[an error occurred while processing this directive]
 Agneta Enander: Tipsa en vän om denna sida... Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Ta mig till boktipsar sidor... Bibelskolans nödutgång  

Hemma - hos...

Vem kan våga sig på att tala i den här speciella samlingen av människor? Så många kritiska blickar att stå ut med. Hån och förakt lyser mot dem man kallar ”syndare”. Syndare som inte ansågs följa buden, lyda lagen. De andra var lydiga, de laglärda själva, de rättfärdiga.
Dessa tänkte ont om att Jesus kände sig hemma hos Sackeus. Sackeus och hans umgänge var inget lämpligt sällskap för rättskaffens människor.

Nu har sorlet lagt sig. Vem är den som tänker bryta tystnaden? Titta, värden själv reser sig och vänder sig till Jesus.

-Herre, säger Sackeus, jag ska ge…

Är det möjligt? tänker nog de som hör på. Ska han ge? Han brukar minsann ta, roffa åt sig, men inte ge.

Jodå, Sackeus fortsätter:- Jag vill ge hälften av allt jag äger till de fattiga.
Men – vad tar det åt Sackeus? Alla vi som står och trycker i hörnen, vi häpnar och lyssnar.

-En sak till, framhärdar Sackeus, Om jag har tagit för mycket av någon, så vill jag lämna 4-dubbelt igen.

Vad är nu detta? Sackeus verkar ju helt förändrad. Är han inte som en ny människa? Hur gick det till? HUR går sånt till?

Vad Sackeus fått av Jesus när de sammanträffade vid trädet (sammanträde?) var glädje. Så glad Sackeus blev över att få Jesus som gäst i sitt hus. Jesus visade förtroende för Sackeus. Det är så Jesus alltid gör när han möter en människa. Han låter henne känna sig viktig, att hon behövs för att hjälpa honom. Bibeln har många ex på detta: Jesus möter en ensam kvinna vid brunnen i Sykar och ber henne om vatten. Han möter en blind utanför Jeriko och frågar : -Vad vill du att jag ska göra för dig? En annan gång möter Jesus en sjuk och frågar: -Vill du bli frisk?

Vilken stor psykolog Jesus var/är! När Jesus mötte någon satte han den människan i centrum..Det var inte frågan om att ”köra över”någon. Tvärtom visade Jesus alla sina konfidenter/patienter en stor respekt och var mycket noga med integriteten.
Ett möte med Jesus innebar för en ”stackare” ofta en ny glädje. ”Sackeus skyndade sig ner och tog emot honom med glädje!” Det fanns förstås en förutsättning: att man lyssnade och inte förhärdade sig: ”Om ni hör hans röst idag, förhärda inte era hjärtan!

Sackeus lyssnade i glädjen över att vara sedd. Värd förtroende, vara räknad med, ja, t o m viktig, så som en värd i sitt eget hus är. Inte hade Sackeus anat att Jesus skulle stanna under hans träd. Men Sackeus är med på noterna och gör som Jesus säger. Då frigörs glädjen. Och glädje frigör givmildhet. Sackeus gör upp en generös budget med 50% av kapitalet (alltså inte av räntan) till U-landshjälp, diakoni och socialhjälp.

Sackeus historia är också vår, mer om detta näst nästa vecka. Nästa vecka har vi ett möte…

Del 4: Jag träffade Jimmie


[an error occurred while processing this directive] Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Böne- Bibelstudie
grupper. Klicka här
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.