Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 45

5. Jesus - hans ord och gärningar

Läs Lukas 4:16-30 ...

Jesu ord
Guds Ande kommer över Jesus. Han är den utlovade Messias. Att Jesus är utrustad med den helige Ande visar sig i hans ord. De ord jag som jag talar till er, talar jag inte av mig själv. (Joh 14:10).Det är Gud som talar genom honom. Efter Jesu Bergspredikan kommer följande reaktion: När Jesus hade avslutat detta tal, var människorna mycket förvånade över hans undervisning, ty han undervisade dem med auktoritet och inte som deras skriftlärda (Matt 7:28-29)

När Jesus talar, talar han inte som de skriftlärde. De kunde säga:
Så säger Skriften.
Jesus talar inte som profeterna i Gamla Testamentet. De kunde säga:
Så säger Herren.
Det chockerande i Jesu sätt att tala är att han säger: JAG säger er. När han säger så talar han som Gud själv. Och just därför kan Jesus säga: De ord som jag har talat till er är Ande och liv (Joh 6:63). När vi lyssnar till Jesus är det Livets ord vi lyssnar till. Vi dricker av Livets källa. Det äkta, friska livet strömmar emot oss.

Jesu gärningar
Om sina gärningar säger Jesus:

Sonen kan inte göra något av sig själv,
utan endast det han ser Fadern göra.
Ty vad Fadern gör, det gör Sonen.

Sedan Jesus varit i Nasarets synagoga, som Lukas berättar om i kapitel 4, kommer mängder av skildringar av hur Jesus botar. Han driver ut en ond ande. Han botar Petrus svärmor. Lukas samlar ihop det som händer i ett par verser:

Vid solnedgången kom alla till honom med dem som led av olika sjukdomar, och han lade händerna på var och en av dem och botade dem. Onda andar for även ut ur många, och de ropade: "Du är Guds Son." Men han talade strängt till dem och förbjöd dem att tala, eftersom de visste att han var Messias.
(Lukas 4:40-41)

Lukas 5:17 säger att Jesus hade Herrens kraft att bota. I samma mening står att detta skedde medan Jesus undervisade folket. Det är tydligen viktigt att Ordet förkunnas. När vi låter Ordet om Jesus vara i rörelse, är Jesus själv närvarande med sin makt och kraft.

I Lukas 6:18-19 berättas det att Jesus både undervisar och botar. En stor folkmassa från alla håll hade kommit för att lyssna på honom och få sina sjukdomar botade. Det sägs också att hela hopen försökte röra vid honom, ty det gick ut kraft från honom.

I Lukas 7:22 ger Jesus ett svar till Johannes Döparen, som sitter där i Herodes fängelse och undrar om Jesus är den som skall komma, alltså den med Guds Ande utrustade Messias. Jesus säger till Johannes lärjungar:

Gå och berätta för Johannes vad ni har sett och hört: blinda ser, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga förkunnas glädjens budskap.

Jesu gärningar visar att Herrens Ande är över honom. Jesaja 61 har uppfyllts. Det ordet citerar Jesus i Nasarets synagoga: Herrens Ande är över mig ... De gärningar som den med Guds Ande utrustade Messias skulle göra, de gör Jesus.

I Lukas 11 konstaterar människor att Jesus gör under. Man förnekar inte det. Men man ger en märklig förklaring till dem: Det är med hjälp av Beelsbebul, de onda andarnas furste som han driver ut de onda andarna. (Lukas 11:15). Jesus själv svarar att det är med Guds finger han driver ut demonerna. Ondskans makter verkar så starka. Men Gud behöver bara peta på dem med lillfingret, så ramlar de. Men om det är med Guds finger jag driver ut demonerna, då har Guds rike kommit till er, (Luk 11:20). I parallellstället hos Matteus talar inte Jesus om Guds finger utan om Guds Ande. Men om det är med Guds Ande jag driver ut de onda andarna då har Guds rike kommit till er (Matt 12:28).

 
Avsnittsmeny, vandring 45 6. Jesus - den unike bäraren av Anden
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.