Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 37

6. Bröllopsbestyr

Före ett bröllop är det mycket som skall ordnas. Innan det stora Bröllopet sker behöver vi få ordning på oss själva och se till att vi är beredda.

När Bibeln berättar om allt detta använder den många bilder. En del är främmande för oss. Det är inte precis våra vardagsbilder: Håll lamporna brinnande, fäst upp era kläder, var på er vakt, brudgummen kommer.
Men vi försöker förstå och lyssnar, när Jesus säger:

Fäst upp era kläder och håll lamporna brinnande
(Lukas 12:35)

Fäst upp era kläder...
Den långa livklädnaden var opraktisk, när man skulle arbeta. Den hindrade rörelseförmågan. Därför fäste man upp livklädnaden med ett bälte om livet. Vad kan det betyda för oss? Jo, att ingenting ska får hindra oss att röra oss i kärlekens gärningar och röra oss mot det himmelska målet. Fråga dig själv vad du är bunden vid. Det kan vara så mycket.

Fruktan för människor låser oss.
Prylarna gör oss ofria.
Bekymren förlamar oss.
Fonder fångar fåfänga tankar på pengar.

Det kan vara viktigt att be-arbeta det som gör dig ofri, rädd, feg.

Håll lamporna brinnande, säger Jesus. För att en oljelampa skulle brinna behövdes det tre ting: Lampan, oljan och lågan.

1. Först behöver vi lampan, det är ytterhöljet som håller kvar oljan. Vi behöver det yttre i kristendomen, de goda vanorna att gå i kyrkan, läsa bibeln. Ibland kallar man det slentrian. Kalla det i stället goda vanor.

2. För det andra behöver vi oljan. Utan ytterhöljet rinner oljan ut. Vi lämnar efter oss oljefläckar. Det ser smutsigt ut. Och utspilld olja luktar illa. Man har kanske fått mycket av Herren, men man är slarvig, skvätter olja omkring sig.

Oljan är ju en symbol för den helige Ande. En symbol för livet. Ofta smörjer vi de sjuka med olja. Oljan blir då det yttre tecknet på att Jesus, den Smorde, är närvarande.

3. Vi behöver inte bara lampan och oljan utan också lågan. Där oljan och lampan finns, kan trons låga brinna, kärleken till Jesus kan brinna. Tron är alltid en gåva. Jag kan inte pumpa upp mig till en tro. Men jag kan vända mig till Jesus, låta hela mitt inre vara vänt mot honom och be om trons låga.

Avsnittsmeny, vandring 36 7. Var rädd om kärleken
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.