Vi kan ofta bli frustrerade när politiker inte kan ge ett enkelt ja eller nej på en vanlig fråga. Istället får vi bara en massa ord utan ett tydligt ställningstagande. Men det finns frågor där man faktiskt inte kan ge ett ja eller nej. Ta frågan ”Har du slutat slå din fru?” Vad ska man svara på den? Hur man än svarar så blir det fel. Säger du ja så blir det ett erkännande att du har gjort detta tidigare och säger du nej, ”jaha, så du är en hustrumisshandlare!”
En sådan här fråga fick Jesus av fariséernas när de frågade om det var rätt att betala skatt till kejsaren. Hade han svarat ja, så skulle han anses gå ockupationsmaktens ärende, hade han svarat nej, så hade han fått problem med samma makt. Men Jesus gick inte i fällan och gav ett enkelt ja eller nej, men han blir inte heller svaret skyldig.
Först ber han om ett mynt, alltså ett sådant som man betalar skatt med. Och så är det de som går rakt i fällan när de räcker över en denar. Därmed så visar de att de egentligen redan besvarat frågan för egen del. För går man omkring med kejsaren mynt på fickan, ja då är man ju inne i systemet. Man är en del av samhället, även det romerska. Man deltar ju i handel, köper och säljer med deras mynt. Och då finns det inte längre någon anledning att vägra betala skatt. Alltså: ge kejsaren det som tillhör kejsaren.
Som kristna har vi ett samhällsansvar eftersom vi är en del av samhället. Vi är med i systemet och ska inte försöka dra oss undan. Vi har samma skyldigheter och rättigheter som alla andra. Vi ska engagera oss politiskt, socialt och ekonomiskt för att påverka med det vi kan. Hellre det än att ställa oss utanför.
Men Jesus stannade inte där: ge Gud det som tillhör Gud. Det är inte fråga om att antingen vara trogen mot Gud eller mot kejsaren utan både och: ”Du kan uppfylla dina förpliktelser åt båda hållen: ge kejsaren och ge Gud”.
Jesus är här den förste sekularisten. Här ger han oss grunden för den sekulära staten, alltså att kyrka och stat ska hållas åtskilda. Kyrkan tillhör Gud och ska inte vara underställd en världslig ordning, men kyrkan ska inte heller styra som en världslig makt. Som kristna är vi en del av bägge ordningarna och även om vi har olika roller i respektive värld så har vi ett uppdrag och ett ansvar i bägge.
Tobias Bäckström, präst i Berga pastorat
Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.
Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.