[an error occurred while processing this directive]
   
 Oaser i öknen: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Den första oasen 1 Petrus 1:1

Där får vi en hälsning från Petrus.

Från Petrus, Jesu Kristi apostel, lever skingrade, som främlingar, i Pontos, Galatien, Kappadokien, Från Petrus, Jesu Kristi apostel, till de utvalda som lever skingrade, som främlingar, i Pontos, Galatien, Kappadocien, Asien och Bithynien … och Bithynien,

Från Petrus
  Vi har fått ett dopbrev från Petrus. När vi lyssnar inåt till vad han skriver till oss, kommer vi att förstå vad det innebär att leva i sitt dop. Hela hans brev handlar om det.
  När Petrus skriver brev till oss, börjar han enligt antik brevstil att presentera sig själv. Det märkliga är att han som var jude inte kallade sig Simon Cefas. Så kallade Jesus honom. Själv säger han att han heter Petrus. Det är ett grekiskt namn. Här ser vi ett mirakel.
  När Simon först mötte Jesus ville han inte gå in i ett hus som inte tillhörde en jude. Han skulle aldrig kunna tänka sig att sitta ned och äta en måltid med en som inte var jude. Han kände en överlägsenhet gentemot hedningarna. Att vara jude var ett oerhört privilegium. Han tillhörde Guds folk. Och han var stolt över det.
  Han som förut var en instängd människa är nu öppen. Ett tecken på det är att han kallar sig med ett grekiskt namn: Petrus. Vad hade hänt med honom? Jo, Jesus hade förvandlat honom.

Jesu Kristi apostel
  Och han kallar sig inte bara med ett grekiskt, hedniskt namn. Han har också en hednisk titel: apostel. Ordet apostel går tillbaka på ett hebreiskt ord som heter schaliach. Det betyder en som är utsänd med fullmakt att tala och handla å någons vägnar. När man använde det grekiska ordet apostel gick läsarnas associationer till en som var sänd å kejsarens vägnar för att erövra mark åt honom eller fatta beslut å hans vägnar. Han var ett ombud med fullmakt. Petrus är Jesu Kristi apostel. Han är Jesu befullmäktigade ombud. Han talar och handlar å Jesu vägnar och på hans uppdrag.
  När Petrus skriver detta brev befinner han sig i en hednisk stad: Rom. I slutet av brevet kallas platsen för Babylon. Det finns två platser i bibeln som har det namnet. Den ena är Nebukadnessars stad. Det var där man byggde ett torn, som skulle nå upp till himlen (1 Mos 11). Man ville där avsätta Gud. Man skulle genom egen duktighet kunna nå till himlen. Babylon står i bibeln för människors högmod och makt.
  En sådan plats på Petrus tid var staden Rom. Där ville man avsätta Gud. Men där, mitt inne i denna hedniska stad Rom, i detta Babylon, fanns en kristen församling. Och församlingen är sanningens pelare och grundval (1 Tim 3:15).
  Här ser vi nu en judisk fiskfiskare från Galileen som kallar sig med ett hedniskt namn, har en hednisk titel och bor i en hednisk stad. Guds nåd har förvandlat en Simon till en Petrus och sänt honom bort från sin isolering och ut på hans uppdrag. Gud kunde då och Gud kan idag ta hand om en människa som lever instängd och uppfylld av sig själv, så att han blir en som glömmer sig själv och sträcker sig ut mot andra.

Vart sänder Petrus sitt brev?

Till de utvalda som lever skingrade, som främlingar,
i Pontos, Galatien, Kappadokien, Asien och Bithynien..

  När vi hör dessa namn tänker vi på Pingstundret i Apostlagärningarna (se Apg 2:9-10 ). Människor som då var i Jerusalem var bl.a från Kappadokien, från Pontos och Asien. Kanske några var med bland de 3.000 som vände om, blev döpta och levde med i församlingen. Och sedan for de hem. For hem med den himmelska elden i sina hjärtan.

De lever skingrade.
  Diasporas, står det på grekiska. Ordet betyder: Kringsådda. Jfr sporer, frön som sprids omkring för vinden. När Guds Ande får ta hand om en människa och får fylla henne med ordfrön kan Andens vind sprida dessa så att det börja spira och växa nytt liv på den plats hon bor.

som främlingar
  Ordet främling kan ha en dubbel betydelse. De är främlingar på den plats där de bor, alltså inte infödingar utan invandrare. Vid denna tid bodde ca 4 miljoner judar som ”diasporafrämlingar” i det romerska riket. Men de är också gäster och främlingar på jorden. De går med i vandringsfolket. De tillhör annorlundafolket. De följer efter Jesus. Jesus var annorlunda och kallar oss att vara jordens salt och världens ljus och ger oss andra värderingar och ett annat mål för vårt liv. Vad är det som gör en kristen annorlunda? Något har hänt med dem, skriver Petrus. Det som hänt är att de är döpta i Faderns och Andens och Sonens namn. Och de lever i sitt dop!

Grubbelfrågor:

  1. Vem är Petrus och vad har hänt med honom?
  2. Jfr 1:1 med Apg 2:9
  3. Efter namnuppräkningen – lägg till Sverige.
   Gud har något på hjärtat som han vill ge oss. Lyssna in det!
  4. Översätt orden främlingar, utvalda, skingrade.
  5. Stanna till vid oasen, drick, vila.
Ger vandringarna ilskor, grubblor, tröstor och glädjor?
Kontakta då Bengt genom att klicka här.
 Oaser i öknen: Oas arkiv | Utskriftsvänligt | Övrigt Bengt Pleijel Illustratör: Jemima Hammarlund

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.