Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 24

Kära du

som tycks bli allt nyfiknare och nyfiknare. Själv är jag mycket nyfiken på hur länge Du ska orka med att traska på i dessa nyfikenhetsupptäcktsvandringar. Men jag gläder mig över att få sällskap med just Dig! Enligt rapporter från augusti 2000 var vi närmare 5000 "nyfikingar". Vi får väl utlysa en tävling om vem som är den "nyfiknastaste".

Förra vandringen var vi inne i en rosengård. Vi fick andas in rosens doft och fröjdas över rosens färger. Men rosen växer på en stjälk och stjälken har taggar. "Skönaste rosor på törnbusken glöder" (Sv Ps 269:4). Törnbusken symboliserar lidandet. Mitt i lidandet möter oss Gud. Han åkallar mig, och jag svarar honom, jag är med honom i nöden (Psalt 91:15). Gud är mycket nära. Han är ingen likgiltig Gud; han sover inte, även om det kommer tider då han är tyst och döljer sitt ansikte. Men hela tiden ser han, hör han, känner han och lider han med oss.

Trosbekännelsen växlar nu från rosen, som doftar salighet, till törnet som doftar lidande och död. Vandring 23 talade om Jesus som "avlad … född". Nu får vi höra att Jesus är pinad under Pontius Pilatus.

Denna hastiga övergång är mycket märklig. Trosbekännelsen säger ingenting om Jesu under, ingenting om hans tal, ingenting om hans möten med människor. Från födelsen går man direkt över till att Jesus blev pinad och korsfäst. Det beror säkerligen inte på att det som Jesus gör och säger är oviktigt utan på att allt får sitt ljus från de sista händelserna i Jesu liv.

I Nya Testamentet tar berättelserna om detta en mycket stor plats. En tredjedel av Matteus och Markus, en fjärdedel av Lukas, hälften av Johannesevangeliet handlar om den sista veckan. Berättelserna blir mer och mer utförliga. Man skildrar i detalj Jesu samtal med lärjungarna, om arresteringen, förhören, korsbärandet, korsfästelsen och uppståndelsen.

På den här vandringen skall vi stanna till vid de viktigaste händelserna under den sista veckan. Därmed går vi nu tillsammans rakt in i kristendomens centrum.
Stressa inte! Ta gärna eftertänksamhetsbegrundningspauser!!

Ger vandringarna ilskor, grubblor, tröstor och glädjor?
Kontakta då Bengt genom att klicka här.


Vandring 24:
Pinad under Pontius Pilatus
Vi stannar till vid dessa sex stationer:
  1. Jesus rider in i Jerusalem
  2. Jesu fiender smider planer
  3. Judas Iskariot
  4. Påskmåltiden
  5. Sju steg in i Getsemane
  6. Pinad under Pontius Pilatus

 
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.