Nyfikenhetsskolan: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Detta är nyfikenhetsvandring 46


Första dörren:

Kungen låter oss träffa
författaren, dr Lukas

Vi sätter oss ned hos Lukas, läkaren och Pauli vän och medarbetare. Han tar emot i sitt bibliotek. Han reser sig från sitt skrivbord, där han just skrivit färdigt ett brev till sin vän Teofilus. Lukas börjar med att tala om sin första bok, den vi kallar för Lukas evangelium. Där har jag berättat om allt som Jesus gjorde och lärde medan han levde här på jorden (1:1), säger Lukas. Han verkar rätt stolt över den boken. Han överdriver lite. Det gör ofta dom som skriver böcker. Johannes står i versen före och korrigerar Lukas. Om man skulle skriva ned allt vad Jesus gjorde och lärde, säger Johannes, skulle inte ens hela världen kunna rymma de böcker som då skulle skrivas. (Johannes 21:25)

Lukas berättar att han skrivit både Lukas evangelium och Apostla-gärningarna. De utgör tillsammans en fjärdedel av hela Nya Testamentet. Jesus är centralgestalten i mitt evangelium, säger Lukas. Han är det också i Apostlagärningarna. Ty Jesus lever. Och Jesus fortsätter att göra saker och ting. Apostlagärningarna är inte apostlarnas gärningar utan Jesu gärningar genom den helige Ande och med apostlarna som redskap.

Lukas skildrar i sitt evangelium vad Jesus gjorde före himmelsfärden. Då var han mäktig i ord och gärning inför Gud och allt folket (Lukas 24.19). Lukas skildrar i Apostlagärningarna vad Jesus gjorde efter himmelsfärden. Då är han Herren och Konungen som från den himmelska tronen leder sitt folk genom sin Ande.

Men nu är det något Jesus vill säga oss strax före sin himmelsfärd. Efter påsk är han tillsammans med oss i fyrtio dagar. Lukas berättar detta för oss. Och när han berättar är det precis som vi känner att vi är med där. Vi får precis som de första lärjungarna många bevis på att han levde. Vi får vara med dem då Jesus kommer till dem, ibland genom stängda dörrar, vara med dem då han äter med dem och han talar med dem. Vi får röra vid honom. Det är inte en vålnad som visar sig för oss.. Vi behöver inte gå på vad som helst. Tillsammans med de första lärjungarna får vi leta efter bevis. Och vi får sådana. De och vi får erfara Jesu uppståndelse genom våra ögon, våra öron, våra händer. Och innan Jesus lämnar dem och oss är det några sista ord han vill säga oss. Det han säger rör sig om två ämnen: Löftet om Anden och undervisning om Guds rike. När Guds rike kommer skall Ande utgjutas. När Anden utgjutes kommer Guds rike.


Nu lyssnar vi till denna undervisning.

Den helige Ande öppnar den andra dörren.
Var så god och stig in ...

Avsnittsmeny, vandring 46 Kungen ger oss löfte
om att bli döpta i den helige Ande
Nyfikenhetsskolemeny: Skolstart | Nyfikenhetsarkivet | Skafferiet | Övrigt Bengt Pleijel

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.