Eva Spångberg: Tipsa en vän om denna sida... Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 

JAG - EN ÅSNA

5. Kungen kommer
  Hur var det när kung Salomo skulle rida in i Jerusalem? Jo, också han behövde en åsna. Man hämtade Davids mulåsna. Profeten Natan smorde Salomo till kung. Denne fick sätta sig upp på mulåsnan och rida in i Jerusalem. Folket jublade: "Leve konungen." De ropade så att jorden höll på att rämna. Så står det i Första Kungaboken.
  När Jesus red in i Jerusalem tänkte nog folket på den här händelsen. De ropade: "Hosianna, Davids son, välsignad vare han som kommer i Herrens namn." Jesus var Davids son, men han var förmer än Salomo.
  Åsnor kan bära tunga bördor. I Israel har jag sett åsnor bära tunga bensindunkar, en på vardera sidan om kroppen med åsnedrivaren överst på lasset. Jag har sett dem i stenbrott, tungt lastade med stora stenar, piskade att gå uppför branta backar. Vi tycker att det är djurplågeri. Men sant är att åsnan orkar bära tunga bördor.
  Vi människor behöver också få kraft att bära de bördor som är våra, även om de är tunga. Visst kommer jag ihåg gånger när det har varit tungt för mig att bära de bördor som är mina. Jag minns hur svårt det kunde vara med min senila mor. En gång hade jag en låda med knappar på bordet, och mor välte den upp och ner, så att alla knapparna for över köksgolvet. Sedan hällde hon vatten över knapparna! Då blir man ju utom sig av förtvivlan. Jag tog en kastrull och sprang ut och slog den mot en sten och ropade: "Jag orkar inte längre."
  Så sprang jag in i stallet. Där stod åsnan O-så-fin. Hon tittade på mig med sina stora, bruna ögon och puffade med nosen som åsnor brukar göra. Och så sa hon på sitt sätt: "Eva, vad är du för en åsna som inte orkar bära bördan av din egen mor. Vi åsnor får minsann bära tunga bördor. Vi får gå så hovarna blöder. Gå du in till din mor och bär den börda som är din."
  Jag gick in till min älskade lilla mor och kramade om henne. Och jag skämdes. Tänk att Gud måste skicka en åsna i min väg för att lära mig att inte klaga över bördan jag fått att bära. Jag tror att jag fick mera hjälp av åsnan än jag fick genom äldreomsorgen. Så kan det vara med en åsna!
  Åsnan som bar Jesus gick uppför och nedför backar och kullar. Det är väldigt kuperat i och kring Jerusalem. Så är det också för oss människor. Ibland går det upp och ibland går det ner. Ibland tycks livet så ljust och fint, ibland grips vi av den djupaste depression.

6: Åsnan som talade

 Eva Spångberg: Presentation | I arkivet | Just nu! | Vill du köpa Evas böcker/häften/videoband

[an error occurred while processing this directive] Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Böne- Bibelstudie
grupper. Klicka här
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.