Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 27

Det första ordet:
Fader förlåt dem, ty de vet inte vad de gör.

Två andra brottslingar fördes också ut för att avrättas tillsammans med Jesus. Och när de kom till den plats som kallas Huvudskallen, korsfäste de honom och brottslingarna där, den ene på hans högra sida och den andre på hans vänstra. Men Jesus sade: Fader förlåt dem, ty de vet inte vad de gör.
(Lukas 23:32-34)

Det är som Golgotadramat flyttar rakt in i vår vardag, i hem, i församling, i arbete. Jesus förestavar den bön vi själva behöver be: Förlåt dem!
Ja, men Jesus, du ser väl hur besvärliga de är, hur de talar illa om mig.
Men Jesus säger: Förlåt dem!
Ja, men Jesus du ser väl hur de sårade mig, hur de intrigerade mot mig, hur oärliga de var.
Jesus säger: Förlåt dem!

Petrus säger att Jesus själv är vårt exempel. Han gav oss det exemplet för att vi skall följa i hans fotspår. Han överlät sin sak till honom som dömer rättvist (1 Petr 2:21-23).

Jesus själv ger oss nyckeln som öppnar upp oss för förlåtelsen. Nyckeln heter Fader. FADER, förlåt dem …

Att förlåta är att ge upp sin rätt att anklaga. Jag kan ha rätt i allt jag säger om andra: de är elaka och dumma och oärliga. Jag kan naturligtvis ha fel också. Jag har ju inte klarsynen och överblicken över deras liv så att jag kan sätta mig på domarsätet. Därför överlåter jag allt som de gjort till honom som dömer rättvist (1 Petr 2:23). Jag ger upp min rätt att anklaga. Jag ger den till Fadern.

Vad händer om jag inte förlåter? Vad är alternativet? Jag binder den andre i hans synder. Han har ingen chans att bli fri. "Där går den som"… Och jag själv blir bunden. Jesus talar om "bödelsdrängarna" som får ta hand om mig, när jag inte vill förlåta den andre (Matteus 18:34). Bödelsdrängarna heter kanske Bitterhet, Besvikelse, Avund, Självömkan, Hat, Hämnd. Tänk vad hårt dessa kan binda oss! Den som inte vill förlåta får erfara dessa grymma fångknektar.

När jag inte förlåter sprider jag en doft av död omkring mig. En unken, instängd fängelsedoft. Förlåtelsen sprider i stället en ljuvlig kristusdoft i världen (2 Kor 2:15).

Jesus säger: Om någon vill gå i mina spår, måste han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig (Matteus 16:24). Jag låter min gamla människa dö från all denna bitterhet och besvikelse som lagrats i umgänget med människor omkring mig. Gör jag det hittar jag någonting på andra sidan korset. Där finns livet, kraften från hans uppståndelse.

Jag lägger ned min tvärbjälke vid korset. Ta bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders (Matt 7:5). Jag får en ny syn på människor omkring sig. Paulus säger när han varit vid korset. Nu bedömer jag inte längre någon på människors vis (2 Kor 5:16). Det är tydligt att han på andra sidan korset ser på människor på ett nytt sätt. Han sätter inte betyg på dem. Han bedömer dem inte efter deras fina hus, deras titlar, deras framgångar eller misslyckanden. Han ser i varje människa ett möjligt helgon. Han ser vad som kan hända med dem när Jesus får ta hand om dem och komma in i dem.

Jesus ber: Fader förlåt dem, ty de vet inte vad de gör. När vi säger så upptäcker vi hur de dödens krafter, som binder oss, lossnar. Dödens dofter blåses bort av Andens vind. Något händer. Vi lär känna Kristus och hans uppståndelsens kraft.

Det stora exemplet på detta är Stefanus (Läs Apg 9:54-8:1, Folkbibeln). Man stenade honom. Det gjorde fruktansvärt ont. Men i denna yttersta nöd var Herren med honom. Stefanus såg himmelen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida. Hela himmelen är engagerad i dem som får lida för Kristi skull. Och Stefanos ber:

Herre ställ dem inte till svars för denna synd. Vilken bön! En av dem som hörde den bönen var Saulus. Någon bad för sina förföljare! Det var här det började för Saulus. Bönens krafter satte i gång uppståndelsens krafter som så småningom nådde in i Saulus.

Vi tänker nu på någon som gjort oss illa och som vi har svårt för …
Vi hör Jesu rop:
Fader förlåt dem, ty de vet inte vad de gör.
Vi upprepar hans ord.
Han förestavar. Vi säger efter.
När vi säger efter och menar det, börjar något hända i andevärlden.
Makternas grepp släpper.
Vi får viljan att lägga ned oförsonlighetens bjälke vid korset.
Vi känner doften från uppståndelsens kraft.

Stanna till här. Begrunda. Bed...

Avsnittsmeny, vandring 27 2. Idag skall du vara med mig i paradiset.
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.