Eva Spångberg: Tipsa en vän om denna sida... Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 

JAG - EN ÅSNA

16. Gud, led mig på dina vägar
  Det fanns inte så många yrken att välja för en kvinna på 40-talet. Antingen kunde jag utbilda mig till sjuksköterska eller lärarinna. Jag valde sjuksköterskans kall. Att bli lärarinna var jag för blyg för. Jag trivdes bra med utbildningen på Akademiska sjukhusets sjuksköterskeskola. Efter en tid fick jag emellertid polio. Min högra hand blev vanställd och jag måste sluta. Vad skulle det nu bli av mitt liv?
  Det gick en ganska lång tid då jag fick behandling för sviterna efter barnförlamningen, och den tiden utnyttjade jag mycket intensivt. Jag tog körkort, jag smög mig in och lyssnade på akademiska föreläsningar, framför allt teologiska. Jag blev tidningsbud och sprang med tidningar om morgnarna, och jag tog hand om fyllegubbarna på Dragarbrunnsgatan. Visst var jag lite tveksam när jag smög mig in på universitet. Jag visste ju inte om det var tillåtet att lyssna på föreläsningarna.
  En gång gav docenten studenterna var sin uppgift, och eftersom jag satt där fick jag också en. Det var docent Helge Ljungberg som tilldelade mig den. Jag var för blyg för att säga att jag bara var där tillfälligtvis.
  Nu skulle jag alltså skriva en uppsats. Jag med mitt C i svenska! Men hur skriver man en akademisk avhandling? Det visste jag inte, men jag tittade efter hur professorerna hade gjort. De skrev: "Enligt den forskarens mening är det så, och enligt den är det så, men enligt min mening är det så här." Jag gjorde likadant.
  Uppsatsen lästes upp på ett seminarium. Efteråt blev det alldeles tyst, och så sa Helge Ljungberg:
  - Ja, det må jag säga. Många studenter har jag haft men aldrig någon som har kommit fram till egna forskningsresultat.
  Jag rodnade. Vad hade jag ställt till med? Jag skämdes.
  Efter en stund sa han:
  - Jag vill tala med er efter föreläsningen.
  På darrande ben gick jag fram. Han tittade på mig och sa:
  - Vet ni om att ni är mycket begåvad - när det gäller det här ämnet i alla fall.
   - Nej, sa jag. Jag är inte begåvad. Men docent Ljungberg fortsatte:
  - Jag kommer att föreslå professor Widengren att ni läser religionshistoria med religionspsykologi. Jag skall berätta om er uppsats. Vi kan träffas sedan och ha kontakt med varann.
  Så småningom kröp det fram att jag inte ens var inskriven vid universitetet. Det var väl inte så märkvärdigt att bli det, tyckte docenten. Jag tänkte: Han vet inte att jag har C i svenska. Jag kanske inte får läsa. Men ett godkänt studentbetyg räckte för att man skulle bli inskriven vid universitetet.
  En dag kom jag på avtalad tid till professor Widengren för att lämna en ny uppsats. Han missuppfattade situationen och började tentera mig. Han sa:
  - Jag skall tentera er på någonting som jag inte brukar tentera studenter på, nämligen Bibeln.
  Jag tänkte: Det är ju den enda bok jag läst.
  Förhöret gick bra, och jag fick så småningom högsta betyg. Också andra tentamina gick bra. Mitt studentbetyg var uruselt utom i kristendom och teckning. Men utan någon vidare ansträngning fick jag en fil kand-examen.
  Sammanfattningsvis kan jag säga om min studietid att gymnasiet var svårt, men att ta akademiska betyg var inget märkvärdigt. Därför har jag inte heller någon respekt för dem som har akademiska examina. Bönder och hantverkare aktar jag högre än de bokligt lärda.
  Det finns förstås en förklaring till framgången med mina studier i Uppsala. På gymnasiet i Gävle hade jag lektor Hjalmar Sundén som kristendomslärare. Han lärde mig oerhört mycket. Han blev sedermera professor i religionspsykologi i Uppsala. Det var skåpmaten från kristendomslektionerna i Gävle som jag briljerade med i mina tentamina. Så kan man se det på ett mänskligt sätt, men för mig framstår allt som en stor gåva från Gud.

17: Gud, gör något helt av mitt liv

 Eva Spångberg: Presentation | I arkivet | Just nu! | Vill du köpa Evas böcker/häften/videoband

[an error occurred while processing this directive] Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Böne- Bibelstudie
grupper. Klicka här
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.