Stiftelsen Bibelskolan.com
 

15:e sönd e Tref, Årg 1 - Sök först Guds rike!


Läs Matteus 6:31-34 

Gör er inga bekymmer, säger Jesus. Vi ska inte fråga efter vad vi ska äta, dricka och klä oss i. En på ett sätt märklig uppmaning, för mat, kläder och ett hem är viktiga delar av livet. Jag tror inte att Jesus menar att vi ska vara vårdslösa och slarviga. Vi ska planera för vårt framtida liv. Martin Luther lär ha sagt att även om han visste att Jesus ska komma tillbaka imorgon, så planterar han ändå sitt äppelträd idag! Och det är ett sunt förhållningssätt – att planera för framtiden. Men jag tror att Jesus sätter fingret på något; det handlar om att se över våra livsprioriteringar. Det finns så mycket som är viktigt i livet. Så många måsten. Så många ”Jag ska bara…”. Och det finns så mycket oro för framtiden, den egna och andras. Det är därför så lätt att det som är viktigt tar fokus från det som är det viktigaste. 

Livets bekymmer riskerar att kväva tron och föda misstro, tvivel och kanske till och med livsleda. I liknelsen om sådden så liknas människans hjärta vid en åker där Ordet sås ut (Matt 13:1-9 och Matt 13:18-23). Ordet faller i olika jordmån, och i en av dem växer det upp tistlar och ogräs som förkväver tron - tistlarna och ogräset är världsliga bekymmer och rikedomens lockelser. Detta är något av det som Jesus varnar för i det sammanhang som evangelietexten från Matteus är hämtad.

Jesus är inte världsfrånvänd - bekymren finns där – och han vet det. Han vet också att vi inte förlänger våra liv med våra bekymmer. Bekymmer som vi ofta tar ut i förskott. Därför får evangeliet befria oss till att leva det liv som vi fått som gåva från Gud. Jesus säger: ”Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.”

Jesus uppmanar oss idag att låta vår första prioritering vara att söka Guds rike och Guds rättfärdighet. Guds rike handlar om Guds närvaro i våra liv – det handlar om att låta Gud få herraväldet i oss.  Jesus kom för att uppenbara vad Guds rike innebär – i honom blir det konkret, verkligt. Guds rike handlar om helande, upprättelse, nytt liv, kärlek, godhet, rättfärdighet med mera.

Vår djupaste livskallelse är att vara i Guds konkreta närvaro. Vi får lägga våra liv i hans händer, låta honom få forma oss och förtrösta på att han är den Gud som förser, och den djupaste livstillfredsställelsen finner vi när Guds goda vilja förverkligas i våra liv. Tron på Gud är en relation byggd på tillit och förtröstan på hans godhet. Det är en tro som bär genom allt. I relationen till Jesus får vi kraft att möta vad än livet bjuder på av glädje, sorger och bekymmer. Och vi får påminna oss om det viktigaste: att först söka Guds rike och hans rättfärdighet.

Mikael Nilsson, kyrkoherde

Traryd-Hinneryds pastoratVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg