[an error occurred while processing this directive]
 Agneta Enander: Tipsa en vän om denna sida... Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Ta mig till boktipsar sidor... Bibelskolans nödutgång  

Utanförskapet

är ett fint namn på en förfärlig företeelse.

-Får jag vara med? Får jag leka med er?
-Nej! Inte du. Inte nu! Kanske sen. Men...

Rasterna, fikapausen, fritiden, att inte höra till.
Att inte bli sedd, ännu mindre hörd, allra minst kramad, för sin egen skull.

Illustratör: Mikael SimonssonInga berättar:
"Det var på jobbet. Vi kom ihop oss om en detalj, nåt litet.Vi hade olika åsikt om hur man skulle fylla i en blankett.
Bagatellen växte till ett berg, och vi var på var sin sida om berget. Hon valde att frysa ut mig. Och hon satte det i verket. Vi möttes ofta i korridoren. I början hejade jag, som förr, hon tittade stelt rakt fram utan en blick på mig. Det var fruktansvärt.
Ingen kan fatta hur det kändes. Jag höll på något sätt på att brytas sönder inifrån. Det höll på i drygt tre veckor, sen blev allt så småningom som förut. Men de veckorna var bland det värsta jag har upplevt någonsin. Och till ingen nytta, som det syntes. Jag kände mig sjuk av att inte räknas.
"

Mobbad -> mobbare
Hur gick det för grabben som hamnade i leran? Jo, han blev själv en mobbare. Han hade samlat ihop så mycket hat, som hårdnat till en stor klump inuti. Det var en tung börda som han ständigt måste bära på. Enda lättnaden kände han, när han kunde ge sig på någon annan. När han själv sparkade på någon, levde rövare så mycket han kunde, då kändes det som en bit av det hårda lossnade och smälte och försvann. Han visste hur det kändes att vara i underläge.Det hjälpte lite att en stund vara överst. Men - kunde han bli fri från sin sten-börda?

Utanför fönstren
satt flickan med svavelstickorna. Innanför var det upptaget, alla var upptagna, av fest och firande. Det var ju nyårsafton. Det lyste så förinnerligt grant. Tänk, att få vara med! Hon drömde sig bort. Värmen där inifrån nådde inte hennes kropp. Hon frös ihjäl där utanför. Men hon hade en frid som varligt bar henne över gränsen. Flickan hade i sitt liv inte blivit sedd, inte fått någon kärlek mer än av en enda människa, sin mormor. Det räckte inte till att leva på, men det hjälpte henne att dö.

Genom vårt bibelfönster
ska vi se hur det går för Sackeus där han sitter i fikonträdet. Vi ser rakt in i händelsernas centrum. Det är på vägen utanför Jeriko i Palestina vi befinner oss. Den alla tittar efter är Jesus. Där kommer han, längst bort i vägkröken, med lärjungarna omkring sig. En lärare, mästare med sin vandrande skolklass.

Sackeus är visserligen 2000 år gammal, men han är alldeles aktuell ändå. Rubriker och löpsedlar skulle passa då som nu:

"Utanförskap gav livshotande skador."
"Sjukskriven p g a ensamhet."
"Arbetsplatsens hackkyckling långvårdspatient."

När Jesus och lärjungarna närmar sig smyger kanske Sackeus sig längre in i fikonlövsgrönskan.
(Han var inte den förste som försökte gömma sig bakom fikonlöv. Vilka var de första?)
Om nu Sackeus trodde att Jesus skulle bara gå förbi, ja, då fick han se på annat. Just när han ska till att sucka en lång, avspännande suck: - jaha, de va de! ser han till sin häpnad att Jesus stannar precis intill honom. Jesus ser rakt på honom och säger hans namn: -Sackeus, skynda dig ner, för idag måste jag komma och vara gäst i ditt hus.
Det blir ett spännande och livsavgörande möte där i Sackeus hem, som alla möten med Jesus är. Vi följer med och märker snart att det inte är något vanligt kalas. Vilken blandning av folk! Fint folk gillade det inte. Att äta tillsammans med kreti och pleti, att ha bordsgemenskap så där med vem som helst var bortom all konvenans. Men vi trivs tillsammans med svavelsticksflickan , med andra uteliggare, med mobbade, ja även med mobbarna, med alla slag av missbrukare och lagbrytare, ja, också med stillsamt och snyggklätt kyrkfolk, både de som ropar och de som ber tyst-blygt. Från alla samfund och kyrkor kan man komma och passa in. Stämningen tillåter oss att trivas. Där en sån som Sackeus och Jesus själv umgås i glädje, där måste det finnas plats för alla. Sannerligen en spännande bjudning...

Men tyst...någon säger något. Alla hyschar på varann...

Del 3: Hemma hos Sackeus


[an error occurred while processing this directive] Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Böne- Bibelstudie
grupper. Klicka här
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.