Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 

Detta är nyfikenhetsvandring 10
Jordens skapare
Alla dessa dagar

då Himmelens Gud berättar för oss om skapelsen
Man räknar i bibelforskningen med att bibelns skapelseberättelse säkerligen haft en lång tillkomsthistoria. Tankarna har långsamt slipats fram. Den store Inspiratören- den helige Ande - ger inte allt på en gång.
Någon gång på 400-talet får någon - förmodligen en präst - skriva ned den i dess nuvarande utformning. Det han då skriver ned är inte endast en skildring av något som hände för mycket länge sedan. Han talar in ett alldeles bestämt budskap till sin tid. Och till vår! Och han gör det på Guds uppdrag.

Tiden på 400-talet f Kr liknar mycket vår egen tid. Den är pluralistisk. Åsikter, uppfattningar, trossatser i pluralis snurrar runt. Israel är inte en isolerad ö i den orientaliska världen. Karavaner från många håll vandrar igenom landet. Folk från Egypten träffar folk från Persien som träffar folk från Jerusalem som träffar folk från Grekland ... Och vid motellen sitter de om aftnarna och diskuterar....
Därför kunde också då människor gå där och undra: Vad ska man tro?

Egyptierna säger att solen, Re, är den förnämsta gudomligheten. Kananéerna talar inte bara om Baal, fruktbarhetens gud utan också om Astarte, mån- och modergudinnan. Grekerna dyrkar både solen och månen. (Och det gör ju också svenskarna). Folk från Babel säger att världen kommit till genom att guden Marduk dödade det förskräckliga odjuret Tiámat och sedan klöv det i vår delar. Av den ena hälften gjorde han himlavalvet och av den andra jorden.
Nej! NEJ!! NEJ!!! Ropar bibelns skapelseberättelse.

Före allting finns GUD. En stor varm kärlek. Här finns inte ett spår av drakars och onda makters intriger. Luften är ren och frisk. Med lycklig självklarhet konstateras att allting har sitt ursprung i Gud.
Är inte detta ett budskap också till vår tid? Det vi ser runtomkring oss har inte ramlat dit så av en händelse. Det är GUD - inte slumpen, inte ödet - som är alltings upphov.
Bakom min tillvaro står ett DU. Inte ett DET. Inte ödet.
En stor varm kärlek ville mitt liv. Och i skapelseberättelsen berättar Gud om hur det hela började.

  Alla dessa dagar då Himmelens Gud gör urtid till nutid
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.