Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 

Detta är nyfikenhetsvandring 12
Jordens skapare
Den underbara trädgården

Den underbara trädgården
Herren Gud planterade en lustgård i Eden österut, står det 1 Mos 2:8. I bibel 2000 kallas den trädgård. Det är lite svårt att få komma in där. Där finns vakter vid ingången. Där finns keruberna och det flammande svärdets lågor står det i 3:24. "Jag ska göra ett undantag för dig", säger Herren Gud och ser på dig. Och forsätter: "Eftersom du känner dig lite blyg får du ta med dig Bengt Pleijel. Han är en sån trygg person."
Vilket privilegium! Vi två är de enda i mänsklighetens historia som får göra denna invandring.

Herren Gud tar oss förbi vakterna och går med oss på denna vandring. Han verkar lycklig över att få ta med just dig (och mig). Vi ser hur stolt han är när han få peka på allt fint som finns i trädgården. Vi bara förundras. Vilken blomsterprakt! Vi ser liljor och akvileja, vi ser rosor och salivia, vi ser hjärtans fröjd. Och sedan massor av vitsippor och förgätmigej och taraxacum vulgare. "Uti min hage där växer blå bär", hör vi hur Herren Gud gnolar.
Vi ser och hör också forsar som forsar och bäckar som porlar. Och vi själva skvätter och plaskar och leker.
Vilken fågelsång! Lärkan slår i skyn sin drill. Ett par kråkor kraxar åt varandra och det låter faktiskt riktigt musikaliskt. En liten duktig mask letar sig fram ur jorden. Och en spindel på långa ben skrider högtidligt fram. Vi ser en liten kattunge som leker med sin svans, en charmig lejondam, lite struntförnäm och mallig vänder ryggen åt en näpen aptös. Och vi, vi bara njuter och fröjdas och förundras och andas in det friska livet i den underbara trädgården.

I denna trädgård finns många träd (2:9). Vi stannar till och tittar. " En del träd, som jag gjort," säger Herren Gud, "är vackra för ögat. De är ljuvliga att se på. Andra träd är bra för munnen och för magen. De är goda att äta av. Ty ni människor behöver inte bara mat och inte bara nyttiga ting. Ni behöver också vackra saker. Sådant som är ljuvligt att se på. Skönhet är helande. Ett djur beundrar inte en solnedgång och gläder sig inte över färgernas skönhet och får inte hjärtklappning när månen lyser. Men ni människor kan både beundra och glädja er och få hjärtklappning". "Ja, det skall ni veta", säger Herren Gud, "att en människa är något mer än ett djur." En människa är en anthropos, som grekerna säger. Det är ett bra ord. Det betyder "vända ansiktet uppåt". "Ni blir mänskliga först då ni vänder ansiktet uppåt och söker mig," säger Herren Gud.

Plötsligt stannar Herren Gud till vid ett apelsinträd. Han plockar ned ett par apelsiner och ger åt oss. Vi skalar dem, stoppar en klyfta i munnen, sörplar i oss saften, njuter... Och du, som tycker att du borde säga något, utropar förtjust: "Vilken klyftig uppfinning!!"

  Fårbud och förbud
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.