Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 19

7. Hur såg Jesus ut?

Vad svarar du själv på den frågan? Stanna till och tänk efter hur du tänker dig att Jesus såg ut. Läs sedan följande ....

Äldre söndagsskolebilder visar honom med långt böljande hår. Ansiktet är smalt, vackert. Han har en ljus hy. I famnen håller han ett litet sovande lamm. (Är det du som är lammet?)

Judarna var inte särskilt utseendefixerade. Det talas sällan i bibeln om hur någon ser ut. Först på 400-talet började man spekulera över Jesu utseende. Grekerna avbildar honom som en ung, skägglös man som påminde om guden Apollos.

Andra började tänka att Jesus inte alls var särskilt vacker.
Jesaja säger så här:

Han hade ingen gestalt eller fägring.
När vi såg på honom, kunde hans utseende ej behaga oss

(Jes 53:2)

Kanske Jesaja här profeterar om det ögonblick då man förde Jesus till korset. Då vanställde man hans utseende, man fick honom att gå haltande fram, han skulle se så löjlig ut som möjligt. 1514 dök det upp ett dokument undertecknat av Publius Lentulis, den romerske guvernör som efterträdde Pontius Pilatus. Där beskrivs Jesus på följande sätt:

Han är lång, välbyggd och har ett älskvärt och vördnadsbjudande utseende; färgen på hans hår finner ingen motsvarighet, och det faller ner i mjuka lockar ... på hjässan delar det sig i mittbena och faller ner som ett svall kring pannan enligt det nazareiska modet; hans panna är hög, bred och ståtlig; på hans ljuvligt rosiga kinder finns ingen fläck eller rynka; näsa och mun är utsökt välformade; skägget som har en färg som gå i stil med håret når nedanför hakan och är tudelat på mitten; hans ögon är klara, lugna och intensivt blå ...

Det här låter ju bra. Men det visade sig vid närmare undersökning att dokumentet var förfalskat. Kanske någon hade behov av att måla en önskebild av Jesus.

Det finns inget porträtt från den tiden. Men man kan anta att Jesus såg ut ungefär som andra män i Palestina på denna tid. Han bör ha haft långt svart hår, skägg och mustascher. Hudfärgen var ljusbrun. Han var klädd i mantel och sandaler.

Avsnittsmeny, vandring 18 & 19 8. Jesu ögon
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.