[an error occurred while processing this directive]
 Agneta Enander: Tipsa en vän om denna sida... Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Ta mig till boktipsar sidor... Bibelskolans nödutgång  

Det värdefulla förlorade

I fredags förlorade jag min plånbok. Slarvigt hade jag lagt den i fickan, så den antagligen syntes, och när någon trängdes tätt inpå min vänstra sida, blev jag ouppmärksam på vad som hände kring min högra ficka. Och borta var plånboken.
Tänk om…om jag skulle kunna få den tillbaka. Så glad jag skulle bli för varje kort, varje lapp och varje peng som inte längre var borta! Jag skulle sätta dubbelt värde på alltihop.

Nu ska vi titta in genom bibelfönstret. Närmare bestämt tittar vi i Lukas evangelium kap 15. Där ser vi mycket som är borttappat, rena rama hittegodsavdelningen.

Se, där ligger det tionde myntet!! Hon hade tappat det och kunde inte hitta det – det var nästan som om hon inte brydde sig om de andra nio mynten som prydligt låg där de skulle. Det verkade bara vara viktigt med det som var förlorat. Hon hade ju sopat noggrant och längst in i ett hörn … ja, där låg ju myntet.

Likadant med fåret som var borta. Herden söker efter det, kryper in i snåren, springer över markerna, ängslas…och se, där...där …är det. Han tar det till sig, bär det varligt, tröstar det med sin röst och sin värme.

Och vi känner ju den förlorade sonen. För honom som inte just hedrat sin far gör fadern stor fest. Man kan faktiskt förstå den andre sonen, som varit ordentlig, arbetat och skött sig, att han tycker det är orättvist.

Illustratör: Berit Simonsson - OAS Rörelsen

Om alla dessa ”upphittade” säger Jesus samma sak: Det blir stor glädje i himmelen över en enda återfunnen.

Ja, så är det : Bibelns värld är den omvända världen:

” När jag är svag, då är jag stark”.
(2 Kor 12)

Nej, stopp, nu blev det väl ändå fel! Det ska väl stå tvärtom. För att vara stark måste man väl ha styrka! För att klara sig bra bör man ju ha kraftiga muskler, vara mentalt stabil, helst bli godkänd i de svåra prov som blivande piloter måste klara av….

”De förlorade skall jag söka upp, de som gått vilse skall jag föra tillbaka, de sårade skall jag förbinda, och de svaga skall jag stärka”
(Hes 34:15)

NEJ, säger bibeln och framhärdar:

”Det som för världen var svagt har Gud utvalt…
och det som för världen var oansenligt och föraktat… har Gud utvalt ”
(Hesekiel 34:16)

Om jag tror på den Gud som Jesus visar mig i bibeln, då har jag en mäktig Gud. Han är härskare och Herre över himlarna och allt som finns . Han lyfter upp de svaga, han vänder upp och ner på vår vanliga rangordning. Hela bibeln är full av dessa goda tvärtom.

Ur Marias lovsång, som hon låter ljuda över världen och genom årtusendena, när hon fått veta sin uppgift att bli mor till sin Herre:

”Härskare har han störtat från deras troner,
och ringa män har han upphöjt”

(Lukas 1 vers 52)

”Hungriga har han mättat med sitt goda
och rika har han skickat tomhänta bort”

(vers 53)

Fortsättning kommer, då vi sammanfattar hela temat UTANFÖRSKAP med alla våra vänner, från ”Flickan med svavelstickorna” till ”Jimmy”.

Del 7: Vem är svag och vem är stark


[an error occurred while processing this directive] Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Böne- Bibelstudie
grupper. Klicka här
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.