Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Heliga trefaldighets dag Årg 1 - Kan man vara FÖR smart?

 

Kan man vara för smart för något? Kan det finnas problem där det är en nackdel att vara intelligent? Där den mindre begåvade ser lösningar som den intelligente missar. Det verkar nästan som om Jesus menar det i dagens evangelieläsning. Där säger han: ”Vid den tiden sade Jesus: ”Jag prisar dig, fader, himlens och jordens herre, för att du har dolt detta för de lärda och kloka och uppenbarat det för dem som är som barn.” (Matt 11:25)

Det finns alltså saker som man missar om man är för lärd och klok men som de som är som barnen uppfattar direkt. Och när det gäller treenighetsläran kanske det är så. Att Gud är en men samtidigt tre, tre personer i ett väsen, det är något som går över vårt förstånd som människor. Och den som tror sig vara lärd och klok riskerar att se treenigheten som en rebus eller en klurighet som testar ens intelligens. Men Guds innersta väsen kan vi inte greppa, hade vi kunnat det – hade vi varit Gud.

Jesus säger alltså i dagens evangelium att Gud har dolt det för de lärda och kloka men uppenbarat det för dem som är som barn. Det finns en risk att den som lärd och klok kommer fel där de som är som barn kommer rätt. Den franske filosofen Blaise Pascal uttryckte det på följande sätt: ”Hjärtat har sina skäl som förnuftet inte känner.” Det finns situationer där vårt förnuft måste tiga och vårt hjärta tala. Den som inte förstår detta utan tror att man ska kunna lösa tillvarons gåta som man löser en rebus, ja, för dem förblir det också dolt.

Vad är det att vara som barn, som Jesus återkommer till flera gånger. Jag tänker att barn egentligen är de sanna filosoferna. Att vara filosof är ju att söka efter svar på de frågor som tillvaron ställer, och är det inte detta alla barn gör? De frågar och frågar för att de vill veta, de vill ha svar, de är nyfikna. För dem ska det också uppenbaras. Inte för att vi inte skulle använda sig av vår tankeförmåga, men för att de som är som barn söker sanningen om Gud utanför sig själva. Till skillnad från de som Jesus kallar lärda och kloka som tror att kunskapen om Gud är något som man kan studera sig till.

Tobias BäckströmVåra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg