[an error occurred while processing this directive]
 Agneta Enander: Tipsa en vän om denna sida... Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Ta mig till boktipsar sidor... Bibelskolans nödutgång  

Jag träffade Jimmy

- före detta drogmissbrukare, kåkfarare, hemlös, kriminell, uteliggare.
Det är hans då-liv. Ljusår därifrån finns Jimmys nu-liv.

Jag sitter i hans trivsamma lägenhet och hör honom sakligt berätta om helvetet och himmelriket, om två världar utan bro emellan.

-Jag växte upp utan hem, utan familjeliv. Hur det är att leva i en familj har jag fortfarande ingen aning om. Morsan slängde ut oss i gryningen och gu nåde den som kom hem innan mörkret fallit. Hon hade sitt med ständigt nya karlar. Jag har många tidiga minnen, från 2-årsåldern och framåt.
Ändå minns jag inte en enda gång att jag sett morsan laga mat. När jag var sju år fick jag magpumpas efter att jag druckit mängder med mellanöl.
Vi var tre nästan jämnåriga bröder, som höll ihop. Ett fruktat gäng. Vi kände oss inte som tre. Vi var tre kroppar men en person, våra liv var ett liv. Vi hade var sin ”typ”: den lugne, den retsamme, den starke. En sorts arbetsfördelning efter fallenhet..

-Att börja skolan var rena katastrofen. Tala om UTANFÖRSKAP! Ingenting gick att förklara. Vår och de andras världar kunde inte mötas. Vi kallades, även av lärarna, för ”djävuls -ungarna” eller bara ”dom där”. En sak var bra med skolan, och det var Bamba. Man åt sig mätt en gång varje dag. Annars var det stöld och snatteri som gällde. Att vara smartare än alla som hade mat. Det var t ex viktigt att vara vaken innan kvartersbutikerna öppnade, för vår frukost stod levererad på trappen till butiksingången: en tetrapack mjölk och två brödlimpor. Vägen gick sedan utför i en allt djupare kriminalitet.

-Den ”socialvård” vi fick inskränkte sig till ett badhusbesök varje fredag. En bil hämtade oss i skolan och körde oss till badhuset. Där blev vi skrubbade med rotborste av en tvätt-tant, ja, rotborste, för det var mycket skit som skulle bort.

-Kärlek och stimulans måste mänskan ha för att överleva. Stimulans fick vi hela dagarna: de ständiga utmaningarna att skaffa vad som behövdes för dagen utan att åka fast. Ett liv fyllt av kuslig spänning. Kärlek fick vi från mormor. Hon försökte hjälpa oss det hon kunde. Lagade mat åt oss ibland, bad kvällsbön med oss när morsan var ute på sina eskapder och vi stog där och inte hade nån stans att ta vägen för natten, tyckte om oss. Jag har inte vetat mycket om Gud, men alltid har jag känt att jag haft nån med mig.

-Den andra världen mötte jag på allvar när min pojke föddes. Där började vägen mot nu-livet. Men det var ingen rak väg. Måste flytta från stan för att komma från då-livets kontakter. Men jag hamnade tillbaka i den gamla världen och drogerna med sina korta men himmelska rus.

Jimmy var för 6:e eller 7:e gången mycket nära att dö den här kvällen , när han satte sig på en tom parkbänk. Han hade gång på gång stått vid livets slutport och känt livet rinna bort. Från andra sidan hade det strömmat mot honom underbar värme och kärlek. Men Jimmy hade skickats tillbaka och fått höra att det inte var dags för honom ännu. Där på bänken får han plötsligt sällskap av en man som börjar prata och som frågar hur Jimmy mår. Till sist säger mannen, som visar sig vara ägare till en stor firma och ha mycket pengar, att han ska ordna så att Jimmy kan få vila upp sig på Frälsningsarmen ett par veckor.
De veckorna blev tre år. Människor satsade på Jimmy. Och framför allt satsade han själv. Han fick sysselsätta sig med något som han tyckte var intressant och när han kände sig mogen gav mannen honom en chans att jobba med detta. Tyvärr gick företaget i konkurs och trots att nu idag inte får jobb pågrund av sin bakgrund så vägrar han falla tillbaka i drogträsket utan jobbar nu istället gratis åt non profit organisationer o.dyl. Pengar är inte allt säger han.

-Att få uppgifter och utmaningar gör att man överlever, säger Jimmy. Man måste tro på sig själv. De gånger läkarna sagt ”Nu är det kört, Jimmy”, och jag känt värmen, sett ljuset från andra sidan, då är det väntande uppgifter som hållit mig kvar.

Jag har verkligen alltid känt att Någon varit med mig. Nu vet jag vem det är som har gått där vid min sida och rätat ut vägen när den har varit alltför tung. Jag talar med Gud varje dag, säger Jimmy med ett stort, varmt leende.

Del 5: Vilken förvandling...


[an error occurred while processing this directive] Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Böne- Bibelstudie
grupper. Klicka här
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.