Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Sönd före pingst Årg 3 - Allt såg mörkt ut!

Han hade känt sig som en stor folkhjälte. Alla hade jublat och hundratals falska profeter hade blivit tvungna att erkänna att Herren är Gud. När han, Elia, hade bett till Herren hade eld fallit från himlen och antänt hans offer, därefter hade regnet kommit som svar på hans bön efter flera års torka. Folket hade övergett sin avgudadyrkan och vänt om till Gud.

I ett enda slag hade allt ändrats. Elia hade alltid lyssnat till Guds vägledning och aldrig gjort något utan att först invänta Guds röst, men nu sprang han som en vettvilling rakt ut i öknen. Vad hade hänt, som fått profeten att helt glömma Herren? Drottning Isebel hade befallt att Elia skulle dödas! Därför rusade Elia genast iväg hals över huvud, tills han utmattad föll ihop under en ginstbuske och önskade att han var död.

Allt verkade vara hopplöst. Han visste inte vart han skulle gå och han kunde inte vända tillbaka. Då såg han Herren Jesus. Ja, faktiskt! Men Elia levde ju i mitten av 800-talet före Kristus? En Herrens ängel visade sig för honom och talade som Gud själv. Därför förstår vi att det var Jesus, som ju har funnits av evighet. Elia fick bröd och vatten och det gav honom kraft att vandra fyrtio dygn tills han kom fram till Sinai, där Mose ca 600 år tidigare mött Herren i den brinnande busken.

Elia hoppades att få möta Herren på samma sätt. När Mose mötte Gud skakades marken och Herren kom i storm och eld. Så ville Elia att Gud skulle möta honom också! Då talade Gud till honom: Varför är du här, Elia? Elia klagade över sin situation:

Jag har gjort mitt yttersta för Herren, härskarornas Gud. Israeliterna har övergett ditt förbund, rivit ner dina altaren och dödat dina profeter med svärd. Jag ensam är kvar, och nu står de efter mitt liv.

Gud svarade inte på Elias klagan utan sade: Gå ut och ställ dig på berget inför Herren. Herren skall gå fram där.

Nu fick Elia uppleva en stark storm som bröt sönder klippor, jordskalv och eld. Men Herren var inte i stormen, skalvet eller elden. Elia förstod plötsligt att Gud vill möta varje människa på ett unikt sätt. När Elia lyssnade riktigt noga hörde han ett stilla sus och Herren talade till honom. Herren förklarade att allt inte var fullt så illa som Elia hade trott. Han var inte ensam. Det fanns åtminstone sjutusen som var trogna mot Herren och Elia fick uppdraget att smörja en ny kung i Israel och smörja Elisha till att vara profet efter honom.

Det Elia vill lära oss är:
- att det är fatalt att glömma bort att söka Herren och be om vägledning i livet.
- att det aldrig är fullt så illa som vi frestas tro. När allt ser som mörkast ut är Herren som närmast!
- att Gud möter varje människa på ett unikt sätt eftersom varje människa är unik!

Första Kungaboken slutet av kapitel 18 och kapitel 19

Lars FröjmarkVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg