Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 37

7. Var rädd om kärleken

Det är mycket som kan störa kärleksförhållandet. Lyssna inåt till vad Jesus här säger:

Det finns ingenting gömt som inte skall komma i dagen och ingenting dolt som inte skall bli känt. Det som sagts i mörkret skall bli hört i dagsljuset och det som ni har viskat i enrum skall ropas ut från taken.
(Lukas 12:2-3)

Hur reagerade du på de orden? Tänkte du så här: Det går inte att smussla med något. Det stygga jag säger bakom ryggen på någon, det jag tisslar och tasslar med, svarta och grådaskiga affärer, allt det onda jag har tänkt, sagt och gjort, det kommer så småningom fram i ljuset. I alla fall kommer det fram i domen. Vi har ju ansvar för våra liv inför Gud. Det kommer en räkenskapens dag.

Om du tänkte så här, var det säkert Guds Ande som påminde dig om hur viktigt det är att leva i ljuset. Och låta ljuset från Jesus komma in på alla mörkerområden i ditt liv. Inuti oss finns det omedvetna och det undermedvetna, källarvalven, dit vi förpassar skräpet. Det finns sådant vi skäms över, försöker glömma, lägger locket på. När det ibland gör sig påmint reagerar vi, vi begriper oss inte på oss själva. Vi försöker kanske låssas som ingenting hänt, hyckla. Andra märker kanske att det är något oäkta och falskt. Det är som om fariséernas surdeg kommit in i oss, den som Jesus kallar hyckleriet. Hyckleriet har att göra med de obearbetade områden inne i oss. Satan tar ofta fram det här. Han gör det för att anklaga oss. Och få oss att anklaga oss själva och säga: Jag duger inte som kristen. Lika bra att ge upp. Det funkar inte.

Nu kan också den helige Ande ta fram det här. Och när han gör det, gör han det för att säga till oss: Det begriper du väl att det är Jesus du behöver! Ta fram skräpet inför honom. Låt Jesus komma in i källarvalven i ditt liv. Jesus är ljuset. Där ljuset tänds måste mörkret försvinna. Där Jesus kommer in i ditt livs film blir allt utplånat. Kan du se det här klart? Det är viktigt vem som får ta hand om oss, när vi misslyckas. Satan vill ta hand om oss. Han gör det för att störta oss ned i förtvivlan, hopplöshet och död. Anden vill också ta hand om oss. Han ger oss stynget som blir vår själ till liv. Vad vi sagt i mörkret skall bli hört i dagsljuset.

Slår vi upp parallellstället hos Matteus så säger Jesus så här:

Var inte rädda för dem. Det finns ingenting gömt som inte skall komma i dagen och ingenting dolt som inte skall bli känt. Vad jag säger er i mörkret det skall ni säga i dagsljuset och vad jag viskar i ert öra det skall ni ropa ut från taken.
(Matteus 10:26-27)

Det gömda som ska komma i dagen är här tydligen vad Jesus säger. Jesus ropar inte ut sitt budskap. Han viskar in det. Kärleken ropas inte ut. Den viskas in. I nattvarden viskar han in sin kärlek i oss: Kristi kropp för dig ... Kristi blod för dig ...

Jesus säger också att han vill säga något till oss i vårt mörker. Han kan tala rakt in i ditt mörker, i dina hopplösa situationer, i din övergivenhet, ensamhet. Någon som läser dessa rader behöver ta till sig detta. Kanske vill han nu viska in sin kärlek med ord från Sefanja:

Frukta inte (sätt in ditt namn här) ... låt ej modet falla. Herren din Gud bor i dig, en hjälte som kan frälsa. Han gläder sig över dig med lust, han tiger stilla i sin kärlek, han fröjdas över dig med jubel.
(Sefanja 3:16-17)

Och det vi ha hört honom viska in i oss, det ska vi säga högt. Ibland får du vara Jesu röst till någon i mörkret. Du får tala personligt och med värme om hans kärlek, hans upprättande makt. Stäng inte in det du har fått av Jesus. Men bed honom om vishet att säga det på rätt tid och på rätt sätt. Viska fram det, ropa ut det, sjung fram det. "Vi kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört". Det kan bli ett så rikt liv, om Jesus får ta hand om oss och komma in i oss. Tillsammans med Jesus får vi bereda oss för det stora Bröllopet. Bered dig på det. Var rädd om kärleken.

Elle Andersdatter, som levde på 1600-talet på Lolland, har givit oss följande bön, som hjälper bruden att hålla sig beredd:

Beredd håll mig, o Jesus Krist,
att vänta din ljuva ankomst,
när du sist vill hämta
ur tåredalen,
från jordekvalen
din brud till dig i ljusa fröjdesalen.

(Svensk Psalm 325:7)

Vad ska Jesus göra när han kommer tillbaka?
Trosbekännelsen svarar: … till att döma levande och döda …
Där finns många krokiga tankar som behöver rätas ut.
Men det gör vi på nästa vandring.
Välkommen då - om du vågar!

Varm hälsning från

Ger vandringen ilskor, grubblor, tröstor och glädjor?
Kontakta då Bengt genom att klicka på kontakt sida längs ner.
Avsnittsmeny, vandring 37
Utskriftsvänlig vandring
Nyfikenhetsvandring 38
till att döma levande och döda
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.