Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Sagan om Kungen

Palmsöndagen 2022

Idag är det Palmsöndagen och vi inleder Stilla veckan, veckan fram till påsk. Stilla veckan heter det för att förr brukade kyrkklockorna ringa med en dovare klang, eftersom kyrkklockans metallkläpp byttes ut mot en av trä, en s.k. dymmel. Därför kallades Stilla veckan också för dymmelveckan. 

 Vi har nog alla rent historiskt kunskap om varför vi firar påsk. Jesus dog och uppstod igen. På det sättet öppnade han dörren för alla människor till Guds himmel. Men detta vållar ofta huvudbry. - På vilket sätt då fungerar det? Varför måste Jesus dö? Kan inte en kärleksfull Gud bara förlåta alla mänskor rakt av, utan att Jesus måste offra sitt liv på korset? 

 Därför vill jag dela ett minne med dig från ett samtal jag hade som ung präst med en grupp studenter i Linköpings stifts teologgrupp. På den tiden jobbade jag som stiftsadjunkt i Linköping. Vi hade samlats i domkyrkans Mattiassal när en av studenterna frågade: ”Anders, vad var egentligen meningen med Jesu död på korset? Det har ingen ännu förklarat för oss!” Andra huvuden nickade instämmande. 

 Vad skulle jag svara dessa teologer som hade sin utbildning mycket mera aktuell än jag? Jag dröjde med svaret och grunnade på hur aktuell min kunskap om de olika försoningslärorna var. Av teologernas bekymrade ansikten förstod jag att några skolboksmässiga, eller dogmatiska, svar inte skulle passa. Här gällde det själva GRUNDEN i deras egna liv som Jesu lärjungar! 

 Då berättade jag för dem det jag brukade säga till konfirmander när jag talar om varför Jesus måste dö för vår skull. Jag berättade sagan om Kungen. Den ska du få höra nu. Kanske också din grund är bräcklig. Då behöver även du lyssna nu: 

 Det var en gång en kung som regerade över ett lyckligt folk. Kungen var mycket god och allt var frid och fröjd ända tills en dag då kungen fick tråkiga rapporter om att stölder, våld och mord börjat äga rum. Då utfärdade kungen en lag till alla sina undersåtar, där det stod att alla som bröt mot lagen skulle piskas offentligt på huvudstadens torg. När lagen kungjorts i hela landet blev det ordning igen! Polisen kunde rapportera att brottsligheten upphört. Men kungen gav en av sina ministrar uppdraget att övervaka att alla följde lagen. 

 En morgon kom ministern in till kungen och såg bekymrad ut. ”Vad gäller det, min gode minister?”, frågade kungen. ”En hyresvärd har tvingat några pensionärer arbeta i sina saltgruvor, för att de inte betalde in hyran i tid sade ministern. ”Vem är det, han måste ju straffas”, ropade kungen upprört. Ministern tvekade, harklade sig och sade, ”Ers majestät, det var er egen son!”

 Den snälle kungen såg med ens väldigt gammal och sliten ut, för han var en kärleksfull far, men också garanten för rättvisan i landet. - Vad skulle han göra?

”Nej, jag kan inte piska min egen son!” utbrast kungen. Ministern såg olycklig ut, men påpekade: ”Om ers majestät låter sin son gå fri, men dömer andra för samma brott, så är ni inte längre en rättfärdig kung!”

”Men om jag upphäver lagen så alla går fria, så är jag väl rättvis” sa kungen.

 ”Nej, det är inte rättvist mot alla brottsoffer som kunde bestjälas och mördas utan att någon stoppade det” sa ministern. ”Då skulle samhällets rättsordning upplösas och hela landet gå under”, tillfogade han. 

”Ska jag då tvingas att låta piska min egen son”? ropade kungen. ”Det klarar inte mitt hjärta!” 

 I två veckor försökte kungen förgäves att finna en utväg, men till slut kom så dagen då torget i staden var fullpackat med skådelystna som ville se pryglingen. Bödeln med sin piska, sonen, kungen och alla soldaterna var på plats. Sonen fick ta av skjortan och böja sig över en bänk med händerna bakbundna. Trummorna började mullra och bödeln fick en klarsignal och lyfte piskan och … DÅ!!! fick alla se kungen med bar överkropp springa fram och kasta sig över sin sons rygg och ta alla piskslagen på sin egen kropp! Ryggen färgades snart av blodröda strimmor, men han uthärdade straffet utan ett ljud och över hela torget sänkte sig en andäktig tystnad. Så hade kungen funnit en utväg för att slippa piska sitt eget barn. Tvärtom visade han hur mycket han älskade sin son och att han var villig att offra sig själv för hans skull.

Men samtidigt visade kungen vad han tänkte om brott mot sin egen lag. Brottslighet skulle föra med sig konsekvenser, ondska skulle bestraffas och godhet belönas. Lagen skulle gälla. Rättsstaten skulle fungera. Den gamla och försvarslösa kunde vara trygga, därför att kungen försvarade deras rätt.  Så får vi tro att kungen och folket levde lyckliga i alla sina dar. 

Vi har också en god Kung i himmelen. Hans namn är Jesus. När människorna bröt hans goda och eviga lagar, steg han ner till jorden och blev människa och tog det straff hans egen lag dömde oss till genom att bära det på korset.  

 Så här skriver hans apostel Petrus om detta i sitt första brev: Och ”våra synder bar han” i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten; och ”genom hans sår har ni blivit helade”. (1 Petr. 2:24 SvKb. 1917) 

Därför kan han nu förlåta sina barn på ett ”rättfärdigt sätt” utan att tolerera synden, ondskan. Och samtidigt visar han oss att vi är oändligt älskade!

Kanske ska vi avsluta med att påpeka att kungen i sagan tog sitt barns straff. Även om Jesus dog för alla människor, är det så, att om Jesu korsoffer ska få betyda något i våra liv, behöver vi få bli Guds barn. Det är vi inte av naturen, utan det behöver vi ”adopteras” till. Det sker genom tron på Jesus Kristus och genom det heliga dopet. Men åt alla dem som tog emot honom gav han makt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. (Joh. 1:12 SvKb 1917) 

Jag hoppas denna saga får bli till välsignelse för dig nu när vi går in i Stilla veckan!  

Anders Thorsén
Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg