Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Nyfikna fötter vandrar in i Trossats II

(Uppdatering pågår, maila webmastern om du vill få ett mail när de är åter online.)
handlar om hur vi fick besök från himmelen av Faderns Son, Jesus Kristus. Vi får lära känna honom, vem han är, vad han gjort och hur han levde och vad det betyder för oss. Vandring 16 -38 handlar om detta...

Missade du trossats I eller behöver du repetera vandring 1-15: klicka då här

Vandring 16
handlar om ordet VI. (jämför med vandring 1 ).
Vi får träffa de tolv lärjungarna omkring Jesus. Hur vågade Jesus sig på att utvälja dem, som var så olika och där personkemin inte alltid stämde? Hur vågar Jesus sig på att dra oss in i sin gemenskap? Vi har mycket att lära oss, när vi slår följe med Jesus och de första lärjungarna.
I Skafferiet få du veta en del om nollornas värde . Tröst till Dig!!!???

Vandring 17
Här funderar vi på orden TROR OCK.
Vad hittar vi i ordet TRO? Och vilka får gåvan att tro?
Men varför finns ordet OCK med här? Räcker det inte med att vi tror på Gud? Måste vi tro på Jesus också?
Begriper du att den listiga avsikten med dessa vandringar är att göra dig till en elitkristen? Elit-kristendomens hemligheter avslöjas i Skafferiet. Tryck till på elitkristen och tyck till.

Vandring 18
Här funderar vi på namnet JESUS. Vi behöver två vandringar.
I denna första vandring får du veta vad namnet Jesus betyder, du får också veta hans personnummer, vilka fina människor som dåtidens veckotidningar berättade om, något om Jesu barndom och vad han sysslade med då han växt upp. Vad talade Jesus för språk? Kunde han svenska?

Vandring 19
På denna andra vandring om namnet JESUS, försöker vi tänka oss hur Jesus såg ut, vi gör ett snabbesök i Palestina på Jesu tid, går upp till templet, gör ett besök i någon synagoga och möter folk från olika grupperingar. Men hurudan var Jesus? Kunde han skratta?
Har du förväxlat Jesus med tomten? I Skafferiet finns Jesus och tomten. Jämför!

Vandring 20
Nu funderar vi på nästa benämning i trosbekännelsen: KRISTUS.
Vad la folk på den tiden in i namnet KRISTUS. Varför blev det tumult och debatt när man talade om Jesus som Kristus. Vad sa folk om Jesus? Vad sa lärjungarna om Jesus? Lägg märke till att när Petrus säger till Jesus: Du är...så säger Jesus till Petrus: Du är ...Kanske du själv kan få hjälp här att hitta din egen identitet.

Vandring 21
Nu funderar vi på orden GUDS ENFÖDDE SON.
Vi startar med ett sammanträde i himmelen. Ger oss sedan ut bland vanligt folk och intervjuar dem om vem de anser att Jesus är. Vi läser några Jesus-biografier, gör ett besök vid Jordan där Jesus döps. Vi hör Faderns röst till Jesus: DU ÄR ...

Vandring 22
Nu funderar vi på orden: VÅR HERRE.
Vi får vara med om det som hände efter Jesu dop. Det blir ett dramatiskt möte med Makterna. Vi får av denna skildring en god hjälp för vår egen kamp. Vi får också se hur Jesus vrider rätt det som genom Adam kom snett. Det lär vi oss då vi går från a till A och från A till V. Och vi träffar en man från urkyrkan som lär oss en underbar hymn om Jesus som vår Herre.

Vandring 23
Efter denna vandring behöver du inte längre grubbla över orden AVLAD AV DEN HELIGE ANDE, FÖDD AV JUNGFRUN MARIA. Du får bara glädja dig över den doft av rosor du känner här. Men innan vi berättar om vad jungfrufödelse är får du en skildring av en gumfödelse. Ingenting är ju omöjligt för Gud, får vi veta. Du får lägga märke till Marias reaktion och tillsammans med henne får du både reflektera över vad som hänt med henne och sjunga en lovsång tillsammans med henne.

Vandring 24
Denna gång handlar det om orden: PINAD UNDER PONTIUS PILATUS. Vi undrar över den snabba övergången från född till pinad. Vi får vara med den gång då Jesus red in i Jerusalem, vi får lyssna till hur Jesu fiender smider planer mot Jesus och hur de lyckas få över Judas på sin sida. Vem var han denna gåtfulle Judas? Vi får vara med om påskmåltiden och sedan går vi tillsammans med Jesus och lärjungarna över bäcken Kidron och in i Getsemane, där vi lyssnar till Jesu bönekamp. Vi får också möta Pontius Pilatus som nämns varje gång vi stämmer in i trosbekännelsen.

Vandring 25
Denna gång stannar vi till vid ordet KORSFÄST. Det är ett så viktigt ämne att vi behöver tre vandringar för detta ämne.
Denna gång skall vi tala om DEN LÅNGA FÖRBEREDELSEN. Vi hör hur Jesus undervisar Emmausvandrarna om Korset i Gamla Testamentet. Vi frågar hur en god Gud kan offra sin egen son och får svar från skildringen av Abrahams offer.

