Stiftelsen Bibelskolan.com
 

Bönsöndagen Årg 2

Söndagens latinska namn är Rogáte, som betyder bed. En gammal benämning på dagarna mellan Bönsöndagen och Kristi himmelsfärds dag är ”gångedagar”. Man gick i procession med sakramentet över åkrarna för att befordra årsväxten. Denna sed avskaffades 1772.

Gammaltestamentlig text: Jeremia 29:11-14

Vid Babels floder, där satt vi och grät, sjunger Israels barn (Ps 137:1) De levde i fångenskap. Det hade de gjort i snart 70 år. Då fick de ett brev från profeten Jeremia. Jeremia hade fått ett budskap från Gud att fångenskapens tid snart var slut. Gud har en framtid och ett hopp åt dem. Och denna framtid och detta hopp skall de finna när de åkallar Gud och ber till ber till honom. Gud säger: ”När ni söker mig skall ni finna mig. Ja, om ni helhjärtat söker efter mig, skall jag låta er finna mig, säger Herren”.

Har du erfarenhet av at livet känns instängt? Du har inte kommit på rätt plats i livet. Det känns som Babel för dig. Pröva det recept Jeremia ge ii dagens text. Framtiden har fått ett ansikte. Det finns en som vänder sitt ansikte till dig och förmedlar shalom. Han ger dig frid. Och han säger: Följ mig!

Epistel: Första Johannesbrevet 5:13-15

1. Lägg märke till vers 13. Johannes vill inte att vi ska vara osäkra om vi är kristna eller inte. Vi ska veta det. Du kan vara osäker på dig själv: Är jag kristen? Är jag ett Guds barn? Men vår himmelske Fader vill inte att vi ska va osäkra på hans kärlek. Han vill att hans barn skal känna att han älskar dem. Därför talar han till oss genom sitt Ord. Därför får vi vid varje nattvard höra pulsslagen från hans fadershjärta: För dig! För dig! Du är älskad in till döden på ett kors.

2. Lägg märke till vers 14. Det som ger dig frimodig tro är att se på vad Gud har gjort för oss genom Jesus. Han som inte skonade sin egen Son utan utlämnade honom för att hjälpa oss alla, varför skulle han inte skänka oss allt med honom? (Rom 8:32).  Om du vill lära dig att pröva vad som är Guds vilja, läs då Romarbrevet 12:1-2

3. Lägg märke till vers 15. Bön är inte ett sätt att tvinga Gud att göra vad vi vill. Det är inte heller ett sätt att tvinga oss att göra det Han vill. Det är ett sätt att få honom att göra vad Han vill. Genom bönen ger vi Gud tillfälle att ge oss det han vill ge.Johannes säger att vi redan i bönens ögonblick har det vi ber om. Det är redan sänt från himmelen och på väg till oss. Vi får ta trons steg in i detta löfte och tacka Gud för att det är så.

Lägg också märke till den hemlighet som ligger i ordet vi.  Vi vet …. Vi ber … vi har det… vår bön. Vi behöver varandra både för att kunna be och för att kunna se hur Gud svarar på bön (Matt 18:19-20).

Evangelium: Lukas 11:1-13

1 Herre, lär oss att be.

Du blir förvånad över att de säger så.  De visste mycket om bönen. Bibelns stora bönbok – Psaltaren – kunde de säkert både utantill och by heart. Men ändå var det något annat när de hörde Jesus be. Lärjungarna, dessa vana bedjare, behövde be: Herre, lär oss att be. Vi behöver be samma bön. Jesus ger oss två svar: Först en formulerad bön: Fader vår. Sedan löfte om bönens Ande.

För att hjälpa oss att be sänder Fadern till oss både sin Son och sin Ande. Sonen lägger orden i vår mun, Anden ger liv åt dem. Den formulerade bönen Fader vår bli utgångspunkt för vår egen bön, den som kommer fritt ur hjärtat, inspirerad av den helige Ande.

2. Bönen Fader vår / vår Fader

Den finns i två versioner i Nya Testamentet, i Lukas 11 och Matteus 6. De är varandra delvis olika. Förmodligen har Jesus själv bett denna bön i olika formuleringar. Den var tydligen inte så strikt formulerad.

Du kan be den då och då under dagen och bara låta den skölja igenom dig. Du kan dröja mycket länge vid varje bön och ändå aldrig ha tömt ut dess djup.  Den är som en källa med ständigt friskt vatten.

3 Fader VÅR

I ordet vår hittar du en väldig massa andra, en stor syskonskara över hela jorden. Du ber inte Fader min. Du ber fader vår. Se hur det kryllar av vänner och släktingar och kineser och ryssar i den bönen.

4. DIN, DITT, DIN

Bönen börjar inte med våra önskningar. Bönen börjar med att man är inför Gud. Man dröjer där vid  Ditt namn, ditt rike, din vilja …(inte mitt namn, mitt rike, min vilja). Man ser glädjen som är inför Gud, man hör lovsången från den himmelska skaran. Man får perspektiv på sitt eget liv. Man andas in himmel sitt liv. Vi dröjer vid orden ditt namn, ditt rike, din vilja. Vi anar vad rikt livet kan va. Och framför allt: Vi behöver himlen för att leva på jorden.

5. OSS, OSS. OSS

Sedan byts ordet din ut mot oss.  Ge OSS … förlåt OSS.. inled OSS icke … fräls OSS

Och plötsligt är vi då inne i alla slags mänskliga problem och intriger och kamp och tårar. Jesus talar sedan om hur trassligt det kan bli när grannarna väcker upp oss mitt i natten för att tigga bröd till sina gäster. Vi kan irritera oss på dem. Just i vardagliga trassligheter behöver ha de bönerna med oss Ge oss … förlåt oss .. inled oss icke … fräls oss…Vi får ställa oss bakom dem vi anklagar. De kanske är så besvärliga därför att vi inte sett dem, gett dem kärlek Och vi behöver be, söka, bulta Det finns stunder då man får vänta på bönhörelsen. Man undrar och söker och längtar. Hela tiden hör Gud vår bön. Men dröjer med svaret. Läs Job 36:19..

7. Torsk med äggsås

Mitt inne i denna bön finns också våra egna bortskämda barn. Jesus talar om barnet som beställer torsk med äggsås till middag. Ingen vettig mamma eller pappa ger dem då orm med skorpionsmak. Precis som vi som är onda, säger Jesus gärna ger våra barn goda gåvor gör vår himmelske Fader det. Är vi onda? Jag är kanske inte så god innerst inne. Bara god ytterst ute! Tonvikten ligger inte på att vi är så onda, utan på att Gud är så god. Fastän vi är syndare så är vi ändå inte helt fördärvade, och Jesus ser att det bästa hos oss ofta kommer fram i förhållandet till våra barn När vår kärlek börjar ta slut ger han oss kärlekens Ande.  Skall då inte Fadern i himlen ge helig Ande åt dem som ber honom? 

Bengt Pleijel 

Vill du läsa mer om bönen: se Nyfikenvandring 8 och 54.
Se också De Himmelrika, avsnitt 6:5-15



Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg

Våra systersajter

Här finns länkar till god bibelundervisning av kända bibellärare.

Jesus för dig
Jesus för dig
Bönenätverk
Bönenätverk
Bibelskolan Ung
Bibelskolan ung
Himmelskt söndagsgodis
Rött kors designat av prof. Erik Lundberg
Bengt Pleijels blogg