[an error occurred while processing this directive]
   
 Oaser i öknen: Tipsa en vän om denna sida...Till Bibelskolans startsida Att hittaa på bibelskolan Vägledning och hjälp 


Den tjugoförsta oasen 1 Petrus 3:3-6

Där lär sig Saras döttrar att hålla sig vackra.

  Er prydnad skall inte vara något utvärtes, håruppsättningar, guldsmycken och fina kläder, utan den inre, dolda människan med sitt oförgängliga smycke, ett milt och stilla sinnelag. Det är dyrbart i Guds ögon.
  Så prydde sig också förr de heliga kvinnorna som hoppades på Gud. De underordnade sig sina män, så som Sara lydde Abraham och kallade honom herre. Hennes döttrar är ni om ni gör det rätta och aldrig låter skrämma er.

Hustruns skönhet
  Ska hustrun vinna sin man för Kristus, säger Petrus, är det viktigt att hon är mån om sin skönhet. Hon ska tänka på sin prydnad. Det är inte likgiltigt. Men vad är det för skönhet han tänker på? Skönheten sitter inte i kläder och smycken och håruppsättningar.
  Jesaja beskriver i sitt tredje kapitel Sions döttrar. Det var mycket de kunde klä ut sig i: fotringar, pannband och halsprydnader, örhängen, armband och slöjor, huvudprydnader, fotstegskedjor, gördlar, luktflaskor och amuletter, fingerringar och näsringar, högtidsdräkter, kåpor, mantlar och pungar, speglar, fina linneskjortor, huvudbindlar och flor. (Jes 3:18-23, tror ni att Jesaja hade kikat in i systerns garderob?) Och Jesaja säger att Sions döttrar är så högmodiga och går med rak hals och spelar med ögonen och går där och trippar och pinglar med sina fotringar (Jes 3:16).
  Petrus förbjuder inte den yttre prydnaden. Med den yttre prydnaden kan hon vinna mannen för sig själv. Men den hjälper henne inte för att vinna honom för Kristus.
  Det är nu inte den yttre prydnaden som är viktig. Ty allt det man klär ut sig med tas av. Vad som är viktigare är den inre skönheten. Den som inifrån går ut. Den förlorar man inte.
  I en skönhetstävlan i England hade man en gång en skönhetstävlan för kvinnor, där alla som ställde upp måste vara över 60 år. Skönheten kommer inifrån. Och denna skönhet tar tid att komma fram. Precis som fjärilens färg.
  Men det är denna skönhet som kommer hustrun att bli mer och mer intressant för varje år för hennes man. Agatha Christie sa en gång att det är "underbart att vara gift med en arkeolog eftersom ju äldre man blir desto mer intresserad blir han i en".
  Den skönhet som gäller, säger Petrus, är den inre dolda människan med sitt oförgängliga smycke, ett milt och stilla sinnelag. Det är dyrbart i Guds ögon.

Kvinnorna förr i världen
  Man kan undra om det var denna skönhet man såg i Sara och de heliga kvinnorna som levde förr. Kvinnorna i Gamla Testamentet var vackra att se på. Men det märkliga är att när detta sägs om dem, är de ofta över 80 år gamla. Det är i alla fall tydligt att den inre skönheten kan ta långt tid att få komma fram. Så prydde sig också förr de heliga kvinnorna som hoppades på Gud. De underordnade sig sina män, så som Sara underordnade sig Abraham och kallade honom herre.

Sara och Saras vackra döttrar
  Sara hade denna inre skönhet. Hon hoppades på Gud. Hon underordnade sig Abraham. Hon upphöjde honom. Hennes smeknamn på Abraham var inte ”gubbstrutten” eller ”karsloken” eller något sådant. Hon kallade honom herre. Smeknamnet visar vad hon tänker om sin man. Och hennes sätt att behandla Abraham var suveränt. Abraham kände sig vilsen och osäker hemma. Han hade fått barn med hembiträdet Hagar. Han klarade inte av motsättningen mellan henne och Sara. Han levde som mellan två eldar. Helst ville han smita. Sara fick Abraham att hitta sitt mansvärde igen. Hennes döttrar är ni om ni gör det rätta och aldrig låter skrämma er.
  Ni skall inte vara som Sions döttrar, som spelar med ögonen och trippar och pinglar med sina fotringar.
  Utan som Saras döttrar. Det blir ni när ni gör det rätta. Ni går in under den ordning Gud har velat åt er. När ni underordnar er, underordnar ni er djupast sett Gud. Ni får ögonkontakt med honom. Ni hittar hemligheter tillsammans med honom. Ni behöver aldrig låta skrämma er. Ni vägrar att ta emot fruktan. Ni har er trygghet i Gud.
  Även om ni lever i ett förhållande till mannen som kan kännas ofritt och låst, så tillhör ni dock ett rike som är starkare än allt annat. Ni tillhör er man och hans samhällsordning genom äktenskapet. Men ni tillhör också det nya gudsfolket genom dopet och tron och har därför tillgång till en inre styrka och frihet.

Grubbelfrågor:

    1. Är det fel att sätta på sig örhängen och vackra kläder när man blir bjuden på nobelfesten?
    2. Till dig som är kvinna: Är du dotter Sion eller dotter Sara med tanke på din garderob?
    3. Till dig som är man: Ser du din hustrus verkliga skönhet?
    4. Hur kan man klara sig undan att bli skrämd?
    5. Vila ut i oasens skönhet.

Extraläsning, Kvinnorna i Bibeln: Sara, med ett leende i väntrummet

Ger vandringarna ilskor, grubblor, tröstor och glädjor?
Kontakta då Bengt genom att klicka här.
 Oaser i öknen: Oas arkiv | Utskriftsvänligt | Övrigt Bengt Pleijel Illustratör: Jemima Hammarlund

[an error occurred while processing this directive] Klicka här för att söka på bibelskolan Dagens lösen
Bibelordet inför helgen
Veckans utgivningar
i din maillåda. Klicka här
[an error occurred while processing this directive]
Vill du vara med och
stödja oss. Klicka här

©Helige Ande (där inget annat anges). För bästa visning av Bibelskolan bör man ha en upplösning på 1024*768.
 Stiftelsen bibelskolan.com  Org. nr: 857209 - 5266, Postgiro: 402 30 79 - 9 för stödgåvor till driften av vår sajt.