Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 

Detta är nyfikenhetsvandring 14
Jordens skapare
Jordens lagare del 1

Gud gör oss klarsynta
Illustratör: Berit Simonsson OAS-rörelsenFörst blir vi klarsynta över vad som händer då vi går bort från Gud. Människan drivs bort från den underbara trädgården. Arbetet blir vedermöda och svettigt. En ständig kamp mot törne och tistel. Den ursprungliga meningen med arbetet försvinner. Människan möter smärta och tårar. Det blir också en gräns för människans stund på jorden. I ditt anletes svett skall du äta ditt bröd, till dess du vänder åter till jorden. Nu finns ett TILL DESS. Människan måste dö ... (3:19).

Gud låter oss förstå vilken maktkamp vi är utsatta för. Han öppnar våra ögon. Ormen är en ond makt. Och denna makt vill lura oss bort från kärleksförhållandet till Gud. Därför utrustar han först människan med kampsinne.

Jag skall sätta fiendskap mellan dig och kvinnan och mellan din säd och hennes säd. Denna skall trampa sönder ditt huvud och du skall stinga den i hälen.
(1 Mos 3:15)

Varför dödar Gud inte ormen? Varför får ondskans representant leva kvar? Varför tar inte Gud bort det onda från jorden?
Om Gud skulle ta bort det onda från jorden skulle han också få ta bort oss. Vi har redan ormgiftet i kroppen. Om vi ber: "Gode Gud, bränn bort det onda inom mig", vad skulle då bli kvar? Det onda sitter inte i en vrå nånstans. Det finns överallt. I självbelåtna ögon, lata fötter, högmodiga tankar och i en mun som kan spotta ut de mest elaka och sårande ord...
Gud tar inte bort det onda. Han gör något annat i stället. Först sätter han en fiendskap mellan ormen och människan. Det onda blir människans fiende. Och Gud utrustar människan med kampsinne så att hon kan ta upp kampen mot det onda.
Människan får uppgiften att trampa sönder ondskan. Denna skall söndertrampa ditt huvud. Leta rätt på huvudet, platsen där det onda tänks ut. Gå till botten med problemen. Dra upp det onda med roten. Trampa sönder och slå sönder allt som skadar och plågar och förvillar. Leta rätt på dess ursprung. Avslöja det. Avsky det. Gå till kamp mot det.
Illustratör: Berit Simonsson OAS-rörelsenI denna kamp behöver människan bli klarsynt, djärv. Tro inte att det onda är så ofarligt. Lek inte med ormens stjärt. Den vaggar ju så tjusigt. Rätt som det är vänder sig ormen om och hugger dig i hälen. Ondskans makt vill göra allt för att plåga dig på vandringen genom livet. När hälen får ett sting får den svårt att trampa på ormens huvud. Var vaksam mot ondskans försåt och list. Gå inte på vad som helst.
Gud tar inte bort det onda. Han gör något annat i stället. Han sätter fiendskap mellan ondskan och människan och utrustar människan i denna kamp. Han gör något mer också.
Han ger löftet om den kommande frälsningen. 1 Mos 3:15 brukar vi kalla för protoevangeliet = det första evangeliet. När vi låter denna vers i Gamla Testamentet belysas av det som sägs om Jesus i Nya Testamentet får den en klarhet som den som skrev ned denna vers säkerligen inte såg. Kvinnans säd - Marias son - skall söndertrampa ormen huvud.
Det är ju detta Jesus gjorde på korset. "Vi förlossas, ormen krossas".

Gud vare tack som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus.
(1 Kor 15:57)

Här behöver vi stanna till ett tag. Och reflektera över vad Bibeln säger om denna onda makt som vill lura oss bort från Gud. Först och främst behöver vi lära oss se att det finns en ond makt. Vi behöver se vem fienden är och hur han går tillväga.

  Han är en person med olika namn och benämningar:
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.