Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 20

1. I händelsernas centrum

hamnar vi när vi stiger ur planet någonstans i närheten av Cesarea Filippi i norra Israel. Vi ser Hermons snöklädda berg. Vi hör vårbäckarna som sjunger. Luften känns ren och frisk. Vi andas ut och vi andas in. (Läs Matteus 16:13-20).
Vi ser Jesus och hans apostlar. En stillhet och frid är omkring dem nu. Dessa lärjungar, kunde se tillbaka på tre rika år. Det hade hänt mycket i deras liv. Det hade hänt mycket i de människors liv som de mött på vägen. De hade träffat några av Johannes Döparens lärjungar. Johannes satt i fängelse och där nere i fängelsehålan undrade han om vem Jesus var. Han skickade iväg sina lärjungar med en fråga till Jesus: Är du den som skall komma? Eller skall vi vänta på någon annan? (Matt 11:3). Vad Johannes alltså undrade över var om Jesus var Kristus, den som Gud lovat att sända?

Förmodligen pratade han inte grekiska utan använde i stället den hebreiska benämningen Messias. Messias är hebreiska och Kristus är grekiska och både betyder Den Smorde och syftar på den frälsare som Gud lovat att sända.

Johannes lärjungar fick vara tillsammans med Jesus och hans lärjungar ett tag. De fick se vad som hände. Efter en tid i händelsernas centrum säger Jesus till dem: Gå och berätta för Johannes, vad ni hör och ser.. Och då hade de gjort ett fängelsebesök hos Johannes och bara berättat:

En hörselskadad, som tidigare måste skrika högt, kan höra och tala med normal röst.
En blind blir fågelskådare.
En lam stiger upp, tar sin duxmadrass (eller var det Hästens) och går.
Någon rullar undan rullatorn.
Folk som varit på middag med Jesus tillsammans med 5.000 andra, där det serverades fish and chips (fem kornbröd och två fiskar), de pratar i mun på varandra.

De berättar för Johannes och oss hur de ser hur Jesus drar allt elände till sig. Stora skaror följer honom. Och stora saker händer. Man kommer släpande med många sjuka till Jesus. Vi har nog svårt att leva oss in i den nöd som fanns då. Vi skickar våra sjuka till lasarett och till mentalsjukhus. Men här finns de överallt: såriga, smutsiga, förvridna av plågor, en del lullande, dreglande, skrikande, jagade av makter, hemlösa, förtvivlade ...
När Jesus får röra vid dem händer så mycket: Förlamningen släpper. Såren läks. En ny glans i ögonen. Folk rätar på sina trötta ryggar.
Många var med och de trängdes omkring Jesus. Ibland var det tusentals som bara hungrade efter Jesu ord och bara längtade efter en beröring av honom. Där var glädje och lovsång. En del blev utom sig av häpnad och frågade: Vem är då denne Jesus? Vem är han? Till och med vinden och sjön lyder honom. (läs Markus 4:35-41 ). Man häpnade och sjöng och prisade.

Avsnittsmeny, vandring 20 2. Tumult och debatt
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.