Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 18

4. Jesu barndom

Vi vet inte så mycket om Jesu barndom. Matteus 1 och 2 och Lukas 2 berättar en del om den. Han föddes i Betlehem. Hans mor Maria var då tonårsflicka (i de lägre tonåren). Från Betlehem måste Maria och hennes man Josef fly tillsammans med barnet Jesus till Egypten. Sedan bosatte de sig i Nasaret i Galiléen. Därför kallas Jesus ibland för "Jesus från Nasaret".

Jesus och de flesta av Jesu lärjungar kom från Galiléen. I rabbinsk litteratur framställs galiléerna som enfaldiga bondtölpar, som man ofta skämtade om. De kunde inte tala "riksarameiska", de var slarviga och sluddriga i uttalet. Man hörde om någon kom från Galiléen. Petrus fick känna på det när han var på översteprästens gård och fick frågan om han hörde ihop med Jesus. Hans uttal röjde varifrån han kom (läs Matteus 26:69-75). Det hörs på talet, sa man. Han var s.a.s. norrlänningen bland skåningarna.

Jesus hade fyra bröder och två eller tre systrar (Matteus 13:55-56) Evangelisten Lukas har en skildring av Jesu besök i Jerusalem, då han var tolv år gammal. (Lukas 2:41-52) Något mer får vi inte veta av Jesu barndom och uppväxt.

Avsnittsmeny, vandring 18 & 19 5. De tysta åren
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.