Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 45

6. Jesus - den unike bäraren av Anden

Jesus är den utlovade Messias. Jesus är bäraren av den helige Ande. Den första framtidsvisionen i GT har uppfyllts: Att det skall komma en som är smord med helig Ande och kraft. Jesus är den Smorde. Han är Messias, utrustad med helig Ande. Men än så länge bara över Jesus. Jesus är den unike bäraren av den helige Ande.

Att Guds Ande är över Jesus visar sig på fyra olika sätt i Jesu liv.

1) Jesus är beroende uppåt
Jesus är utrustad med helig Ande och kraft. All hans kraft kommer uppifrån. Därför kan Jesus inte göra något av sig själv och inte säga något av sig själv. Han kan inte gå på vattnet, inte stilla stormen, inte göra spetälska rena, inte få lama att gå och döva att höra och döda att stå upp, ja, han kan inte göra någonting om inte Guds Ande är med honom. Han behöver hela tiden stå i kontakt uppåt. Men Jesus är utrustad med Guds Ande. Över honom vilar Guds Ande. Därför är han mäktig i ord och gärningar.

2) Jesus är fylld av kärlek
Han kan be för dem som förföljer honom. Han går andra milen. Han ger sitt liv. Han krossar inte ett brutet rör och utsläcker inte en tynande veke. Det som är bräckligt och svagt det tar han hand om. Där andra går förbi, där stannar Jesus. Detta kan ske därför att Jesus är fylld och ledd av den helige Ande.

3) Jesus kan stå fast
Eftersom Jesus är ledd av Anden, kan han stå fast när människor angriper honom. Han kan se sina motståndare i ögonen. Han kan tiga så att människor som anklagar honom helt förlorar fattningen. Han kan svara så att munnen stoppas till på hans motståndare. Detta kan Jesus därför att han är ledd av helig Ande och vandrar omkring med Andens kraft inom sig.

4) Jesus kan uttrycka Guds vredes smärta
Eftersom Jesus är ledd av Anden kan han också uttrycka vrede. Vreden i Bibeln är Guds kärleks reaktion om det onda. Vreden är Guds kärleks smärta över det som är fel och falskt.

Jesus kan säga nästan vilda ord om att en kvarnsten borde hängas om halsen på dem som förför någon liten människa och leder dem vilse. Han kan sparka omkull växlarnas bord och slunga ut de mest svidande ord mot bluffen och falskheten och det religiösa hyckleriet.

När Guds Ande handlar genom Jesus, visar Guds Ande på hur den äkta, friska människan är. Och om det är sant att den kraft Jesus hade inte kom från honom själv, utan kom från den helige Andes kraft, så kan varje människa, som tror på Jesus, få samma kraft.
Jesus säger:

Amen, amen säger jag er: den som tror på mig, han skall utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa skall han göra, ty jag går till Fadern.

Avsnittsmeny, vandring 45 Reflektion
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.