Vandring 26
Vi fortsätter vid ordet KORSFÄST. Och på denna vandring vandrar vi med Jesus den svår vägen upp till Golgata kors och lever oss in i det som hände där.

Vandring 27
Vi fortsätter vid ordet KORSFÄST och får hjälp till inlevelse i korsdramat av Simon från Cyrene och de sju ord han hör Jesus säga från korset. Vi hittar här minst sju bjälkar. Av dem går det att bygga en bjälkkyrka, påstås det.

Vandring 28
Här har vi kommit till ordet DÖD i trosbekännelsen.
Vi ställer frågan: Varför måste Jesus dö? Vi får sex svar.

Vandring 29
Nu har vi kommer till ordet BEGRAVEN
Jesus dog och blev begraven. Varför säger man det? Är det inte självklart att man blir begraven sedan man dött? Detta behandlas här. Först talar vi om JESU GRAV och vad som hände i samband med gravläggningen. Sedan talar vi om VÅR GRAV. Där hittar du en övning i dö i frid.

Vandring 30
Ämnet för denna vandring är NEDERSTIGEN TILL DÖDSRIKET.
Allt var inte slut när Jesus dog. Efter döden skedde nederstigandet....
Här får du svar på nederstigandets NÄR, VAR, VILKA OCH VARFÖR?
Du får också en inlevelse i vad som hände i Dödsriket, då Jesus kom dit.
Det ligger ett segerbudskap och väntar på dig i slutet av denna vandring.

Vandring 31
Denna vandring handlar vad som hände PÅ TREDJE DAGEN. Vi behöver fyra vandringar för att behandla det som händer efter Jesu död. Vi får inte rusa in i påskglädjen. Vi går långsamt och eftertänksamt in i det som berättas. Vi samlar upp det dramatiska skeendet i tio punkter.

Vandring 32
Nu kommer vi till ordet UPPSTÅNDEN. Bakom det ordet ligger många glada hemligheter och väntar på att bli upptäckta av oss. Vi stannar till vid sex hållplatser där det berättas om hur Jesus visade sig fullt levande för sina lärjungar.

Vandring 33
Temat för denna vandring är IGEN.
Vi fortsätter att gå in i uppståndelseberättelserna. Vi frågar oss varför Jesus kom tillbaka på tredje dagen. Hade han en ny kropp eller var det en gammal vålnad som visade sig. Hur är det med vår framtid i himmelen? Ska vi sväva omkring som andar eller ... ? Vandringen tar oss till sist med på ett drama i sex akter om en fiskelycka vid Tiberias sjö.

Vandring 34
Nu kommer vi till orden IFRÅN DE DÖDA.
På denna vandring skall vi stanna till och reflektera över vad Jesu uppståndelse betyder för oss. Vi stannar till vid åtta hållplatser och alla har de samma budskap: VI FÅR LEVA ....

Vandring 35
På denna vandring inbjuds du till att komma med i den stora lovsångskören som sjunger om Kristus Konungens tronbestigning: UPPSTIGEN TILL HIMMELEN, SITTANDE PÅ ALLSMÄKTIG GUD FADERS HÖGRA SIDA.
Vad hände på den där torsdagen fyrtio dagar efter Påsk.? Och vad betyder denna händelse för oss?

Vandring 36
Nästa steg i trosbekännelsen är DÄRIFRÅN IGENKOMMANDE... Vi behöver två vandringar för detta ämne. På denna vandring talar vi om att när Jesus kommer tillbaka kommer många svåra saker att inträffa. Jorden kraschar! Det kommer att gå snabbt. Men inte plötsligt. Där finns många förebud. Men då skall Jesus komma på himmelens moln. De första kristna såg fram mot Jesu ankomst med jublande glädje. Varför? Om det ska denna vandring handla.

Vandring 37
Vi forsätter med samma tema: DÄRIFRÅN IGENKOMMANDE.
Efter storkraschen kommer bröllop och bröllopsbestyr. Vi ska göra oss redo för fest. Vi tillsammans är bruden som ska få möta brudgummen Jesus. Var rädd om kärleken!

Vandring 38
På denna vandring skal vi försöka se in i orden och bakom orden TILL ATT DÖMA LEVANDE OCH DÖDA.
Det är viktigt att veta vem han är som dömer. Jesus är den som lidit sig fram till oss. Han vet hur vi har det. Han är konungen som segrat över Onskan. På den yttersta dagen skall inte ondskan och storkrascher få sista ordet. Den som håller ihop med Jesus behöver inte gå förlorad. Han är ljuset som kommit i världen och vill avslöja alla lögner och allt mörker som vill fånga oss.
I Skafferiet hittar du en skildring där människors frågor om hur han kan döma världen får ett svar. Skildringen heter På den stora slätten framför Guds tron .

Tillsammans med dig vandrar också med uppmuntrande tillrop din guide

Ger vandringarna ilskor, grubblor, tröstor och glädjor?
Kontakta då Bengt genom att klicka här.

Utskriftsvänliga vandringar        Nyfikna fötter vandrar vidare in i trossats III

Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel
Illustratörer: Berit Simonsson OAS-rörelsen, Mikael Simonsson & Rolf Jansson Design

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.