Eva Spångberg: Tipsa en vän om denna sida... Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 

JAG - EN ÅSNA

15. Gud, hör min bön
  Realskolan var inte svår att klara av. Värre blev det på gymnasiet. Jag gick där under kriget, och som lärare i svenska hade jag en nazist. Eftersom Jesus var jude var denne lärare emot allt kristet. När han förstod att jag var kristen underkände han alla mina uppsatser som behandlade kristendomsämnet. Jag bad till Gud att jag skulle få godkänt, men det fick jag inte.
  Till slut började min tro vackla. Så kom det stora provet, studentuppsatsen. Också denna gång valde jag kristendomsämnet, som det året (1944) var "Vad var det som gjorde att människorna hatade Jesus?" Jag bad till Gud: "Om du finns och vill vara min Herre, så låt mig få godkänt bara denna enda gång. Annars spelar livet ingen roll. Då kan jag lika gärna ta mitt liv."
  Jag skrev i tro att min uppsats skulle bli godkänd. När resultatet skulle tillkännages, spikade man upp listan över alla godkända på läroverkets skolport, och så fick vi elever komma för att söka våra namn. När jag kom och skulle titta på listan, tystnade mina kamrater och gick åt sidan. Jag förstod då att mitt namn inte fanns med. Och mycket riktigt, det saknades på listan. Bedrövad gick jag hem. Varför handlade Gud så mot mig? Jag slutade skolan. Mina kamrater skulle snart ta studenten, men jag sökte tjänst på Ulleråkers mentalsjukhus. Där passade jag bättre. Jag ville inte vara kvar i Gävle och se mina kamrater glädja sig över studentexamen. När det bara var en kort tid kvar till den muntliga prövningen, ringde min far till Ulleråkers sjukhus och bad att få tala med mig.
  - Eva, du måste komma hem!
  - Men jag måste sköta mitt arbete.
  - Jag har talat med överläkaren, och du får komma hem.
  När jag väl kom hem fick jag veta att man hade läst mina uppsatser på Skolöverstyrelsen och funnit att de var orättvist bedömda. Man hade beslutat att jag skulle få gå upp i den muntliga prövningen för studentexamen tillsammans med mina kamrater. Men betyget i svenska gick inte att ändra. (Där står fortfarande ett C.)
  Jag går upp i den muntliga prövningen, tänkte jag. Och jag var så obeskrivligt lycklig över att jag hade fått svar från Gud. Inte ett sådant svar jag hade väntat utan ett mycket bättre. Gud hade visat att det inte är en människa som skall sätta honom på prov, utan det är han som prövar.
  När min far hade ringt till sjukhuset, hade han påmint mig om vad han sagt till mig när jag var barn: "Du har En med dig som är starkare än människor." Det fick jag verkligen erfara.
  Dagen för studentexamen kom. Med bävan gick jag tidigt till skolan och möttes av censorerna. En av dem sa:
  - Ni behöver inte visa prov på vad ni kan. Ni har lidit tillräckligt. Ni är redan godkänd.
  Så kunde jag ta det lugnt. Mina kamrater var oerhört nervösa för den muntliga prövningen. En av dem - han hette Nils - blev underkänd. Nu visste jag hur det kändes att bli underkänd, så jag gick bakvägen ut tillsammans med Nils. Han grät då vi gick till hans hem, där det var ordnat till fest. Där lämnade jag Nils och sprang så fort jag kunde tillbaka till läroverket, gick in bakvägen och hann ifatt mina kamrater som rektorn stod och talade till. Jag anslöt mig till dem - och så kom jag ut rätta vägen.
  Men inte brydde jag mig om "Sjungom studentens lyckliga dag" och allt festandet. Jag gick till kyrkan - jag ville vara tillsammans med Gud. Nu var förbundet mellan Gud och mig bekräftat.

16: Gud, led mig på dina vägar

 Eva Spångberg: Presentation | I arkivet | Just nu! | Vill du köpa Evas böcker/häften/videoband

[an error occurred while processing this directive] Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Böne- Bibelstudie
grupper. Klicka här
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.