[an error occurred while processing this directive]
 Agneta Enander: Tipsa en vän om denna sida... Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Ta mig till boktipsar sidor... Bibelskolans nödutgång  

Nyår - det ska firas!

Många gör det, med glam och glitter, dricka och raketer - egna eller andras. Hemma hos oss brukar vi fyrverkeri - snylta. Vi tittar ut genom balkongfönstren och avnjuter hur den ena stjärnkaskaden efter den andra skjuter i höjden. Det är utomordentligt vackert och utomordentligt dyrt - för dom som betalar.

Nyårsafton - med svavelstickorna.
Svavelstickor, det är som stora tändstickor, men utan säkerheten som vi är vana vid. De flesta har inte hört om svavelstickor, annat än möjligen i samband med H C Andersens saga Flickan med svavelstickorna. Där skildras den fattiga flickan som på själva nyårsafton, frusen, hungrig, barfota går runt för att tigga och sälja. Men inget lyckas. Där ute, utanför de ljusstrålande fönstren, går hon och drömmer sig innanför. Med hjälp av det kortvariga ljuset från några stickor upplever hon under några ögonblick värmen från kaminen, det dignande julbordet, granens skimrande smycken.

Vår nyårsbild är målad av Ljungskile-konstnären Gunilla Wagersten. Hon har gjort denna moderniserade illustration till sagan som en gåva till bibelskolan. com.

Den typiska danska småstads miljön har till stor del bytts mot storstadens höghus. Men den som är utanför blir det inte mindre om de lysande fönstren är många. Tvärtom.

Klicka gärna på bilden!!!

Unna dig en upplevelse!
Läs HC Andersens
Flickan med svavelstickorna,
i någon vackert illustrerad upplaga.

I sagan om svavelstickorna finns som i alla riktiga sagor så många av livets situationer med. Vi ska fortsätta några veckor i början av det nya året att fundera över aktualiteter som mobbning, orättvisa, rädsla, de svagas utsatthet etc.
Den här veckan som innehåller nyårsafton och nyårsdagen, ska vi koncentrera oss på några meningar i sagan.
"Uthungrad och genomfrusen, modlös och kuvad, gick hon..." ..."Ur alla fönster strålade nyårsljusen, och längs hela gatan luktade det så ljuvligt av stekt gås.".
Redan t ex på profeten Amos tid (700-talet före Kristus) våndades människor under orättvisans gissel. Alltid lever vi alla med orätten både i oss och kring oss.

Men i sagans slut är allt förändrat. Varför? Jo, genom flickans djärvhet och hängivenhet kunde de olycksbringande svavelstickorna i stället ge välsignelse. Hon tände dem, först en och en, med bävan, sen hela bunten i en innerlig önskan att få vara med. Och hon drömde, i de lysande stickornas sken såg hon sin döda mormor som en stor oändligt vacker ängel. Hon som var "den enda som någonsin varit snäll mot henne". "Hon tog den lilla flickan på sin arm, och de svävade upp i strålande ljus och glädje så högt, så högt! Och det fanns inte mer någon kyla, ingen hunger, ingen skräck! De var hos Gud!"

Jämför bibelns ord i Uppenbarelseboken kap. 21:4

HC Andersen var stor realist mitt i sitt sagoberättande. Han visste att vi människor behöver våra änglar. Var och en behöver - om så också bara en enda - budbärare, någon som är snäll mot oss.

Genom budbärande människor gör Gud under för sina barn på jorden. Låter oss se möjligheter där till synes ingen utväg finns. Gud är god också detta nya år. Och särskilt tar han sig an de svaga. Bibeln är full av sådana löften. Mer om detta nästa vecka.

Agneta Enander

| Första advent | Andra advent | Tredje advent | Fjärde advent | Julafton | Nyår |


[an error occurred while processing this directive] Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Böne- Bibelstudie
grupper. Klicka här
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.