Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 28

Varför behövde Jesus dö?

4. För att befria dig från makterna!
Synden är inte bara enskilda dumheter man begår - man ljuger, nallar päron i grannens trädgård, är ohyfsad och stöddig och oäkta…..
Bibeln framställer Synden som en makt. Lägg märke till att jag stavar Synden med stort S här. Synden är som generalen, synderna är som soldaterna. Syndarna är fångarna. Synden är en makt som förleder mig och bedrager mig. Synderna binder mig, fångar mig och gör mig till slav. Jesus säger: Var och en som syndar är slav under synden. (Johannes 8:34).

Dessa bilder kan hjälpa dig att se denna Syndens makt:

a) Ogräsets rötter.
Man kan likna Syndens makt vid ogräsets rötter. Inifrån växer det upp så mycket styggt och ont och dumt. Jag undrar varför jag ofta är sådan här: Elak och lat och egotrippad och okänslig för andras nöd och …
Läs Markus 7:21 igen. Se ovan under punkt 2 om soporna.
Jag plockar bort och bekänner och städar upp.
Men ogräsets rötter sitter så djupt.
Den ende som kan klara upp de dunkla och mörka makter som finns här är Jesus. Han måste blir min Frälsare och Herre. När Jesus får komma in i mitt liv rensar han upp och renar. Och han tar dessa dunkla och mörka krafter inom under sin kontroll.

b) Fångvaktaren.
Man kan likna Syndens makt vid en fångvaktare. Han håller mig ordentligt fast genom mina synder. Jag vet inte om du ser vad jag ser ty jag ser att i varje synd sitter det ett litet snöre, ett rep, en tråd som binder mig fast.
Den girige blir fångad av sina pengar.
Den som surfar över från denna bibelskola till porrbilder på andra kanaler, märker hur fångad han blir, där finns ett sug…
Man blir slav under sina begär.
Den egenkäre blir bunden av sig själv.
Synden är som generalen, synderna är som soldaterna. Syndarna är fångarna.

Lösningen för mig är att jag får kontakt med någon som är starkare än Synden. Denne någon är Jesus. Synden fick aldrig makt över Jesus. Han syndade inte, han var lydig intill döden (Fil 2:8).

När Jesus blir min Herre blir jag fri. Förlåtelsens ord som han riktar till mig är som ett skarpt svärd, som skär av alla fångvaktarens trådar, snören och rep.

Om nu Sonen befriar er blir ni verkligen fria.
(Joh 8:36)

Och när det händer med oss så händer det roliga med oss som hände med profeten Malakis kalvar:

Men för er som fruktar mitt namn skall rättfärdighetens sol gå upp, och dess vingar skall ge läkedom. Då skall ni slippa ut som kesande kalvar ur kätten.
(Malaki 4:2, enligt Bibel 2000)

c) Tyngdlagen.
Syndens makt kan liknas vid en tyngdlag.
När man tappar ett föremål ramlar det nedåt. Det beror på tyngdlagen. Det finns en Syndens tyngdlag som suger mina ord och tankar nedåt. Så fort jag släpper ifrån mig något ont - ett ord, en gärning - blir den neddragen i synd och smuts. Jag kan märka hur hela mitt liv är maktlöst mot denna "lag".

När Jesus blir min Frälsare och Herre får jag erfarenhet av att det inte bara finns en tyngdlag. Det finns också en LYFTLAG. Jesus lyfter mig ur mina hjulspår och ur allt det jag sjunkit fast i. Och han lyfter mig in i Guds Faderskärlek.

Så finns nu ingen fördömelse
för dem som är i Kristus Jesus.
Ty livets Andes lag
har i Kristus Jesus gjort mig fri
från syndens och dödens lag.

(Rom 8:1-2, Folkbibeln)

d) Magneten.
Man kan likna Syndens makt vid en magnet. Magneten har en hemlig kraft. När järnfilsspånen kommer nära magneten sugs de fast.

Så fungerar Syndens makt i våra liv. Våra tankar och våra handlingar sugs in i det ondas kraftfält. Om jag t.ex. gjort något fint - vilket ibland händer - blir jag rätt mallig efteråt. Det goda vrids om till något dumt. Människor omkring mig tycker jag är jobbig.

Vi har själva svårt att se denna verklighet. Vi vill i det längsta tro att vi kan "rå på" Syndens makt.

Som väl är kan Guds Ande öppna våra ögon och avslöja vår situation. När Paulus en gång genom Guds Ande blev avslöjad och insåg vad han gjort tog han sig för pannan och sa: Jag förstår inte mitt sätt att handla. Det jag vill gör jag inte, men det jag avskyr det gör jag (Rom 7:15).
Det finns nu en makt som är starkare än Syndens makt. Det är Jesu makt. När Jesus blir min Frälsare och Herre blir jag fri.

Din kärleks aldrig slutna famn
oss evigt drar till sig.
Och namnet över alla namn
har korset givit dig.

(Svenska Psalmboken 137:4)

Avsnittsmeny, vandring 28 Varför behövde Jesus dö?
För att hela dina sår!
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.