett segerbyte
utan utgav sig själv
genom att anta en tjänares gestalt
då han blev människa.
Han som till det yttre var som en människa
ödmjukade sig och blev lydig
ända till döden - döden på korset.
Därför har också Gud
upphöjt honom över allting
och gett honom namnet över alla namn,
för att i Jesu namn alla knän skall böja sig,
i himlen och på jorden och under jorden,
och alla tungor bekänna,
Gud, Fadern, till ära,
ATT JESUS KRISTUS ÄR HERREN.

(Filipperbrevet 2:5-11 Folkbibeln)

 

 

   Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg