Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 32

2. Myror i huvudet

Detta satte myror i huvudet på översteprästerna.

Några ur vaktstyrkan kom in till staden och berättade för översteprästerna om allt som hade hänt. Dessa överlade med de äldste, och sedan gav de soldaterna en stor summa pengar och sade till dem: "Säg att hans lärjungar kom under natten och rövade bort honom medan ni sov. Om ståthålaren för höra detta, skall vi tala med honom så att ni inte behöver oroa er." Soldaterna tog pengarna och gjorde som de hade blivit tillsagda. Så vann detta rykte spridning bland judarna ända till denna dag.
(Matteus 28:11-15)

När vaktstyrkan kom och berättade för dem att Jesus försvunnit gav de dem alltså en stora summa pengar för att säga att hans lärjungar kom under natten och rövade bort honom medan vi sov. Judas hade de köpt billigt. 30 silverpenningar. Nu fick de punga ut med mer. Förmodligen var vaktstyrkan på 12 man. De fick betalt för att sprida ut en lögn. Inför detta kan man fråga:

    1. Om de sov kunde de ju inte veta att det var lärjungarna som stal bort honom.
    2. Hur kunde de sova när en stor sten rullades bort, det måste blivit en del ljudligt ljud. Matteus berättar att de skakade av skräck för ängeln och blev liggande som döda. Vem berättade om den reaktionen för Matteus? Var det kanske någon av vakterna som efteråt kom till lärjungarna och talade om vad som verkligen skett?
    3. Hur vågade de berätta om att de sov? För en romersk soldat var det förenat med dödsstraff att somna på sin post.
    4. Om Jesu anhängare hade stulit bort honom hur kunde de då se så trosvissa ut när de talade om Jesu uppståndelse? Hur kunde de gå i döden för en lögn?
    5. Utomstående kunde ha fört bort kroppen, t.ex. trädgårdsvakten (Joh 20:15) Vilka motiv skulle de i så fall haft att hemlighålla denna åtgärd?

Urkristendomens motståndare gjorde aldrig något försök att förneka att graven var tom. De försökte bara förklara bort det. Den naturligaste förklaringen till att graven var tom är att Jesus verkligen uppstod kroppsligen. Det var inte bara Jesu själ eller ande som fladdrat i väg. Kroppen är inte ett skal för själen. Kropp och själ och ande hör ihop.

Avsnittsmeny, vandring 32 3. Då kom Jesus emot dem
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.