Upptäck Bibeln, guidning in i landet Kristen tro.[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
Nyfikna fötter vandrar in i Guds tio ord

Fjärde delen handlar om hur KÄRLEKENS GUD har satt KÄRLEKENS BUD omkring det ömtåliga människolivet så att vi kan leva friskt och rikt med Gud och med varandra här på jorden.

Vandring 61
Denna vandring handlar om EVANGELIUM ENLIGT MOSE. Vi får en inledning och introduktion till DE TIO ORDEN. De börjar med Guds kärleksord till oss, vi får veta vem Gud är och vad han gjort för oss. Han ger oss buden för frihetens skull, påstås det här. Vi får recept på hur vi hittar tillbaka till den första kärleken.
I Skafferiet görmmer sig dagens gäst:
Gamle Herr Lagen. Läs om honom i lagisk eller nådisk

Vandring 62
Denna vandring handlar om FÖRSTA BUDET: Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av mig.
Börja med det första receptet: Fyll din inre bägare. Vandra sedan med Luther in i budet där vi får smaka på orden frukta och älska Gud över allting och sätta all tro och förtröstan till honom. Och vi får öva oss i att bli klarsynta över de andra gudarna, de som tar ifrån oss kärleken och glädjen i Gud.
I Skafferiet gömmer sig ett stort JAG, som säger Se, här är jag. Släpp ut honom

Vandring 63
Denna vandring fortsätter med FÖRSTA BUDET: Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av mig. Vad det nu gäller är att se upp för främmande gudar som satt sig på ditt livs tron. Det handlar om ockulta krafter som vill förstöra våra liv. Vi lär oss denna slogan: Säg NO till det ONDA. Say YES till Jesus.

Vandring 64
Denna vandring fortsätter med FÖRSTA BUDET: Du skall inte ha några andra gudar vid sidan av mig.
Nu skall vi möta tre ynglingar som vågade står för sin tro: Sadrak, Mesak och Abed-Nego. Vi möter dem i Daniels bok i Gamla Testamentet.. Lägg märke till det starka trosordet: MEN OM ICKE...

Vandring 65
Denna vandring handlar om ANDRA BUDET: Du skall inte missbruka Herrens, din Guds namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn.
Vi gör på denna vandring ett studiebesök i Babel, staden där man avsätter Gud och gör sig själv ett namn.

Vandring 66
Denna vandring fortsätter vi att tala om ANDRA BUDET: Du skall inte missbruka Herrenbs, din Guds namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn.
Vi kommer att tala om vilken välsignelse och kraft och makt det ligger i Guds namn. Och hur kraften rinner ur oss då vi missbrukar Guds namn. Vi får ocskå några recept mot kraftlöshet.
I Skafferiet finns en extraövning för dem som vill få hjälp med att sluta svära.
Svordomsofogsavvänjningsövning

Vandring 67
Denna vandring handlar om TREDJE BUDET: Tänk på vilodagen, så att du helgar den. Vi hittar fem viloplatser! Detta är ett viktigt bud, ty det är svårt att vara en var dags kristen utan att först bli en söndagskristen.

Vandring 68
Denna vandring fortsätter med TREDJE BUDET: Tänk på vilodagen, så att du helgar den. Vi får en inlevelse i den svenska Högmässan, som här kallas "Dramat om Guds närvaro".

Vandring 69
Denna vanndring handlar om ALLA DESSA NÄSTOR och är en inledning till de sju sista buden. Hur skall vi klara dem? Det är jobbigt med jobbiga människor. Du skall älska din nästa som dig själv. Får man älska sig själv? Leta upp svaret här.

Vandring 70
Denna vanndring handlar om FJÄRDE BUDET: Hedra din fader och din moder för att det må gå dig väl och du må länge leva i ditt land. Här får vi vara med om att titta på det skyddsräcke som Gud satt uppför familjen. En del ser tillbaka på barndom och uppväxt, på äktenskap och familj med stor tacksamhet och glädje, andra vill bara gråta. Hoppas att de tankar som här funnits kan hjälpa dig vidare i din mognad.

Vandring 71
Denna vanndring handlar om FEMTE BUDET: Du skall inte dräpa. Vi får sju hållplatser där vi stannar till och tänker på människovärdet.
I Skafferiet finns det två "djupsinnigheter":
1. Öga för öga och tand för tand...
2. Att slåss för freden!

Vandring 72
Denna vanndring handlar om SJÄTTE BUDET: Du skall inte begå äktenskapsbrott.
Här påstås att kärlek är kär lek. Och att det var Gud som uppfann sex. Vi får två ruskiga historier från bibeln, en om en stackars karl och en om en stackars kvinna. För att hjälpa oss med detta svåra bud vill Gud både jorda oss och himla oss. Vi får också lära oss en del om det "dynamiska spelet mellan man och kvinna". Och vad gör vi då det börjar krascha?

Vandring 73
Denna vanndring handlar om SJUNDE BUDET: Du skall inte stjäla.
Vi förvånas först hur korkade vi kan vara. Vi ser på sjundebudsgroparna som en del ramlar ned i. Och hur man kan komma upp ur fördärvets grop. Vi lär oss att tampas med den makt som heter mammon. Vi berättar om hur man kan bli fri från den makten. Och sedan går vi ett tag i "förvaltarskola". Där lär vi oss bl.a att bli fågelskådare och blomsterälskare hur man byter samtalspartner.

Vandring 74
Denna vanndring handlar om ÅTTONDE BUDET: Du skall inte bära falkst vittnesbörd mot din nästa. Vi får lära oss att styra vår tunga så att den inte blir allt för tung för oss och vår nästa. Vi får bl.a stanna till på Bergspredikans berg, där Jesus lär oss att låta bli att döma varandra. Och så får vi en förklaring till Luthers förklaring till detta bud.

Vandring 75
Denna vanndring är den sista vandringen på denna nyfikenhetsskola. Den handlar om två bud:
NIONDE BUDET: Du skall inte ha begärelse till din nästas hus.
TIONDE BUDET: Du skall inte ha begärelse till din nästas hustru,
ej heller till hans tjänare eller tjänarinna,
ej heller till något som tillhör din nästa.
Vi hittar sju tänkarställen. Bl.a pekar vi på en osynlig men otäck sjukdom som vi kan ha. Vi frågar oss "om man är god innerst inne eller god bara ytterst ute"? Vi träffa den gamle herr Lagen igen, som nu verkar trött och uppgiven.
Och som en sammanfattning på alla dessa vandringar slutar vi med ett besök i kraftfältet mellan korset och tronen.

Efter dessa 14 vandringar in bakom Guds tio ord tar vi ett välbehövligt lov.
Tillsammans med dig lovar också med uppmuntrande tillrop din guide
Ger vandringen ilskor, grubblor, tröstor och glädjor?
Kontakta då Bengt genom att klicka på kontakt sida längs ner.

Vart tar vi vägen efter dessa 75 vandringar? Vart vill du? Berätta för oss...


[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]