[an error occurred while processing this directive]
 Agneta Enander: Tipsa en vän om denna sida... Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Ta mig till boktipsar sidor... Bibelskolans nödutgång  

Genom köksfönstret ser jag gatan.

Längre bort en skola och mellan skola och gata en fotbollsplan. Det är morgon, lite före klockan åtta och skolans barn och tonåringar rinner iväg nerför slänten och genar över planen. De flesta går i klungor eller två och två. Sömniga, ganska tysta.

Plötsligt skriker någon svordomar över en kille som tycks helt ensam. Illustratör: Berit Simonsson - OAS rörelsenJag ser hur han försöker ducka, för det är inte längre bara svordomar som kastas över honom utan grästorvor, jordkokor, småsten – allt plågoandarna kommer över. Jag kan inte låta bli att se vidare. Kanske borde jag springa dit och försöka göra något. Finns det ingen vuxen i närheten av detta drama?

Så ser jag hur en lång, kraftig grabb bröstar sig, går hotfullt nära den mindre och dänger till honom så våldsamt att han ramlar handlöst med ansiktet rakt ner i leran. Hela han hamnar i en vattenpöl, som är stor nog att göra honom dyngsur. Han kravlar sig upp, bara för att få en ny omgång, och så blir han liggande. Ensam. Alla springer därifrån. Äntligen kommer en vuxen, en av lärarna tror jag. Jag lämnar fönstret.

Medan jag dukar av efter frukosten, funderar jag förstås vidare på vad jag sett. Och så kommer det för mig i tankarna en annan kille som jag känner. Han är vuxen till åren men storleken är ”small” och han är liten på många andra sätt: liten och rädd, retad och ensam – UTANFÖR. Dom kallar honom för tjuv. Men vad ska han väl göra? Han vill ju inte göra bort sig ännu mer genom att gå och lämna tillbaka pengar till folk som han tagit från. Hur skulle han förresten veta vad han tagit från vem? Möjligen skulle han kunna bestämma sig för att inte ta, tjuva, i fortsättningen. Bli en bättre människa. Från och med nu! Ja! Nej! Det går inte. Vill han förresten? Jo, det vill han nog, kanske… Samvetet plågar honom. Så där funderar han säkert medan han smyger fram på vägen. Den lille grabben i leran och min vän Sackeus har mycket gemensamt. Inte orsaken till mobbningen, men önskan att komma ur eländet utan att veta hur det ska gå till.

Sackeus (jag vet att han numera stavar namnet annorlunda, men jag tillåter mig att behålla hans gamla namn) tjänstgör på en tullstation. Där har han satt i system att ta för stora avgifter, bara lite grand för var och en som passerar, så att det inte märks. Mellanskillnaden stoppar han i egen ficka.
SackeusOch det har blivit en del genom åren. Men vem bryr sig? tänker Sackeus. Ingen märker något. Och ingen terapeut eller doktor kan ändra honom inifrån. Eller?

Kanske hör han just då någon gå förbi och sjunga på en känd vers: ”Om ni hör hans röst idag, förhärda inte era hjärtan…” (Hebr 3:7) Plötsligt är det massor av människor omkring Sackeus. Barn knuffas och springer på honom, så han håller på att ramla omkull. Men sen märker Sackeus, att det inte alls är på honom folk tittar. Nej, alla vänder sig mot några som kommer gående längre bort på vägen. Sackeus passar på att ta ett kliv upp i ett träd för att kunna se.

Del 2: Utanförskapet


[an error occurred while processing this directive] Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Böne- Bibelstudie
grupper. Klicka här
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.