Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Första sönd e tref Årg 1 - Kallelsen till Guds rike!

Lukas 14:15-24

Tänk att få var med i Guds rike. Vilken lycka och allt beror på att Jesus ropar på mig. Han tar initiativet så att jag själv inte behöver välja mellan alla alternativ som finns här i livet.

Förra söndagen hörde vi att man måste bli född på nytt för att se Guds rike. Även då handlade det om att Gud handlar med oss. Född av vatten och Ande. Detta är Guds storhet och geniala plan. Om vi själva skulle konstruera och bygga Guds rike hade det blivit bristfälligt och tråkigt.
Tyvärr ser vi mycket av det i dagens kyrka när politik, organisation och korrekthet får dominera.
Lösningen är som alltid att låta Jesus kalla oss på nytt.

I dagens liknelse säger mannen som bjuder in till fest; Välkomna, allt är färdigt.
Du kan inte göra något, vare sig dra ifrån eller lägga till. Varför är inte det mer lockande för människor? Annars älskar vi ju all-inclusive och att underhållas av tv programmen.
Kanske för att till den här festen inbjuds ALLA. I Guds rike får alla en plats och det görs inte skillnad på människor. Den siste blir den förste och rövaren vänder om i sin dödstund. Perspektiven är omvända just för att Jesus bjuder in till fest. Han har gjort oss värdiga och beredda för festen och det behövs inget eget. Kan vi klara av det som människor och kyrka?

Ja, men det krävs att vi sätter Jesus främst i våra liv. Liturgin, bemötandet och hela attityden behöver vara som den Jesus hade. Nyckeln är orden, se till att folk kommer hit, så att mitt hus blir fullt´.
Evangelisation, evangelisation, evangelisation. Ja precis, en travestering på uttrycket läge, läge, läge, när det gäller husköp.

 Allt är färdigt!
Erbjudandet till människor handlar om att Jesus har gjort det möjligt. Inget kan läggas till. Ofta tror jag människor möts av något annat där man förväntas kunna och förstå. Krångliga vägar fram till en tro istället för enkel tydlig förkunnelse och liturgi där Jesus blir oemotståndlig. Dopet är ett bra exempel, men det måste fortsätta att vara kravlöst och fritt så att inbjudan verkligen är en inbjudan från Gud.

Jag kan inte komma!
Motståndet och oviljan att komma ska vi inte förvånas över. Många är kallade men få är utvalda och Guds kallelse måste vara glasklar. Den billiga nåd Bonhoeffer varnar för hjälper inte någon människa och vi får helt enkelt respektera att människor tackar nej.
Växten kommer istället när de som är kallade själva får bli vittnen och kan berätta om sin kallelse och vad Jesus gjort i deras liv.

Gå ut på vägarna och stigarna!
Utanför möter vi krymplingar och fattiga. Dessa som Jesus har en förkärlek för. Likt Franciskus av Assisi får vi förvandlas så att vi ser Jesus i dessa människor som ingen annan ser.
Egentligen är det kanske vi innanför kyrkan som är fattiga och krymplingar, särskilt på ett andligt plan. Därför låt oss bege oss ut och bjuda in till en fest utan slut!

Om du har blivit kallad av Jesus är du den perfekte evangelisten, så fundera över när du blev kallad och vad det innebar.

Saliga de som är bjudna till Lammets bröllopsmåltid.Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg