[an error occurred while processing this directive]
 Agneta Enander: Tipsa en vän om denna sida... Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Ta mig till boktipsar sidor... Bibelskolans nödutgång  

Vem är svag och vem är stark?

Att vara en av de svaga människorna, de små, de som ses över axeln av de ”duktiga”, det är mångas erfarenhet. Men vem är egentligen svag och vem är stark?

En småbarnsmamma som har ett krävande yrkesarbete och ändå hinner med hem och familj, släkt och gäster – hur orkar hon? Hon får allas beundran, duktig hon är. Och för varje uppmuntran hon får går det lättare att klara prestationen. Hon kommer in i en god cirkel. Uppmuntran ger kraft, kraften ger duktighet, som ger uppmuntran, som ger kraft, som ger…

Illustratör: Rolf Janson - DesignKanske har hon trots allt ett lättare liv än hon som bor granne. Hon som är ensam. Och ”liten”, obetydlig i alla sammanhang och som sällan eller aldrig får uppmuntran. Hon är en av de svaga, som kämpar varje dag bara för att klara de närmaste timmarna. Sjukdom, värk, att inte orka vara med där ute i stora sammanhang, allt ger henne ett slags utanförskap. Att klara av sin vardag, med näsan jämt över ytan, det ger ingen gloria. Vem berömmer och beundrar? Det blir en ond cirkel.

Finns det hjälp att få för mobbade och mobbare, för tilltufsade utanför-människor, för gatubarn och utnyttjade? Flickan med svavelstickorna tycker vi är en söt berättelse att läsa på nyårsafton och gona sig åt de vackra bilderna. Men egentligen handlar den ju om en modern situation som brukar uppröra oss våldsamt. Pröva att dra paralleller mellan det H C Andersenska ute-barnet och göteborgaren Jimmy. Ta lite tid på dig och fundera på likheter mellan Jimmy och Sackeus. (Här kan du repetera: Utanförskapet )

Bibeln har mycket att säga om det här. Bara två av alla ställen ska vi ge plats åt här och nu:

Det förlorade skall jag uppsöka, det fördrivna skall jag föra tillbaka,
det sårade skall jag förbinda, och det svaga skall jag stärka.

(Hesekiel 34:16)

Ja, i svagheten blir kraften störst. Därför vill jag helst skryta med min svaghet, så att Kristi kraft kan omsluta mig. Jag gläds åt svaghet, förolämpningar, svårigheter, förföljelser och nöd, när det är för Kristi skull. Ty när jag är svag, då är jag stark.
(2 Kor 12 :9-10)

Illustratör: Rolf Janson - DesignAllt detta vackra som sägs, alla möjligheter som målas upp i bibeln, är det tillämpligt på oss? Nu?

Någon visade upp en liten lerkruka för en grupp, där jag var med. Krukan var slät och hel på framsidan. Vi fick veta att det brann ett ljus i den, men vi såg ingenting som lyste. Så vändes krukan med baksidan mot gruppen. Där var krukan ojämn och skrovlig. Dessutom hade den ett hål i lerväggen. Men där , genom det trasiga, genom det misslyckade, där syntes ljuset som brann.

Vad är det för ett ljus, som finns i mörkret och aldrig låter mörkret segra?

Kristus är världens ljus, han och ingen annan
- född i vårt mörker, född att bli vår broder… (nr 37 i psalmboken – läs hela!)

Vad var det som gjorde förvandlingen för Sackeus och för Jimmy? Jo, Gud skickade sina änglar. Änglarna är Guds budbärare. Änglarna kan se ut som svavelsticksflickans mormor i nyårsnatten. Men de kan också se ut som mannen på parksoffan bredvid Jimmy. Till Sackeus kom Jesus själv och ombesörjde hjärttransplantation. Han bytte ut stenhjärtat och kallade operationen för frälsning. Vi sentida lärjungar har uppdraget att fortsätta hans verk. Att visa andra att det finns en möjlighet i det svartaste mörker.

Och är det inte där det sitter? Ju fler människor som nu vill göra till verklighet det som bibeln säger, desto fler blir räddade. Gud har inga andra händer, fötter, munnar, ögon, öron, hjärtan än våra.

Inget dåligt uppdrag vi får: att se att lyssna och uppmuntra, att ha hjärta för de så kallade svaga som kommer i vår väg.

Att vara ”änglar”.

Fortsätter nästa vecka med: Vem är svag och vem är stark


[an error occurred while processing this directive] Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Böne- Bibelstudie
grupper. Klicka här
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.