Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 35

2. Att flyga i luften

Det är en märklig historia trosbekännelsen idag vill slå i oss. Jesus flyger på något sätt i luften. När jag en stund grubblat mig vithårig över vad det kunde innebära, fick jag hjälp av en bok som stod på min bokhylla. Innersidan tror jag den hette. Han som skrivit boken uttryckte sig så klokt. Äntligen en som kunde förklara detta så att också jag begrep. Så här stod det:

På himmelsfärdsdagen försvinner Jesus ur lärjungarnas åsyn. Men han försvinner inte som en fågel som genom att lyfta sig högre och högre och högre plötsligt försvinner ur vår åsyn. Han försvinner inte som en kosmonaut som ger sig ut på vådliga äventyr i himlarymderna och han söker inte upp en rymdstation någonstans ovan molnen. Ett moln, en sky, tog honom bort ur deras åsyn, berättar Dr Lukas i Apostlagärningarna 1:9.
Moln - det är i Bibeln ett uttryck för DEN HIMMELSKA NÄRVARON. Gud omger sig med ett moln. När Israels barn vandrar genom Röda havet går Gud före dem i en molnsky. På Förklaringsberget omger Guds närvaro Jesus med en ljus sky. När Bibeln berättar om molnet som tog Jesus bort ur deras åsyn är budskapet detta: Jesus går från vår värld och in i Guds värld. Han går från vårt sätt att existera till Guds sätt att existera. I himlen sätter sig Jesus på Gud Fader allsmäktig högra sida, som trosbekännelsen säger.

Jesus bestiger nu den himmelska tronen. Jesus har nu fått det namn som är över alla namn - Guds eget namn HERREN. Det skrevs med de fyra bokstäverna JHVH. Det var så heligt så att varje gång en skriftlärd, som skrev av bibeltexter skulle skriva det namnet, tvättade han pennan och böjde sig djupt i bön.

Jesus har namnet över alla namn, Guds eget namn. Jesus är Gud. Han har del i Guds allmakt. Det betyder att han är nu lika allestädes närvarande som den himmelske Fadern. Himmelsfärdsdagens budskap är inte budskapet om Jesu frånvaro utan om hans närvaro nu. Han som förut bara kunde umgås med en grupp människor åt gången han kan nu vara över allt - i Hong Kong och i Sollentuna, i Åh kyrka och där du brukar fira gudstjänst.. Och tillsammans med miljarder kristna över hela jorden sjunger vi hans lov.

Ditt namn bekänns med himmelskt mod.
Och för ditt kors, din segerstod, nedfaller folk och kungar.

(Svensk Psalm 35:1)

Kan du se den synen framför dig?

Avsnittsmeny, vandring 35 3. Nattvarden och vår egen himmelsfärd
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.